10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFormularul ANAF care sperie întreprinzătorii

Formularul ANAF care sperie întreprinzătorii

Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, susține că dosarele firmelor care obțin un punctaj cu grad mare de risc, după completarea Declarației 088, ajung la Antifraudă (Foto: Traian Mitrache)
Directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu, susține că dosarele firmelor care obțin un punctaj cu grad mare de risc, după completarea Declarației 088, ajung la Antifraudă (Foto: Traian Mitrache)

Ai lichidat o firmă sau ai introdus alta în insolvență? Ai avut datorii către stat în ultimii trei ani? Nu ai un sediu dotat cu echipamente care să arate că poți desfășura activitate autorizată? Ai fapte în cazierul fiscal? Atunci trebuie să te gândești că nu vei mai putea să fii plătitor de TVA după ce depui Declarația 088 la Fisc. Există argumente pro și contra introducerii acestui formular.

De la începutul lunii februarie, toate firmele care se înființează și vor să fie plătitoare de TVA sau societățile deja existente care vor să facă schimbări de orice fel (de structură a acționariatului, de sediu social etc.) trebuie să completeze un formular stufos și să-l depună la Fisc, formular din care să reiasă capacitatea firmei de a desfășura activități plătitoare de TVA. ANAF vrea ca prin Declarația 088 să evalueze „capacitatea și intenția“ unor persoane de a desfășura activități economice din sfera TVA. Administratorii și asociații/acționarii care vor să facă modificări de orice natură în firmele lor trebuie să treacă în acel formular foarte multe date despre trecutul lor în afaceri, de la faptele de evaziune înscrise în cazierul fiscal, la numele firmelor băgate în insolvență, lichidate sau radiate și până la profesia și experiența administratorilor și veniturile pe ultimele 12 luni, dovada existenței sediului social și a dotărilor acestuia cu utilaje pentru desfășurarea unei activități. Trebuie declarate, pe propria răspundere, toate conturile firmei din țară și din străinătate. Deci, teoretic, administratorii ar trebui să declare de bunăvoie la Fisc toate conturile firmei de prin așa-numitele paradisuri fiscale și chiar de prin băncile elvețiene, care păstrează secretul asupra identității deponenților. Administratorii mai trebuie să spună ocupația, câți bani au câștigat în ultimul an și câte contracte de muncă există pe firmă.

Administratorii pot fi chemați la interviu la Fisc

În esență, Declarația 088 a fost făcută pentru a împiedica evazioniștii care și-au băgat propriile firme în insolvență, în lichidare sau faliment să mai poată face afaceri, ca plătitori de TVA. Chiar dacă respectivul formular 088 a fost creat pentru a evita ca persoanele cu trecut evazionist să mai poată desfășura activitate ca plătitori de TVA, unele voci spun că vor avea de suferit chiar și firmele corecte, care va trebui să dea Fiscului tot felul de date personale ale asociaților și administratorilor și care ar trebui să suporte încă o formă de birocrație (prin acel formular).
După ce reprezentanții legali ai firmelor completează respectivul formular, cei de la Fisc introduc datele într-un soft, care stabilește un punctaj de risc de evaziune pentru fiecare firmă. Reprezentanții ANAF susțin că, dacă firmele obțin sub 50 de puncte de risc, atunci Finanțele le aprobă să fie plătitori de TVA. Dacă obțin între 51 și 70 de puncte, atunci riscul este mediu, iar reprezentanții legali ai firmei sunt chemați la interviu, pentru a le explica angajaților ANAF cum au de gând să desfășoare activități economice. În cazul în care punctajul este mai mare de 71, atunci dosarul firmei este transmis la Direcția de Antifraudă Fiscală, care are termen de 30 de zile să verifice pe teren firma respectivă. Fiscul îi va da dreptul firmei în cauză să aibă cod valid de TVA doar dacă Antifrauda răspunde favorabil pentru acea firmă.
În Dolj, deja s-au înregistrat cazuri în care societățile nu au primit răspuns favorabil de la ANAF pentru a redeveni plătitoare de TVA. „Avem trei cazuri de firme ale căror situații au fost transmise la Antifraudă, întrucât punctajul de risc a depășit 100 de puncte. Aceste firme prezintă risc pentru organul fiscal, în sensul că administratorii acelor firme au avut mai multe societăți, iar acum acestea sunt în insolvență, sunt inactive fiscal, au înregistrat obligații fiscale restante către stat și nu au putut fi recuperate în termen de către organele fiscale. Astfel de asociați și-au înființat alte firme și, în felul acesta, ei riscă să intre într-un lanț evazionist, din punctul de vedere al TVA“, a declarat directorul executiv adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.

Multe solicitări de înregistrări în scop de TVA, respinse la Dolj

La o lună și o săptămână de la intrarea în vigoare a noului formular 088, la Dolj au fost mai multe firme respinse după completarea formularului 088 decât cele admise, astfel: din 24 de solicitări pentru acordarea codului valid de TVA, până la începutul acestei săptămâni fuseseră aprobate șapte dosare, s-au dat 11 decizii de respingere, iar trei cazuri au fost transmise la Antifraudă, având risc foarte mare de evaziune, potrivit datelor transmise de Fiscul local. La data respectivă, Finanțele doljene mai aveau de soluționat trei cereri de la firme.
Firmele respinse pot să ceară din nou înregistrarea ca plătitoare de TVA, completând un nou formular 088, dar numai după ce înlătură neregulile pentru care au primit punctaj de risc.

Are Fiscul capacitatea să analizeze datele din formular?

Pentru orice modificare în structura firmei, întreprinzătorii trebuie să dea cu „subsemnatul“ pe la ANAF și să completeze un formular de zece pagini (Foto: Ramona Olaru)
Pentru orice modificare în structura firmei, întreprinzătorii trebuie să dea cu „subsemnatul“ pe la ANAF și să completeze un formular de zece pagini (Foto: Ramona Olaru)

Dacă antreprenorii privați doresc să facă anumite schimbări în structura acționariatului firmei sau în rândul asociaților, atunci după orice modificare operată la Oficiul Național al Registrului Comerțului, firma trebuie să treacă de Fisc, pentru că trebuie completată Declarația 088. La fel se întâmplă și în cazul în care firma vrea să își deschidă un punct de lucru sau dacă trece de la neplătitoare de TVA la plătitoare, respectiv dacă depășește plafonul anual de 65.000 de euro cifră de afaceri. Unii întreprinzători spun, prin vocea avocaților, că vor avea de suferit firmele corecte, care vor cu adevărat să efectueze schimbări, dar care se vor lovi de formularul 088. Mihai Antonescu susține că firmele corecte nu au de ce să se teamă, pentru că, dacă asociații cei noi sau acționarii care intră în firmă sunt „curați“, atunci societatea poate primi ușor codul de TVA de la Fisc.
ANAF are deja la dispoziție multe dintre datele pe care le solicită prin Formularul 088. „La Dolj s-a înființat Biroul de Informații Fiscale, format de șase oameni, care analizează toate solicitările firmelor cu privire la înregistrarea ca plătitoare de TVA. Noi avem bazele de date de așa natură încât pot fi verificate datele declarate de reprezentanții firmelor prin declarația 088“, a spus Antonescu. Întrebat dacă pot funcționarii statului să facă abuzuri cu privire la aceste formulare, directorul adjunct al DGRFP Craiova a precizat că nu este posibil, pe motiv că riscul întreprinzătorilor este calculat prin programe informatice și că nu ar exista riscul ca anumite firme să fie dezavantajate sau avantajate de acest formular.

Antreprenorii debutanți trebuie să aibă recomandări în afaceri

Administratorii trebuie să treacă în Declarația 088 datele de contact ale unor persoane care pot să garanteze bonitatea administratorului firmei respective. Reprezentantul local al ANAF consideră că cele trei persoane care pot să recomande administratorul unei firme ar trebui să provină tot din mediul de afaceri, fie clienți, fie furnizori, fie alți antreprenori care cunosc administratorul respectiv. Dar se pune un semn de întrebare care îi privește pe tinerii antreprenori care debutează în afaceri. Dacă ei își deschid acum o firmă și vor să o înregistreze ca plătitoare de TVA, atunci ei pe cine vor trece la „recomandări“?

Ce pățește o firmă care nu primește cod valid de TVA

În cazul în care ANAF respinge solicitarea unei firme de a fi plătitoare de TVA, pe baza Formularului 088, atunci firma respectivă nu poate emite facturi care să conțină TVA și nici să introducă facturi cu TVA, cu scopul de a-și deduce această taxă. Deci, acele firme nu pot să își deducă TVA-ul, ci acei 24% intră în valoarea mărfii. Cu alte cuvinte, ar fi foarte scump pentru o firmă să desfășoare afaceri mari fără să fie plătitoare de TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS