16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIndicele ROBOR a urcat din nou. A ajuns la 3,46%

Indicele ROBOR a urcat din nou. A ajuns la 3,46%

Indicele ROBOR la 3 luni, care arată media dobânzilor interbancare, a înregistrat o nouă creștere, ieri, înregistrând cel mai mare salt din ultimele zile. Astfel că ROBOR a crescut de la 3,43%, la 3,46%, în timp ce indicele la 6 luni s-a menținut la 3,52%, iar ROBOR la 9 luni a rămas la 3,55%. A mai crescut cu o unitate ROBOR la 12 luni, de la 3,61% la 3,62%.
Creșterea ROBOR afectează persoanele împrumutate în moneda națională și care au semnat contracte de credit cu dobândă variabilă. Creditele acestor persoane se scumpesc atunci când se împlinesc termenele stabilite prin contractul de credit, respectiv 3 luni, 6 luni, 9 luni sau un an, iar băncile recalculează ratele bancare în funcție de cotația ROBOR din ziua precedentă împlinirii termenului de schimbare a dobânzii evidențiat în contract.
Cele mai afectate de creșterea ROBOR sunt persoanele cu credite prin „Prima Casă“, mai ales cele care s-au împrumutat când ROBOR era sub 1%, din cauză că în componența ratei lunare a dobânzii pe care o plătesc acele persoane către bănci cea mai mare pondere o are ROBOR, care este acum mai mare decât marja fixă de dobândă a băncii, care este de 2%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS