20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cine apără angajații

Invitații emisiunii „Audiență Generală“ de la alege tv au explicat ce trebuie să facă angajații pentru a evita să fie păcăliți de patroni. Munca „le negru“ se transformă în „muncă la gri“.

Aproape 140 de persoane au fost depistate că lucrau fără forme legale în perioada ianuarie – august 2014 de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, a informat Răzvan Dumitru, inspector în cadrul instituției, la emisiunea „Audiență Generală“ de la alege tv. Potrivit acestuia, numărul persoanelor depistate este în scădere: în perioada echivalentă din 2012, inspectorii au descoperit circa 300 de persoane care lucrau la negru, iar în 2013 aproximativ 400 de persoane. Amenzile aplicate angajatorilor pentru munca la negru sunt foarte mari: între 10.000 și 20.000 de lei de angajat. În cazul în care se depistează peste cinci persoane care muncesc la negru se poate merge până la întocmirea unui dosar de cercetare penală. Poate și din această cauză a crescut numărul contractelor cu timp parțial de muncă. Numărul contractelor individuale de muncă înregistrate în Revisal din 2012 a crescut cu 7.500.

Perioada de probă, sub contract de muncă

De frica amenzilor, în multe cazuri se practică munca „la gri“, adică salariații încheie contracte pe timp parțial (două sau patru ore) și muncesc opt-zece ore. Riscul este ca angajatul să nu primească bani pentru munca efectuată în plus. „În cazul în care se ajunge la instanță cu o asemenea problemă, angajatorul nu va fi obligat să plătească decât ceea ce scrie în hârtii, în contractul individual de muncă. Instanța nu va trece peste acel înscris prin nici o altă probă“, a explicat avocatul Cătălin Despinescu, prezent în emisiunea de la alege tv. Nu există perioadă de probă neplătită, au avertizat reprezentanții ITM Dolj. „Formele legale se fac înainte. Nu trebuie să muncești nici măcar un minut pentru cineva până când nu ai contractul individual de muncă semnat. Salariatul ar trebui să-și dea seama că ceva este în neregulă când există reticență din partea angajatorului. Când te amână cu semnarea actelor, deja trebuie să-ți pui un semn de întrebare. Perioada de probă este sub contract individual de muncă. Nimeni nu trebuie să muncească fără să fie plătit“, a spus Răzvan Dumitru.
O altă problemă pe care o ridică relația angajat-angajator este cea privind concedierea individuală. În cele mai multe cazuri, angajatorii nu respectă etapele de concediere prevăzute de Codul Muncii, au explicat invitații. Tocmai de aceea, ei pierd în instanță procesele intentate de salariați. „Din experiența mea, până acum nu am avut nici o concediere necâștigată. Și strict pe argumente privind forma pe care o îmbracă această concediere. Nu s-a ținut cont de dreptul angajatului la preaviz, nu a fost înștiințat în mod regulamentar etc.“, a afirmat Cătălin Despinescu. În ceea ce privește protecția muncii, cele mai multe probleme sunt în domeniul construcțiilor. Multe accidente se produc din lipsa măsurilor de sprijinire a malurilor, în cazul executării unor șanțuri. În 2014, în Dolj au fost raportate peste 100 de evenimente, dintre care 29 s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă, iar opt cu deces. Emisiunea „Audiență Generală“ poate fi urmărită integral pe site-ul alege tv, la adresa www.alegetv.ro.

Cum ne apărăm de caniculă

Măsurile de protecți a angajaților în caz de caniculă sunt reglementate de OUG nr. 99/2000. În cazul unor temperaturi extreme (+37 grade Celsius, – 20 grade Celsius), angajatorii trebuie să amelioreze condițiile de muncă prin: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate, trebuie asigurată apă minerală (2-4 litri/persoană/schimb), echipamentul individual de protecție și dușuri. În perioadele cu temperaturi scăzute extreme, angajatorii trebuie să asigure ceai fierbinte (0,5 – 1 litru/persoană/schimb), echipament individual de protecție și să acorde pauze de termoreglare în spații fize sau mobile cu microclimat corespunzător. De asemenea, se poate dispune reducerea duratei zilei de lucru, iar în cazul temperaturilor ridicate (37 grade Celsius) ziua de lucru se eșalonează în două perioade: până la ora 11.00 și după ora 17.00. Nerespectarea prevederilor legii poate aduce angajatorilor amenzi cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS