12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTop 10 cei mai mari angajatori din Dolj

Top 10 cei mai mari angajatori din Dolj

Ford a crescut numărul de angajați în 2017, pentru a se lucra în două schimburi la producția noului Ford EcoSport

În rândul primilor zece angajatori din Dolj sunt foarte multe entități de stat, care au ajuns să totalizeze aproape la fel de mulți salariați ca marii angajatori din sectorul privat. În plus, mulți dintre angajații care figurează ca lucrând la entități din Dolj (private sau de stat) activează în alte județe ale țării sau chiar în străinătate, dar figurează în acte ca fiind salariați la Dolj, unde au sediile firmele care i-au angajat. Ford revine anul acesta la nivelul de angajați avut în 2008, când a preluat fosta fabrică Daewoo de la statul român.

Cei mai mari angajatori din Dolj sunt cinci instituții publice și firme de stat și încă cinci companii private, care totalizează 26.177 de angajați. Nu toți activează în Dolj, după cum veți vedea în continuare. Adunând angajații de la instituțiile publice și societățile de stat, observăm că acestea au aproape acelaşi număr de angajați pe statele de plată precum cele cinci firme private care sunt în topul celor mai mari angajatori din Dolj. Cele cinci firme de stat și instituții publice din top au, împreună, 13.085 de angajați, pe când cele cinci societăți din mediul privat au acaparat 13.092 de persoane din forța de muncă locală și din alte zone. GdS a solicitat de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj datele privind primii zece angajatori din județ.

Ford revine pe primul loc, cu 4.074 de angajați

Dacă, anul trecut, producătorul auto din Bănie se situa pe locul patru pe județ din punct de vedere al numărului de angajați, având doar aproximativ 2.600 de salariați, anul acesta a trecut pe primul loc, după angajările efectuate în 2017. Potrivit datelor de la ITM Dolj, Ford România SA figurează cu 4.074 de angajați la ora actuală, situându-se astfel pe prima poziție pe județ, în rândul celor mai mari angajatori. Practic, după ultimele angajări din 2017, fabrica a ajuns să aibă numărul de angajați pe care i-a avut în momentul preluării fostei uzine Daewoo de la statul român, în anul 2008. După ample procese de plecări voluntare din fabrică, după perioade de șomaj tehnic și cu un autovehicul în fabricație (B-Max) care nu a „prins“ foarte bine la clienții din Europa, după scăderi succesive ale numărului de salariați, după nouă ani de la preluarea fabricii, Ford a ajuns acum la aproximativ același număr de angajați ca atunci.
Potrivit datelor furnizate de companie, anul acesta se dorește angajarea a 1.707 persoane. Majoritatea locurilor de muncă noi au fost create deja, oamenii au fost angajați, în special pentru a se putea introduce un nou schimb în fabrică, la secția de Vehicule. Cea de-a doua tură de lucru s-a înființat pe 13 noiembrie, iar acum lucrează pe linia de producție și la asamblarea noului model EcoSport câte 1.300 de salariați pe fiecare schimb. Procesul de recrutare continuă până la finele anului. Mai sunt de angajat circa 200-250 de persoane din cele 1.707. „La sfârșitul acestui an, vom avea 890 de angajați pentru Producția de Motoare, respectiv 2.401 pentru Producția de Vehicule“, au precizat, pentru GdS, reprezentanții companiei, fără a răspunde la întrebările legate de volumul de producție al noului EcoSport. Aceștia susțin că producătorul auto nu poate dezvălui volumele de producție prezente și viitoare din fabrica de la Craiova.

Doar 67% din noii angajați ai Ford sunt din Craiova

Compania a căutat în special muncitori necalificați la acest proces de recrutare din 2017, având nevoie de operatori de bază în special, adică de persoane care să lucreze pe linia de producție. Conform celor precizate de Ford, din totalul de 1.707 de noi angajați, doar 90 sunt calificați, respectiv electricieni și mecanici, iar restul sunt operatori de bază, deci necalificați. În plus, aproape o treime dintre noii salariați ai Ford fac naveta ca să ajungă la lucru, ei provenind din afara Craiovei, cei mai mulți fiind din comunele din jurul municipiului. Există și câțiva care fac naveta de la o distanță de aproximativ 30 km, din localități din Dolj, dar și din Olt. Compania informează că 67% din noii angajați provin din Craiova, iar 33% din alte localități.
Noii angajați au salarii mai mici decât vechii muncitori de la Ford, cei mai mulți dintre cei necalificați fiind angajați anul acesta cu un salariu de aproximativ 1.450 de lei net.

CFR și Spitalul de Urgență au ajuns la mii de salariați

Datele de la ITM Dolj arată că pe locul doi în topul celor mai mari angajatori din Dolj se află Sucursala Regională Căi Ferate Craiova, cu 3.811 salariați. În Bănie este doar sediul societății, însă compania este una regională. Unele dintre persoanele care figurează angajate pe Dolj își desfășoară activitatea în județele din jur.
Pe locul al treilea în rândul marilor angajatori din Dolj se situează Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, care a ajuns să aibă 3.396 de angajați. În plus, mai există alte persoane care colaborează cu spitalul pe mai puține ore, fără a fi angajați permanenți, astfel că, în aplicația REVISAL (Registrul Electronic al Salariaților din România), Spitalul de Urgență figurează cu 3.674 de contracte individuale de muncă.
În ultima perioadă, Spitalul de Urgență din Craiova face obiectul unui amplu control al ITM Dolj, care a avut loc, în premieră, inclusiv noaptea, la sesizarea unor persoane, referitoare la faptul că unii medici și asistente nu merg la serviciu în turele de noapte. Controlul a fost extins și la verificarea existenței medicamentelor și a materialelor sanitare, la depozitarea materialelor rezultate din spital, la asigurarea echipamentelor de protecție pentru angajați, la timpul de lucru al salariaților etc.

O firmă de pază și una de call-center, printre marii angajatori

Pe locul patru în rândul marilor angajatori din Dolj figurează Civitas PSG, cu 3.134 de salariați. Firma activează în domeniul pazei și protecției și desfășoară activități și în alte județe. Așadar, unii dintre cei angajați pe Dolj sunt din alte județe și își desfășoară acolo activitatea.
La fel se poate spune despre firma de call-center Comdata Service, care figurează în evidențe cu 2.964 de angajați. Sediul social al firmei este în Craiova, însă figurează în acte aici inclusiv angajații din sucursalele companiei din București și Pitești. La o astfel de firmă, fluctuațiile de personal sunt destul de mari de la o lună la alta. Pe ansamblu, însă, societatea se menține în rândul marilor angajatori din Dolj, cu o ușoară creștere a numărului de salariați față de anul trecut. În 2016, Comdata figura cu 2.777 de angajați, conform datelor din bilanțul contabil, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Alte două entități de stat, pe lista marilor angajatori

Al șaselea mare angajator din Dolj este Direcția Regională de Poștă Sud-Vest, care totalizează 2.658 de salariați. În ciuda tensiunilor și schimbărilor la vârful instituției și a restructurărilor de personal din ultima perioadă, Direcția Regională de Poștă rămâne și în 2017 pe lista marilor angajatori din Dolj, având personal dispersat în mai multe localități.
Surprize apar și de la Universitatea din Craiova, care se înscrie în rândul angajatorilor de top, ocupând locul șapte pe județ. La Universitatea din Craiova figurează 1.886 de angajați permanenți. Instituția mai are și alți colaboratori, unii cu contract pe timp parțial de lucru. Potrivit ITM Dolj, numărul total de contracte de muncă încheiate de Universitatea din Craiova, incluzând și angajații permanenți, ajunge la 2.767. Dacă am ține cont de numărul de contracte de muncă, instituția de învățământ superior s-ar situa în clasamentul angajatorilor în fața Direcției Regionale de Poștă.

O firmă de plasare a forței de muncă şi un producător de termopane

Pro Solutions Agency are ca activitate principală înregistrată în acte „Activități de contractare, pe baze temporare, a personalului“, adică de plasare a forței de muncă peste graniță. Anul acesta firma a ajuns la 1.585 de angajați, în creștere față de 2017, când la finele anului înregistra 1.382 de angajați, conform datelor din bilanțul publicat de Ministerul Finanțelor.
În rândul marilor angajatori mai figurează și Casa Noastră S A, producător de tâmplărie PVC și geam termopan, precum și de alte produse pentru construcții. Compania și-a extins producția la export și s-a dezvoltat pe plan local, angajând mai mulți oameni. Anul acesta, Casa Noastră figurează cu 1.335 de angajați, până acum, conform cifrelor furnizate de ITM, în timp ce datele din bilanț arată că anul trecut firma avusese 1.071 de angajați.
Pe locul zece pe județ în rândul angajatorilor figurează încă o instituție de stat – Direcția Regională de Asistență Socială și Protecția Copilului – care a ajuns la 1.334 de angajați, până la această dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS