22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri(VIDEO), (GALERIE FOTO) Afacere de succes: Un business inedit, cu aromă de cafea proaspăt măcinată

(VIDEO), (GALERIE FOTO) Afacere de succes: Un business inedit, cu aromă de cafea proaspăt măcinată

Proporzioni este o marcă de cafea creată în Bănie de un antreprenor care are experienţă în domeniul procesării cafelei de bună calitate. Antreprenorul a povestit care este secretul cafelei de calitate, prăjită şi ambalată într-o mică făbricuţă Greenfield, construită lângă Craiova; de ce s-a întors în ţară să îşi deschidă aici o afacere şi cum a ajuns să livreze un business francizabil, cu o marcă de cafea care există efectiv doar de trei luni pe piaţă.

 

 

Are 43 de ani, vorbeşte patru limbi străine şi are o amplă experienţă de viaţă câștigată în străinătate, în Italia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, unde a lucrat în mai multe domenii, însă a decis să se întoarcă în România şi să înceapă o afacere în domeniul ambalării şi distribuţiei de cafea. Prietenii apropiaţi îi spun „Agop“, pseudonim primit în adolescenţă, fără să ştie la vremea respectivă că personajul este un nume cunoscut în industria cafelei. Cosmin Popa-Drăghia a început afacerile în România în urmă cu câţiva ani, cu marca Hedone, despre care povesteşte cu mândrie că „a fost creaţia“ sa. Ulterior, s-a retras din afacerea în care fusese asociat cu alte persoane şi a pornit pe cont propriu un business inedit în acelaşi domeniu de activitate, care are o componentă de producţie şi una de vânzare. Cafeaua verde cumărată de la dealeri olandezi, care la rândul lor o importă de pe plantaţiile din Columbia şi Mexic, este prăjită în fabrica de la Branişte (Podari), construită în regim Greenfield (de la zero) de antreprenor şi un asociat al său. Apoi, boabele prăjite în amestecuri optime sunt ambalate în pungi specifice pentru două sortimente: Arabica şi Robusta, urmând a fi livrate în cafenele, cu tot cu aparatele de făcut cafea deţinute tot de firma sa. Astfel, Drăghia a creat marca Proporzioni, inspirat fiind de mixul diferitelor arome de cafea în proporţii diferite, care se combină optim.
Cu o gândire antreprenorială sănătoasă şi mult entuziasm, Cosmin Popa-Drăghia a pornit afacerea cu Proporzioni pe 17 noiembrie 2018. De atunci şi până acum a urcat vertiginos pe piaţa din Craiova, ajungând să livreze 400-500 kg de cafea (boabe) pe lună către mai multe baruri, cafenele şi restaurante din Craiova, iar dacă lucrurile merg la fel de bine ca acum, în interval de un an, firma estimează că va „pompa“ pe piaţa din Craiova aproximativ o tonă de cafea lunar. În doar trei luni de activitate, firma are deja 20 de clienţi din segmentul HORECA şi 50 de clienţi din segmentul „office“, livrând cafea către firme cu activitate de birouri. „Am început afacerea cu cafea prin 2012, cu o prăvălie aproximativ la fel ca aceasta, dar pe un stil vintage. De acolo am pornit. Am făcut-o pe a doua, pe a treia, pe a patra. În cele din urmă, am făcut o firmă mai mare de cafea. Lucrurile nu au mers în direcţia în care am vrut eu, astfel că acum am făcut un nou brand de cafea: Proporzioni Ottimali. Este creaţia noastră 100%. Numele este în italiană, ca un omagiu adus celor care au creat această poveste frumoasă, care se cheamă espresso italian. Noi facem sortimente de cafea de specialitate, nu producem industrial, dar deja ne putem numi o microindustrie. Adică, să aducem cafeaua de specialitate în mai multe ceşti, la mai multe persoane. La acest lucru se referă microindustria noastră şi aceasta a fost ideea de la început“, a povestit Cosmin Popa-Drăghia.
Ca orice afacere care vrea să evolueze de la marcă la brand, Drăghia şi-a protejat marca „Proporzioni“, înregistrând-o la OSIM.

Utilajul pentru prăjit cafea, achiziţionat cu fonduri pe Start-up Nation, Foto, Lucian Anghel

Fonduri obţinute pe Start-up Nation

Afacerea cu Proporzioni în forma actuală a debutat după ce antreprenorul a aplicat pe Start-up Nation 2017. Cu finanţarea astfel obţinută a achiziţionat un utilaj performant de prăjire a cafelei, care este computerizat şi cu reţete prestabilite de cafea.
Procesul de atragere a banilor pe Start-up Nation a durat destul de mult, timp în care firma a avut nevoie de alte surse pentru a se finanţa, inclusiv pentru a plăti salariul persoanei pe care se angajase să o angajeze, prin proiect.
Afacerea nu este deloc uşoară. Finanţarea este „cea mai grea poveste“, spune Drăghia, accentuând că o firmă la început de drum în afaceri nu este bancabilă. El a adăugat: „Avem nevoie de fonduri pentru a ne finanţa. Acest lucru va fi cel mai greu pentru noi în primul an de activitate. Ar trebui să avem o balanţă pozitivă pentru a putea accesa fonduri de la bancă. Am avea nevoie şi de o linie de credit. Prin aceste aparate de cafea pe care le dăm în locaţiile unde vindem cafea noi facem o investiţie pentru fiecare client, investiţie care se amortizează poate într-un an sau chiar mai mult“. Concret, afacerea cu cafea se finanţează actualmente din fonduri proprii, obţinute de la o altă firmă din grup.
Nu a fost uşor să acceseze finanţarea pe Start-up Nation. A aplicat pe program în iulie 2017, după care a luat creditul „punte“ abia în octombrie 2017, iar până în noiembrie 2018 a obţinut finanţarea efectivă de la stat, pe program, a declarat Cosmin Popa-Drăghia. În intervalul de circa şase luni, până la obţinerea finanţării de la stat, a avut costuri cu dobânzile bancare şi cu salariul angajatului – locul de muncă fiind asumat prin proiectul depus pe Start-up Nation.

Depozitul de cafea din făbricuţa Proporzioni de la Branişte , Foto, Lucian Anghel

Afacerea este deja francizabilă

Piaţa de cafea de specialitate şi de cafea proaspăt prăjită a evoluat mult în ultimii ani în România. Şi în Craiova, oamenii sunt mai receptivi la a consuma o cafea de bună calitate, a spus Cosmin Popa-Drăghia.
Secretul cafelei de calitate este acela de a fi consumată cât mai repede după ce a fost măcinată, a explicat antreprenorul craiovean, care a adăugat „sper să facem din Craiova un fel de Napoli al cafelei din Italia“. Secretul Proporzioni constă în mixul de cafele folosit în timpul prăjirii. Afacerea se dezvoltă în regim de franciză de acum înainte, în sensul că Proporzioni are deja o locaţie care funcţionează în regim de franciză, iar reprezentantul firmei a precizat că are mai multe cereri în acest sens. Astfel că pe viitor vor apărea mai multe firme care vor prelua franciza Proporzioni.

Cafea columbiană, Foto, Lucian Anghel

Percepţie: Autorităţile publice pun piedici mediului privat de afaceri

Ceea ce a fost deranjant pentru un antreprenor dornic să înceapă o afacere nu a fost piaţa de desfacere, ca în alte domenii, ci blocajul întâmpinat în relaţia cu autorităţile statului român. Întrebat ce piedici a întâlnit în demararea afacerii cu cafea, Cosmin Popa-Drăghia a răspuns: „Instituţiile statului, care sunt foarte greoaie şi care ar avea tot interesul ca eu să dau drumul la afacere mai devreme. OCPI, ANAF, Mediu, au fost multe dosare în lucru şi durează foarte mult anumite lucruri care sunt banale şi ar trebui să treci ca prin apă prin ele, dar în acelaşi timp nu este aşa. În alte ţări, porneşti o afacere mult mai uşor. În alte ţări poţi să îţi faci firma seara, prin telefon, iar dimineaţa să fie activă“.

Cafea verde, înainte de a trece prin procesul de prăjire, Foto, Lucian Anghel

Planuri de viitor: distribuţie la nivel naţional

Domeniul de activitate în care activează Proporzioni Ottimali SRL este unul concurenţial. Totuşi, cu experienţa anterioară a antreprenorului în acest domeniu, afacerea a luat un start frumos pe piaţă, în ciuda concurenţei. Livrează deja cafea şi aparatele aferente în mai multe locaţii din oraş, la baruri din centru, la Ramada, iar în viitorul apropiat se va găsi marca Proporzioni şi la un lanţ de benzinării.
Pe viitor, antreprenorul craiovean vrea să dezvolte marca Proporzioni în sistem distribuţie la nivel naţional. „Ne vedem livrând la nivel naţional în doi-trei ani. Avem o capacitate de zece tone de cafea pe lună, deci avem posibilitatea să ne dezvoltăm“, a precizat antreprenorul. Deja Proporzioni livrează cafea şi în alte localităţi, în afară de Craiova, respectiv în Bucureşti, Caracal, Calafat.

Showroom-ul de cafea Proporzioni, situat pe b-dul Carol, nr. 60, Foto, Lucian Anghel

Fondurile naţionale şi europene, puncte tari pentru economie

Antreprenorul craiovean consideră că fondurile publice şi europene pe care le pot accesa micile firme reprezintă un factor de dezvoltare economică. „Aceste fonduri chiar ajută, nepăgubind statul de prea mulţi bani, pentru că în mod absolut natural firmele au câţiva angajaţi cel puţin pe durata a trei-patru ani cât este perioada de monitorizare, iar acei bani se întorc oricum la stat şi se face şi producţie. Veniturile firmelor sunt la vedere, pentru că există acea monitorizare. Totul este «pe alb», cum se spune. Nimic «la negru». Vrem să facem o Românie nouă prin aceste fonduri guvernamentale sau fonduri europene“, a spus Cosmin Drăghia.
Ca un sfat pentru cei care vor să îşi înceapă o afacere, Drăghia susţine că este foarte important să porneşti într-un domeniu de activitate în care te pricepi.
Întrebat de ce a ales să revină în România şi să îşi deschidă aici o afacere, din moment ce Occidentul i se arătase tentant de atâtea ori, antreprenorul craiovean a precizat: „Mi se pare că România chiar are nevoie de ajutor şi de oameni care să muncească şi care să producă şi să îi ofere acest ajutor. Nu văd o soluţie în a fugi de responsabilităţile pe care le avem şi, pe de altă parte, mă simt bine la noi acasă. Sunt mândru că sunt român, iar ceea ce am văzut şi am învăţat peste graniţă a fost ca un fel de şcoală pentru mine. O experienţă de viaţă pe care vreau să o import acasă şi poate să ajung la un moment dat să export către străini produse făcute în România“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS