Ce facilități au firmele care vor să se dezvolte într-un parc industrial

După modelul primului parc industrial al Craiovei, tot la fel se poate dezvolta și cel de-al doilea, deținut de Consiliul Județean
Autori


Prin legea de funcționare a parcurilor industriale, investitorii care decid să își deschidă o afacere în astfel de incinte sunt scutiți de plata impozitului și a taxei pe teren, de impozitul pe clădiri, doar că trebuie să ceară astfel de facilități de la primăriile din localitățile în care există parcurile, pe schema de ajutor de minimis, care poate fi de până la 200.000 de euro. Iată cum pot beneficia firmele private de asemenea scutiri și ce alte avantaje și dezavantaje conferă deschiderea unui business într-un parc industrial.

Mediul de afaceri nu are la dispoziție prea multe facilități de la autoritățile centrale sau locale pentru a-și dezvolta afaceri într-o zonă sau alta. Singurele excepții sunt investițiile în parcurile industriale, iar facilitățile acordate pentru dezvoltarea afacerilor în astfel de entități sunt singurele scutite de la obligația de a fi notificată Uniunea Europeană, pentru a aproba asemenea facilități, care se încadrează în situația ajutoarelor de stat. O firmă care deschide un atelier de producție, o fabrică sau pur și simplu își construiește o clădire de birouri, respectiv sediul social într-un parc industrial beneficiază de prețuri mici la închirierea terenului, precum și de scutiri la plata impozitelor locale, de taxe pentru certificatul de urbanism, pentru autorizația de construire, precum și de consultanță gratuită din partea administratorilor parcului.

Scutirile la plata impozitelor locale pentru firmele chiriașe ale parcurilor industriale sunt reglementate de Legea parcurilor industriale din 2003, numai că între timp s-a modificat Codul fiscal, iar aceste scutiri au rămas valabile, dar trebuie să respecte legislația ajutorului de stat. Înainte se acordau aceste facilități direct administratorului parcului industrial. Acum, scutirile de impozit pe teren și pe clădiri se acordă direct firmelor chiriașe, cu respectarea unei proceduri pentru a fi evidențiat respectivul ajutor de stat. De când s-a modificat Codul fiscal, firmele chiriașe într-un parc industrial trebuie să solicite la primăria din localitatea unde activează parcul industrial un ajutor de minimis, pentru a beneficia de respectivele scutiri de impozite și plata unor taxe, deoarece aceste scutiri sunt asimilate ajutorului de stat primit de firmele respective.

Avantajele dezvoltării unei afaceri într-un parc industrial

În parcurile industriale, de cele mai multe ori, tarifele de închiriere a terenului sunt foarte mici, mult mai reduse decât prețul pieței. „Avantajele unei firme care vine în parcul industrial sunt multiple. În primul rând, pentru închirierea terenului sau pentru superficie se plătește doar 0,1 euro pe metrul pătrat. Pe baza acordului de ajutor de minimis, firmele beneficiază de scutiri la plata impozitului și a taxei pe teren, de când s-a modificat Codul fiscal. Societatea care închiriază terenul trebuie să obțină acordul de principiu pentru ajutorul de minimis, care se obține de la Primăria Craiova, pe baza unei documentații care se depune la primărie. Firma trebuie să spună în acea documentație ce produce în parcul industrial, câte locuri de muncă va crea. Este mai mult o formalitate acordul de principiu de ajutor de minimis. Ajutorul de minimis poate fi de până la 200.000 de euro, pe trei ani“, a declarat Dan Dașoveanu, directorul High Tech Industry Parc Craiova, firmă ce administrează parcul industrial deținut de Consiliul Județean Dolj. El a mai precizat că firmele care decid să își deschidă afaceri în parcul industrial beneficiază de asistență gratuită (consultanță) din partea firmei care administrează parcul, atât pentru documentația pentru ajutorul de minimis, cât și pentru documentația de obținere a certificatului de urbanism.

Pot exista și unele dezavantaje


Până anii anteriori, administratorii parcurilor industriale au fost scutiți de plata impozitelor și taxelor locale pentru terenurile din respectivele parcuri. După modificarea Codului fiscal, prin Legea 227/2015 s-a păstrat scutirea de impozit pe teren și pe clădiri pentru firmele din parcurile industriale (prevedere care există și în Legea parcurilor industriale din 2003), dar legiuitorul a mai adăugat o frază, la articolul 464, litera n) din Codul fiscal, precizând că aceste facilități se acordă „cu respectarea legislației privind ajutorul de stat“. Cu alte cuvinte, firmele din parcurile industriale care vor să beneficieze de aceste scutiri trebuie să treacă de o măsură birocratică, și anume aceea de a solicita la primărie acordul pentru ajutor de minimis, pentru a beneficia de scutirile prevăzute de lege. Chiar dacă este o formalitate, firma care cere acordul de ajutor de minimis trebuie să pregătească o documentație pentru municipalitate. Ajutoarele de minimis de până la 200.000 de euro pentru investițiile în parcurile industriale se acordă prin Ministerul Dezvoltării. Nu pot cere ajutoare de minimis firmele care au mai beneficit de această formă de sprijin în ultimii doi ani.

În parcul industrial din Craiova nu există clădiri pe care să le închiriezi, ci se închiriază doar terenuri. Așadar, investitorul trebuie să ia în calcul investiția într-o clădire, afacerea fiind luată de la zero (green-field). În plus, entitățile economice care decid să deschidă o unitate de producție sau de prestări servicii în parcul industrial trebuie să ia în calcul și costurile cu racordarea la utilități: energie, apă, canalizare, gaze. La High Tech Industry Parc Craiova, investitorilor li se spune că se aduc utilitățile până la limita proprietății parcelei, iar de acolo firma își plătește racordurile și se poate conecta la utilități.

Zece firme în High Tech Industry Parc Craiova

Până pe data de 3 august se înscriseseră în noul parc industrial al CJ Dolj zece entități economice, potrivit celor declarate de Dan Dașoveanu. Domeniile de activitate ale investitorilor, în mare parte locali, care vor demara afaceri în parcul industrial sunt extrem de variate, de la soft­ware și până la producerea de becuri ecologice. Domeniile principale de activitate ale firmelor din noul parc industrial din Craiova sunt: fabricarea de articole de voiaj și marochinărie; comerțul cu diverse produse; producerea de articole de îmbrăcăminte; realizarea de soft la comandă; fabricarea hârtiei și cartonului ondulat și a ambalajelor din hârtie și carton; activități de tipărire; tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase; activități de transporturi și altele. Directorul parcului industrial, Dan Dașoveanu, a precizat că până acum au fost ocupate în High Tech Industry Parc Craiova 6,5 hectare, iar libere mai sunt alte aproximativ 12 hectare.

High-Tech Industry Park Craiova SA este societatea pe care activează parcul industrial cu același nume (situat dincolo de Aeroport) și a fost înființată de Consiliul Județean Dolj, care deține 99,90% din acțiuni, alături de celălalt parc industrial înființat pe lângă CJ, respectiv SC Parc Industrial Craiova SA, cu 0,10% din participațiuni.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 7 august 2017

Actualitate

» Trei țări europene fac anchete în scandalul oălor contaminate cu fipronil
» Gorj: Şoseaua Ploştina-Miculeşti va fi reabilitat şi va redeveni drum judeţean
» Administratorii fondurilor private de pensii afirmă că nivelul comisioanelor pentru Pilonului II este printre cele mai scăzute din UE, după ce ministrul Ionuţ Mişa a acuzat comisioane de sute de milioane de euro
» Președintele Franței vine în România pe 24 august. Informația a fost confirmată de Administrația Prezidențială
» Guvernul pregăteşte interdicţia cumulării pensiei cu angajarea la stat
» Dragnea și-a delegat atribuțiile lui Florin Iordache de marți până vineri
» Ludovic Orban, la Târgu Jiu: Ministrul Finanțelor sau premierul să prezinte execuția bugetară dezastruoasă pe primele șase luni
» ANSVSA: Prin Sistemul de Alertă Rapidă nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă
» Liviu Pop, ministrul Educaţiei: Fiecare profesor va decide dacă are nevoie de manualul de sport
» Disconfort termic în toată ţara
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» CSM apreciază că nu există conflict juridic între Parlament și Parchetul General (surse)

Publireportaj

» A început implementarea proiectului “Îmbunătăţirea competitivităţii economice a SC Nobascom Construct SRL prin dotarea societăţii cu echipamente/utilaje/instalaţii de ultimă generaţie”

Local

» Asculta muzică la căști și a fost lovit de tren
» Două pakistaneze şi un român au murit pe Valea Oltului

Dolj

» Şeful de Post din Radovan, implicat într-un accident cu maşina de poliţie
» O nouă selecție de directori de școli pentru posturile vacante
» Strigătul de ajutor al unor locatari din Craiova: Vrem pubele! Ne acoperă gunoiul!
» Strada Drumul Apelor din Craiova, acaparată de deşeuri
» Strada Tecuciului, campioană la avarii după asfaltare
» Drama femeii care nu se poate pensiona continuă
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria Craiova scoate la concurs două posturi din cadrul Direcţiei Elaborare şi Implementare Proiecte
» Scandal pe pubelele de gunoi

Gorj

» O săptămână fără apă pentru o treime din locuitorii oraşului Tismana
» CEO cu lacătul pe poartă, dacă nu investeşte în următorii 4 ani în depoluare
» Speranţe pentru fermierii din Gorj: porumbul a scăpat, deocamdată, de secetă
» Petiţie pentru salvarea Defilului Jiului
» A scăzut norma de venit pentru crescătorii de albine din Gorj
» Gorj: Concurs de pescuit sportiv pentru persoanele cu dizabilități (galerie foto)
» Gorj: Zeci de persoane, salvate de pe Cheile Olteţului din calea unei viituri
» Gorj: CEO a mărit salariile pentru 835 de salariaţi   
» Cod Galben de instabilitate atmosferică în Gorj, Vâlcea şi alte 20 de judeţe
» Gorj: Şase persoane depistate că munceau „la negru”
» Inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale şi au dat amenzi în ultima săptămână
» Gorj: Un angajat al CEO, anchetat de poliţie
» Drumarii intervin cu utilaje pe Transalpina

Olt

» Olt: Rată mare a șomajului, locuri disponibile pe piața muncii, șomeri puțini angajați

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cercetaţi pentru conducere sub influenţa băututilor alcoolice
» Mehedinţi: A murit după ce s-a răsturnat cu motocicleta

Vâlcea

» Vâlcea: Bărbat snopit în bătaie de paznicii de la cariera de cărbune Berbeşti
» Vâlcea: Două persoane dispărute, depistate de poliţie la Prundeni şi Călimăneşti

Sport

» Real și Manchester își dispută Supercupa
» Atleții craioveni, de șase ori pe podium la juniori 1
» Devis Mangia: Staţi calmi!
» Jucătoarea de tenis Sara Errani a fost depistată pozitiv

Sanatate

» Prof. univ. dr. Dan Grecu, şeful clinicii de Ortopedie şi Traumatologie din Cadrul SJU Craiova: „Am avut colegi care au căzut din picioare în timpul operației“
» Operații amânate din cauza lipsei de sânge

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top