14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriContractele de închiriere nu mai trebuie înregistrate la Fisc

Contractele de închiriere nu mai trebuie înregistrate la Fisc

Proprietarii care dau cu chirie locuințe, terenuri sau spații, care nu mai sunt acum obligați acum să înregistreze la ANAF contractele de închiriere, trebuie totuși să depună la Fisc Declarația unică, adică Formularul 212, și să își declare veniturile obținute din „cedarea folosinței bunurilor“.

De anul acesta a dispărut obligativitatea proprietarilor de imobile de a înregistra la Fisc, în termen de 30 de zile, contractele de închiriere pe care le-au încheiat sau le încheie cu diverși chiriași, conform OUG 18/2018 care modificat Codul fiscal. Cu toate acestea, cei care doresc să își înregistreze la Fisc contractele de cedare a folosinței bunurilor asupra unei locuințe, a unui spațiu comercial sau a unui teren pot să o facă și de acum încolo. De altfel, sunt firme care înregistrează contractele la Fisc în continuare. La fel procedează și proprietarii care au închiriat imobile pentru diverși angajați din poliție și unitățile militare. În schimb, persoanele fizice ale căror contracte expirau anul acesta, chiar dacă au fost prelungite pentru un nou termen, este posibil să nu mai fi fost înregistrate la Fisc acele prelungiri. Conform datelor transmise de Fiscul doljean de-a lungul timpului, anul trecut au fost aproximativ 11.000 de contracte de închiriere active, pe când în prima parte din 2018 mai erau doar circa 7.500 de contracte de închiriere valabile.

Cei care închiriază, obligați să depună Declarația unică

Chiar dacă dispare obligativitatea înregistrării la Fisc a contractelor de închiriere, totuși, proprietarii au obligația să declare la ANAF veniturile pe care le obțin din cedarea folosinței bunurilor. Cum vor proceda? Din acest an, statul a comasat șapte declarații în una singură, denumită Declarația unică sau Formularul 212. Proprietarii de imobile care au venituri din chirii sunt obligați să depună acest formular completat la organul fiscal de care aparțin, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului de închiriere, spus specialiștii de la Professional Consulting.
Conform Formularului 212 studiat de GdS, persoanele care au dat cu chirie bunuri în 2018 trebuie să completeze declarația la Capitolul II. „Date privind impozitul pe veniturile estimate/Norma de venit a se realiza în România în 2018 (…)“, la categoria de venit 1.3 „Cedarea folosinței bunurilor“. Proprietarii vor bifa la respectiva categorie dacă au sub cinci contracte de închiriere, dacă cedarea folosinței bunurilor este activitate independentă sau dacă au închiriat în scop turistic. Apoi vor completa venitul estimat pe 2018 din această activitate, la rubrica „Venituri“.
Termenul de depunere a Declarației 212 este 15 iulie 2018, pentru cei care au contracte de închiriere deja existente din anii anteriori. Termen de 15 iulie se aplică tuturor celor care au de depus acest formular, nu doar celor cu venituri din cedarea folosinței bunurilor.

Bonificație de 5% pentru cei care achită în avans

Persoanele care obțin venituri din chirii în 2018 pot plăti în avans impozitul pe venit datorat statului până la data de 15 decembrie a acestui an și vor obține o reducere cu 5% a impozitului.
Proprietarii care obțin venituri din chirie anul acesta și nu doresc să plătească până la jumătatea lui decembrie sau nu au bani să achite impozitul până atunci vor avea ca termen de plată data de 15 martie 2019.

Declarația Unică nu poate fi depusă on-line, momentan

Deși Ministerul Finanțelor anunțase că intenționează să determine contribuabilii să plătească de la distanță, prin intermediul internetului, până miercuri dimineață acest formular nu putea să fie transmis on-line. Motivul este acela că ANAF nu are încă un soft funcțional, care să permită preluarea Declarației 212 în format electronic. Autoritățile au anunțat că după data de 15 mai s-ar remedia disfuncționalitățile ANAF, iar persoanele care trebuie să depună Declarația Unică ar putea să transmită documentul de la distanță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS