Ce a făcut Ford în zece ani la Craiova

Autori


Din anul 2008 și până acum, au fost fabricate în uzina Ford circa 330.000 – 350.000 de vehicule. Fabrica are termen până în 2025 să producă la Craiova 810.000 de mașini. În caz contrar va returna statului român o parte din ajutorul încasat când a venit în România, care a fost de 75 de milioane de euro. În prezent, Ford produce între 500 și 600 de autovehicule pe zi, în două schimburi. Compania a redevenit cel mai mare angajator din Dolj.

Compania producătoare de autovehicule de la Craiova a aniversat ieri zece ani din momentul oficial în care Ford Motor Company a preluat pachetul majoritar de acțiuni deținut de Guvernul României în cadrul Automobile Craiova. „La 21 martie 2008, grupul Ford Motor Company a semnat contractul de achiziție a pachetului majoritar de acțiuni pentru preluarea uzinei de la Craiova și a demarat o investiție inițială de peste 675 de milioane de euro prin care această unitate de producție urma să se transforme într-o fabrică de înaltă ținută tehnologică la nivel european. Zece ani mai târziu, investiția Ford în cadrul uzinei craiovene a depășit 1,2 miliarde de euro, fabrica din Bănie devenind una dintre cele mai avansate unități de producție din punct de vedere tehnologic la nivel mondial“, a informat Ford printr-un comunicat de presă transmis redacției.

Istoria Ford la Craiova

Inițial, Ford Motor Company a plătit 47 de milioane de euro statului român pentru fosta fabrică Daewoo, însă Comisia Europeană a considerat că investitorul ar fi achitat prea puțin statului român pentru acțiunile la Automobile Craiova, astfel că noul proprietar al fabricii a fost obligat să achite în plus până la 87 de milioane de euro. De-a lungul anilor, Ford România a primit de la statul român ajutoare în valoare de 75 de milioane de euro, pentru a realiza o anumită producție în uzina de la Craiova.

Producția de vehicule a demarat în septembrie 2009, cu utilitara ușoară Transit Connect. În 2012, Ford a dat startul producției motorului 1.0 EcoBoost, care a primit de mai multe ori consecutiv titlul de „Motorul internațional al anului“ și alte distincții internaționale. În uzina craioveană s-a mai fabricat un motor de 1,5 litri, tot pe benzină, însă ulterior, producția lui a fost mutată la o uzină Ford din Marea Britanie, în prezent mai producându-se la Craiova doar câteva piese pentru acel motor.

Tot în 2012 a intrat în fabricație și Ford B-Max, produs în Craiova până în septembrie anul trecut.

Între timp, în același interval, invocând criza de pe piața europeană din sectorul auto, uzina Ford din Bănie a început să producă tot mai puțin, iar angajații erau trimiși periodic în șomaj tehnic. În total, în cei aproape șase ani, Ford a anunțat că a fabricat la Craiova 280.000 de autovehicule B-Max.

În octombrie 2017, uzina de la Craiova a lansat producția pentru noul Ford EcoSport, mini-SUV-ul de oraș livrat exclusiv din România către întreaga piață europeană.

După ce timp de mai mulți ani la rând au avut loc disponibilizări voluntare din fabrică, anul trecut, Ford a avut o amplă campanie de recrutare, angajând circa 1.800 de persoane. Majoritatea noilor salariați au fost din rândul celor necalificați și au fost angajați ca operatori de bandă, în secția de Asamblare Vehicule, unde se produce EcoSport. „Pentru acomodarea cerințelor producției și a nivelului cererii ridicate pentru noul EcoSport, Ford a angajat în 2017, la Craiova, 1.800 de persoane, totalizând astăzi 4.492 de angajați. În 2008, la momentul preluării uzinei, numărul angajaților era de 3.589“, informează compania printr-un comunicat de presă.

Ford produce acum aproximativ 600 de vehicule pe zi

În prezent, la Secția de Autovehicule din Ford se lucrează în două schimburi, iar la Secția de Motoare sunt trei schimburi.


De la începutul acestui an, producția de EcoSport a crescut la circa 500 de autovehicule pe zi. Potrivit datelor oficiale publicate de Asociația Producătorilor și Importatorilor Auto (APIA) din România, pe luna ianuarie a anului în curs, Ford a produs la Craiova 11.074 de autovehicule EcoSport. Un calcul matematic simplu arată că media ar fi de circa 500 de EcoSport pe zi. Dacă ritmul acesta s-ar menține pe tot anul, atunci la Ford Craiova s-ar produce aproximativ 132.000 de mașini pe tot anul 2018, ceea ce ar însemna un record de producție pentru compania producătoare.

În ultima perioadă din luna martie, însă, fabrica a produs intens, de multe ori chiar și în weekend, uzina invocând o creștere a cererii de EcoSport pe piața europeană. Potrivit unor surse din fabrică, în prezent s-ar produce aproximativ 600 de mașini pe zi, în condițiile în care se lucrează în două schimburi. Dacă producția se menține în acest ritm, Ford se așteaptă ca „2018 să fie cel mai bun din ultimii zece ani în ceea ce privește volumele de producție“.

Ford are termen până în 2025 să producă 810.000 de autovehicule la Craiova

În zece ani, Ford a produs la Craiova aproximativ 330.000 – 350.000 de autovehicule, dacă luăm în calcul toate cele trei modele care s-au fabricat aici. Inițial, statul român dăduse termen producătorului auto ca până la 31 decembrie 2017 să producă 810.000 de autovehicule în uzina de la Craiova, în contextul în care fabrica a primit un ajutor de stat de 75 de milioane de euro de la statul român. Până la acea dată, Ford nu produsese nici jumătate din numărul de autovehicule promise. Invocând criza din sectorul auto din Europa, Ford a cerut prelungirea acelui termen și a obținut acest lucru de la statul român. Așadar, prin OUG nr. 63/2016, care a modificat OUG nr. 109/2008, prin care s-a acordat ajutorul de stat de 75 de milioane de euro companiei Ford, a fost prelungit termenul de realizare a producției promise inițial de Ford de la Craiova până în 2025, dată până la care uzina trebuie să producă 810.000 de mașini și 1,5 milioane de motoare, volume asumate de compania producătoare de vehicule și motoare în momentul în care statul român i-a acordat ajutorul de stat însemnat. În cazul în care Ford nu respectă volumul de producție până la noul termen, atunci va trebui să restituie statului român ajutorul de stat, proporțional cu volumul de producție care nu s-a realizat.

Dacă se menține actualul ritm de producție pe care îl are producătorul auto din Craiova, ceea ce înseamnă peste 132.000 de autovehicule pe an, Ford va reuși să ajungă și chiar să depășească, până la finele lui 2025, volumele de producție impuse prin actul normativ din 2016.

90% din producție este exportată pe calea ferată

În lipsa unor autostrăzi care să faciliteze transportul pe căi rutiere al mașinilor produse la Craiova către piețele externe, 90% din producție este încărcată în vagoane și transportată pe calea ferată până la Constanța, iar de acolo ajunge pe cale maritimă în diverse locuri din Europa. Zilnic, de la Craiova pleacă două garnituri de tren pline cu autovehicule și motoare, respectiv peste 20 – 25 de tiruri încărcate cu EcoSport.

Fostul președinte al Ford România, John Oldham, a precizat, la evenimentul de lansare a producției de masă pentru Ford EcoSport, că numai 30 – 40% din componentele autovehiculului sunt produse în România, de către furnizorii care lucrează cu Ford pe plan local, iar restul pieselor se aduc de la furnizorii companiei din exterior.

În ultima perioadă s-a discutat despre un nou model care ar putea fi fabricat la Craiova, informația apărând într-o informare internă a Ford, transmisă de conducerea companiei către angajați, pe finele anului trecut, în perioada tensiunilor sindicale legate de semnarea noului Contract colectiv de muncă. Tot ceea ce se știe este că va fi un vehicul tot pe platformă B, la fel ca B-Max și EcoSport. Încă nu s-a confirmat oficial dacă noul model Ford se va fabrica sau nu la Craiova, însă o decizie în acest sens va fi luată de Ford Europa în perioada următoare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 22 martie 2018

Actualitate

» Iohannis, despre discuţiile pe Brexit: Pentru noi arată foarte bine
» Meteorologi: Temperaturi negative, pana saptamana viitoare, in aproape toata tara
» Estul Africii se va desprinde de restul continentului, iar fenomenul a început deja
» Cel mai slab leu din ultimele două luni
» Eurostat: Românii au câştigat 5,5 euro brut pe oră în 2017, cel mai puţin din UE după Bulgaria

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Modernizare terenuri de sport prin construire: 1. Clădire vestiare și Sala Squash, 2. Structură acoperire terenuri de sport” – beneficiar Sotil Sport SRL
» Consiliul Judeţean Dolj va investi peste 30 de milioane de lei în sănătate
» WHITE IMPEX își mărește echipa
» Derulare proiect ”Dezvoltarea durabilă a firmei SC Rigconstruct SRL”
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Înființare laborator tehnică dentară Lakis”, SMIS 110853
» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul ”Construire spațiu de producție pentru echipamente electrice, platforma carosabilă și împrejmuire teren” Cod SMIS 110578
» ”Dotarea Spectrum Inteligent Solutions SRL cu echipamente şi softuri pentru arhivare electronică”

Local

» Dispoziția nr. 1407 – Primarul Municipiului Craiova
» Bărbat mort într-un incendiu la Gârla Mare
» Un bărbat a furat poarta unei locuinţe
» Poliţia face exerciţii demonstrative
» Alunecările de teren au afectat mai multe drumuri
» Primăria Craiova angajează consilier juridic şi inspector, clasa I, grad profesional asistent
» Situaţia hidrologică pe Dunăre

Dolj

» Avocat condamnat pentru evaziune fiscală
» Capotescu mai stă 30 de zile în arest preventiv
» Lansări de carte la Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman“
» Polițiștii locali o dau în bară, primarul îi scuză
» Craiova: Spectacolul lecturii cu Doina Ruști, pretext volumul „Mâța Vinerii“, la Teatrul Colibri
» Dolj: Paznic de vânătoare agresat de trei bărbaţi prinşi la braconat în comuna Vela
» Craiova, sub cod portocaliu de ninsoare. Primăria spune că e gata de deszăpezire!
» Craiova: Crosul Olteniei va fi reprogramat din cauza vremii
» Dolj: Trei elevi eliminaţi la simularea examenului de bacalaureat
» Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită la Facultatea de Drept
» Dolj: Arestat pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune
» Dolj: Doi bărbaţi prinşi la braconaj
» Dolj: 1500 pachete de ţigări de contrabandă depistate de poliţişti
» Reţinuţi după ce au spart locuinţa unei craiovence

Gorj

» Utilajele, pregătite să intervină în caz de ninsori puternice
» Motrenii, datori vânduţi la întreţinere
» Craiova, sub cod portocaliu de ninsoare. Primăria spune că e gata de deszăpezire!
» Zeci de abuzuri asupra minorilor, sesizate la DGASPC Gorj
» Gorj: Andrei Marga îşi lansează cartea la Târgu Jiu
» Protestele de la CEO au ca efect un regulament nou pentru armonizarea salarială
» Gorj: Poliţist condamnat la închisoare

Olt

» Olt: 3.300 pompieri cu 2.000 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale
» Apele Dunării, aproape de cota de pericol la Corabia
» Aceiași bani pentru sporuri, la Spitalul Județean de Urgență Slatina, dar cum vor fi împărțiți e întrebarea

Sport

» „Tineretul“ joacă sâmbătă cu Anglia
» Cosmin Contra: Voi încerca să nu mai fac atât de multe schimbări
» Naționala mică de handbal luptă pentru calificare la CM la Cluj
» Fotbal / România U17 a pierdut drastic contra Israelului

Educatie

» Mulţi absenți și trei eliminați la ultima probă de simulare la bac
» Elevii și preșcolarii din Dolj nu fac cursuri vineri
» Liceenii craioveni se vor întrece în rețete oltenești

Top