18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirma craioveană care face afaceri cu Siemens de 20 de ani

Firma craioveană care face afaceri cu Siemens de 20 de ani

http://www.youtube.com/watch?v=MWH_TIE_QAk

Proprietarul SITCO Service a povestit, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, cât timp i-a luat firmei sale să câștige încrederea colosului german Siemens și cum angajații săi fac stagii de practică în Germania. De asemenea, Dumitru Pârvu a mai spus că unii dintre operatorii de mașini-unelte cu comandă numerică școliți la Craiova s-au angajat peste graniță, cu salarii de peste 3.000 de euro pe lună.

Cerințele industriei moderne sunt din ce în ce mai sofisticate în ceea ce privește echipamentele de lucru, iar piața forței de muncă trebuie să facă față acestor solicitări contemporane. Mașinile unelte de acest gen sunt strunguri, freze și altele, dar care sunt dotate cu un calculator pe care îl manevrează operatorul și care au o precizie mare și cu productivitate crescută.
SITCO Service produce astfel de mașini+unelte cu comandă numerică și realizează service pentru acest gen de mașinării, respectiv instruiește tineri, care primesc diplomă de operatori, meserie foarte căutată nu numai în industria locală, dar și în străinătate.
Directorul și proprietarul SITCO Service SRL din Craiova, Dumitru Pârvu, a declarat în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ de la alege tv cum a reușit firma sa să răzbească pe piață și cum a devenit parteneră cu Siemens. „Firma noastră este partener pentru Siemens în România, pentru automatizările industriale. Facem proiecte de integrare a aparaturii Siemens de aproape 20 de ani (…). Noi cumpărăm produse fabricate de Siemens, de înaltă tehnologie, cum ar fi comenzi numerice, acționări motoare, și le implementăm pe mașinile numerice pe care le modernizăm“, a explicat directorul de la SITCO.
De-a lungul timpului, firma nu își primea banii de la clienți la termenul stabilit și asta conducea la întârzieri de plăți chiar și către furnizorii de notorietate, cum este Siemens, chiar dacă aparatura cumpărată de la ei era garantată cu bilete la ordin sau cu scrisori de garanție bancară. Seriozitatea de-a lungul timpului a făcut ca Siemens să accepte păsuiri la plata echipamentelor care ar fi trebuit achitate de către firma craioveană. „Nu de puține ori am fost nevoiți să renegociem contractele, termenele de plată, inclusiv cu partenerul nostru – Siemens – care ne-a înțeles și ne-a păsuit de multe ori. Am găsit înțelegere și la ei, și la alți parteneri. Ne-am înțeles reciproc, iar în ultimul timp și Siemens are mare încredere în SITCO. Le spun să amâne două – trei săptămâni sau o lună o plată și o amână“, a povestit managerul SITCO Service.
În plus, inginerii craioveni de la SITCO au fost la cursuri la Siemens, în Germania, compania craioveană plătindu-le acestora cursurile la gigantul industrial. Și acest aspect a făcut ca Siemens să observe și să aprecieze seriozitatea companiei craiovene, dar și faptul că există o continuitate a businessului lor în România. Care ar fi motivul: acela că Siemens vrea să știe că produsele sale sunt bine „puse în operă“ în echipamente complexe, care să nu le strice numele nemților. Această punere în operă este realizată, cu succes, de firma craioveană SITCO.

Ca întreprinzător privat ai multe nopți nedormite

Dumitru Pârvu a lucrat în urmă cu mulți ani la IIRUC, ca șef de zonă. Dar, activ din fire și cu multe idei de afaceri, el a avut curajul să se apuce pe cont propriu să pornească un business, în 1993. A încercat în mai multe domenii. Unul dintre ele a fost acela al confecțiilor, unde ajunsese să aibă multe contracte cu exteriorul și 550 de angajați. Totul s-a dus de râpă sub privirile sale, când din cauza devalorizării bruște a cursului leu/euro firma sa a înregistrat pierderi de 25% din cifra de afaceri într-un timp foarte scurt (câteva săptămâni). „Ce profit să fi înregistrat ca să recuperez o pierdere așa de mare?“, spune Pârvu.
Întrebat cum este să fie întreprinzător privat, Dumitru Pârvu a spus: „Este extraordinar de greu, extraordinar de frumos! Diferența fundamentală între a fi angajat și a fi întreprinzător este în responsabilitatea financiară a firmei. Acolo aveam doar sarcina să ne îndeplinim îndatoririle de serviciu. Acum, ca întreprinzător privat, am responsabilitate financiară. Principala preocupare pentru mine ca întreprinzător este fluxul financiar, încasarea banilor, modul de negociere a contractelor, evaluarea riscurilor financiare… N-am avut zile de nesomn niciodată în IIRUC, însă ca întreprinzător privat ai foarte multe zile de nesomn! Nu știi dacă încasezi banii la timp, dacă ai bani de salarii, dacă ai garanții suficiente pentru ca banca să îți mai majoreze creditul“.
Riscul financiar, riscul valutar sunt cele mai mari preocupări pe care le are firma, situații care ridică cele mai mari probleme și temeri. De asemenea, managerul SITCO susține că, din punct de vedere fiscal, o reducere a contribuției la asigurările sociale ar fi de dorit pentru companie și că o astfel de măsură s-ar răsfrânge în creșterea salariilor nete ale angajaților firmei.

Industria automotive este foarte extinsă

SITCO a lucrat și pentru Dacia, dar și pentru Ford, mai exact pentru un producător de mașini-unelte din Germania (MAG), ale cărui produse finite au fost instalate în uzina craioveană. Acele mașinării produc cutia de viteze și motorul. Cele 47 de mașini-unelte cu comandă numerică au fost puse în funcțiune în uzina Ford cu ajutorul SITCO din Craiova. SITCO a lucrat și pentru Star Cugir, unde se fac piese pentru cutiile de viteze ale Mercedes, unde au fost montate sute de mașini cu comandă numerică. Dumitru Pârvu a explicat cum industria din domeniul automotive este foarte extinsă pe orizontală, în România. „Foarte mulți întreprinzători s-au lipit de marii producători auto. Și de Ford, și de uzinele de la Pitești. Cu siguranță, în Craiova sunt de ordinul zecilor de întreprinzători care produc pentru Ford sau dacă nu direct pentru Ford, atunci produc pentru alți parteneri ai Ford, cum ar fi furnizorii acestei companii. Evident, venirea Ford în România a fost o binecuvântare pentru noi! Chiar cu problemele inerente crizei pe care le are compania“, a declarat Pârvu.

Operatorii pe mașini-unelte cu comandă numerică pot câștiga 3.000 de euro în UE

Corelarea sistemului de învățământ cu necesitățile de angajare a forței de muncă în economia reală este încă o dorință a întreprinzătorului privat. El a menționat că este mare necesitate pe piața internă și externă de operatori de mașini-unelte cu comandă numerică. O altă firmă de calibru din Craiova – Popeci Utilaj Greu – parteneră cu SITCO, are mare nevoie de astfel de operatori pe care sistemul de învățământ trebuie să-i pregătească și practic, nu doar teoretic. „De aceea, ne-am implicat în proiectul „Adoptă un liceu“ și vrem să dotăm un laborator de la Liceul Tehnologic Auto cu mașini-unelte cu comandă numerică, pe care tinerii să învețe efectiv“, a mai spus Dumitru Pârvu.
De asemenea, managerul și deținătorul SITCO Service a povestit cât de importantă este meseria de operator mașini-unelte cu comandă numerică. Unii dintre tinerii școliți în această meserie s-au angajat peste graniță (cum ar fi în Olanda), pe salarii de peste 3.000 de euro pe lună. Un singur tânăr școlit în această meserie în Craiova a reușit performanța să fie angajat într-o țară a Uniunii Europene cu un salariu net de 4.000 de euro pe lună.

E nevoie de studiu intens

Mai mult de jumătate dintre angajații SITCO sunt ingineri și buni specialiști. Deținătorul SITCO a mai precizat că inginerii angajați în firma sa sunt oameni bine pregătiți, specializați în automatizări industriale (mecatronică, în special), care au cunoștințe solide de electronică, mecanică și altele și știu și cel puțin o limbă străină. Salariile inginerilor săi variază între 700-800 de euro pe lună, iar managerul spune că reușește să-și țină oamenii aproape „printr-o atmosferă deschisă în firmă, studențească mai tot timpul. Eu nu le-am pus niciodată condică de serviciu. Ei vin la serviciu și își fac treaba, lucrează la proiecte, iar atmosfera este deschisă, prietenoasă“. Dumitru Pârvu a explicat faptul că și tinerii trebuie să-și dorească să învețe o meserie, să studieze și să evolueze, dând exemplu cum din cinci ingineri recent angajați, unul a dat bir cu fugiții numai când a văzut cât avea de studiat în ceea ce privește documentația pentru piesele aduse de la Siemens: 18.000 de pagini de explicații tehnice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS