14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriComplexul Energetic Oltenia va fi listat pe bursă în toamnă

Complexul Energetic Oltenia va fi listat pe bursă în toamnă

Complexul Energetic Oltenia va fi listat pe bursă în septembrie sau octombrie, şi nu în iunie, aşa cum era stabilit cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE), pentru că brokerul care evaluează rezervele de cărbune ale companiei a cerut mai mult timp pentru această operaţiune, informează romanialibera.ro citând Mediafax. „Compania este în grafic cu listarea, dar anticipez o întârziere. S-a găsit cu greu un consultant internaţional care să facă evaluarea rezervelor de cărbune, dar a cerut mai mult timp. După 15-20 iulie ar trebui să fie finalizate procedurile. Cum nu este un moment prielnic pentru o ofertă în iulie, probabil împingem listarea după 15 septembrie, începutul lui octombrie”, a declarat astăzi Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, la conferinţa „Bursa românească, piaţă emergentă”. Dumitraşcu a adăugat că în luna aprilie va putea fi prezentat un nou termen pentru listarea producătorului de cărbune şi electricitate, după discuţii cu instituţiile financiare internaţionale.

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice iniţiale, la finele lunii iunie, pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. Listarea Hidroelectrica va fi amânată, cel mai probabil, întrucât compania a reintrat în insolvenţă la sfârşitul lunii februarie.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW. Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi trei perimetre subterane. Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS