9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia: record al datoriilor la stat greu de recuperat

Oltenia: record al datoriilor la stat greu de recuperat

Datoriile nerecuperabile ale firmelor către stat au atins 4,2 miliarde de lei în Oltenia, în creştere faţă de anul trecut cu 6%. Acestea sunt creanţele pe care Fiscul nu le poate încasa de la anumite firme, care nu şi-au plătit dările la stat. Motivele pentru care ANAF nu are voie să se atingă de datoriile uriaşe vi le enumerăm mai jos. Iată de ce colectează statul doar o mică parte din veniturile bugetare datorate de firme.

Firmele acumulează tot mai multe datorii către stat. Dacă arieratele recuperabile sunt în scădere în Oltenia, cele nerecuperabile cresc de la an la an, din cauza stării companiilor private din economie, astfel că ANAF se află în imposibilitatea de a recupera miliarde de lei către buget. Arieratele recuperabile sunt acele datorii ale firmelor către stat, ce provin din impozite şi taxe neplătite la termen, pentru care a expirat termenul de plată cu una, două, trei luni şi pentru care s-au declanşat sau au fost pregătite primele măsuri de executare silită, de genul somaţiilor sau popririlor. La nivelul Olteniei, aceste datorii erau, la începutul lunii martie 2014, de 499 de milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova. Cele mai mari datorii recuperabile sunt înregistrate în Dolj, unde Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) avea de recuperat 239 de milioane de lei. Firme din Olt au acumulat 98 de milioane de lei datorii către Fisc, cele din Mehedinţi – 71,6 milioane de lei datorii recuperabile. În Gorj, la începutul lunii martie, existau datorii către Fisc de 61 de milioane de lei, iar în Vâlcea – 28 de milioane de lei. „Au scăzut masiv datoriile recuperabile faţă de sfârşitul anului trecut, ca urmare a obţinerii unor eşalonări la plată, eşalonări care au crescut cu 10% în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul al treilea din 2013, plus că s-au intensificat măsurile de executare silită. Eşalonările la plată nu generează alte arierate şi de aceea nu mai sunt înregistrate creşteri la astfel de debite“, a declarat directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (GDRFP) Craiova, Mihai Antonescu.

De ce cresc arieratele nerecuperabile

Debitele cele mai mari sunt acelea pe care diverse firme le datorează bugetului consolidat al statului, dar pe care statul nu le poate recupera. În Oltenia, arieratele nerecuperabile au depăşit cifra record de 4,2 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de finalul anului trecut, informează directorul executiv al DGRFP Craiova. Cele mai multe arierate nerecuperabile sunt în Gorj, unde firme de acolo au acumulat către stat debite de 1,568 miliarde de lei, urmate de societăţi din Dolj – 894 de milioane de lei, de altele din Vâlcea – 653 de milioane de lei. Urmează companii din Olt, care au acumulat arierate nerecuperabile de 611 milioane de lei, urmate de cele din Mehedinţi, ale căror debite către stat totalizează 473 de milioane de lei.

Datorii mari cât toate încasările pe un an întreg

Ca şi comparaţie, la începutul lui martie 2014 existau arierate nerecuperabile în toate judeţele Olteniei comparabile cu sumele încasate de Fisc din regiune pe tot anul 2013. Adică, datoriile cumulate care nu se pot încasa sunt similare cu încasările pe tot anul trecut în toate cele cinci judeţe. Dacă datoriile nerecuperabile sunt de 4,2 miliarde de lei în Oltenia, sumele plătite la stat de toate firmele din regiune au fost de 4,6 miliarde de lei.
În ciuda faptului că încasările Fiscului cresc de la lună la lună, de la trimestru la trimestru, aproape în acelaşi ritm cresc şi datoriile firmelor, pe care Fiscul le numeşte nerecuperabile.
„Arieratele nerecuperabile sunt în creştere faţă de anul trecut, pentru că au intrat mai multe firme în insolvenţă şi pe perioada insolvenţei nu avem cum să recuperăm datoriile societăţilor. Automat, aceste creanţe au o perioadă mai mare de recuperare, din cauza insolvenţei, reorganizării etc.“, a explicat Antonescu. O mare parte a creanţelor statului, de care ANAF nu se poate atinge (arierate nerecuperabile) sunt acele creanţe suspendate de instanţe, până când diversele procese ale companiilor sunt judecate pe fond. „De regulă, în această situaţie sunt firmele la care se judecă pentru diverse infracţiuni, iar până nu se dă soluţia finală penală noi nu putem să încasăm acele creanţe. Instanţa ne dă certificat de grefă să suspendăm executarea până la soluţia finală“, a declarat directorul executiv al DGRFP Craiova.
În categoria arieratelor nerecuperabile mai intră firme aflate în administrare specială, care sunt de regulă firme de stat, care au acumulat datorii uriaşe şi care se pregătesc de privatizare, deci statul nu se poate atinge de ele (cum ar fi Avioane Craiova, care a avut de-a lungul timpului foarte multe perioade în care societatea a fost administrată special în vederea privatizării).

Cum dispar datorii din evidenţele Fiscului, fără să fie plătite de către firme

Atunci când se declară starea de insolvabilitate a firmelor, adică nu mai există patrimoniu al societăţii pentru a fi sechestrat, vândut şi pentru a se recupera datoriile firmei, statul nu are ce să mai facă. Totuşi, acele datorii acumulate de firmele aflate în stare de insolvabilitate dispar din evidenţele statului, fără a fi plătite de cineva. Pur şi simplu, Fiscul le şterge cu buretele după ce au trecut cinci ani de la data constituirii debitelor. „Aşteptăm perioada de prescripţie a datoriilor“, spune reprezentantul Fiscului regional. Cu alte cuvinte, reţeta este relativ simplă: firme care nu au patrimoniu fac datorii la stat cu nemiluita, apoi închid afacerile şi nu mai plătesc nimic. Nici administratorii nu au bunuri personale sau venituri, astfel că, după ce se declara starea de insolvabilitate a firmei (este diferită de insolvenţă), statul nu mai are ce să recupereze şi aşteaptă să treacă perioada de prescripţie a arieratelor, pentru a le şterge din evidenţele statului.

Volumul arieratelor recuperabile*

Unitate fiscală                     Volum arierate (milioane de lei)
AJFP DOLJ                          239,58
AJFP GORJ                         61,47
AJFP MEHEDINŢI               71,61
AJFP OLT                             98,56
AJFP VÂLCEA                     28,10
DGRFP CRAIOVA              499,32
*Date furnizate de DGRFP Craiova, valabile la data de 1 martie 2014

Datoriile firmelor către stat care nu se pot recupera de către Fisc*

Unitate fiscală                        Volum arierate (milioane de lei)
AJFP DOLJ                               894,96
AJFP GORJ                            1.568,75
AJFP MEHEDINŢI                     473,51
AJFP OLT                                   611.01
AJFP VÂLCEA                            653,73
DGRFP CRAIOVA                   4.201,96
*Date furnizate de DGRFP Craiova, valabile la data de 1 martie 2014

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS