17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul nu mai poate face popriri pe conturi după bunul plac

Fiscul nu mai poate face popriri pe conturi după bunul plac

http://www.youtube.com/watch?v=lL-WyvJY6_8

O ordonanţă de urgenţă obligă ANAF să instituie popririle pe conturi doar la 30 de zile după ce debitorul a primit la domiciliu sau la sediul social somaţia şi titlul executoriu emise de Fisc. În practică, Fiscul bloca toate conturile unor debitori chiar şi înainte ca aceştia să fi primit somaţia de plată. Au fost şi cazuri în care aceeaşi sumă se oprea de trei ori.
Poprirea pe conturile bancare ale datornicilor către bugetul de stat nu mai poate fi făcută la întâmplare. OUG nr. 8/2014, publicată în Monitorul Oficial din 28 februarie prevede că „poprirea nu poate fi înfiinţată înainte de împlinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicării somaţiei“. Până acum, Fiscul efectua blocările de conturi în termen de 15 zile de la emiterea somaţiei. În unele cazuri, Finanţele instituiau popririle imediat ce au emis somaţiile către debitori. De multe ori, aceştia nici nu primesc bine somaţia şi titlul executoriu şi află că li s-au blocat conturile sau, chiar mai rău: în unele cazuri, decizia de instituire a popririi pe conturi ajunge la agentul economic după ce conturile i-au fost deja blocate.
Directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a precizat că, „dacă până acum efectuam măsuri de executare silită prin adrese de înfiinţare a popririi la un termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei, de acum înainte vom înfiinţa popriri la un termen de 30 de zile de la primirea somaţiei de către debitor“. Decizia legiuitorului se aplică atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice, spune reprezentantul Fiscului.

Se blocau conturile rapid debitorilor „cu risc“

Deşi există craioveni care au acuzat că li s-a blocat contul fără să fi primit vreo înştiinţare de la Fisc, reprezentantul DGRFP Craiova a precizat că, „acolo unde există un risc mare al debitorului de a se sustrage de la plată şi de a-şi muta banii în alte conturi, atunci se face poprirea imediat după emiterea somaţiei şi a titlului executoriu. Dar aceste cazuri erau excepţionale“. De la 1 martie, de când a intrat în vigoare OUG nr. 8/2014, nu mai pot fi blocate conturile datornicilor atât de repede.

Când Fiscul blochează trei conturi şi reţine de trei ori suma datorată de o firmă…

Atunci când Finanţele intenţionează să recupereze o creanţă de la firmele datornice, atunci blochează toate conturile unui debitor, deschise la mai multe bănci. Băncile sunt obligate să execute poprirea pe conturi, astfel că există riscul ca o firmă să plătească de trei patru ori suma pe care o datorează statului. Dar ce se întâmplă atunci când statul ia mai mulţi bani din conturile unei firme decât suma ce reprezintă debitul? Dacă se popreşte aceeaşi sumă de trei-patru ori, atunci Fiscul dă banii înapoi sau compensează cu alte datorii (viitoare) ale debitorului. „Sumele încasate prin poprire în plus faţă de creanţele fiscale pentru care s-a făcut poprirea se restituie din oficiu de organul fiscal în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data încasării. Prin urmare, atunci când aplicăm măsurile de executare silită şi poprirea s-a efectuat la mai multe bănci, iar sumele sunt mai mari, de îndată organul de executare sistează poprirea de la bănci şi le restituie sumele încasate de la bănci în cel mai scurt timp posibil“, a explicat Mihai Antonescu.
Chiar dacă au popriri pe conturi, agenţii economici au acces liber la conturile lor numai în anumite cazuri: pentru ridicarea salariilor angajaţior, pentru plata accizelor şi pentru plata impozitelor şi taxelor de care depind eşalonările la plată ale debitorilor.

Ce spun
întreprinzătorii

Proprietarul unei firme din Craiova susţine că s-a trezit cu contul blocat, deşi nu primise înştiinţarea de poprire.
„Dacă nu ai plătit la timp dările la stat, atunci Fiscul îţi trimite prin poştă înştiinţarea de poprire, dar în acelaşi timp îţi blochează şi contul. Tu afli de poprire abia când îţi vine poşta, în trei-patru zile sau o săptămână. Într-adevăr, teoretic, tu ca agent economic ar trebui să ştii că ai banii aceştia de plătit. Practic, e posibil ca sumele pe care le ai tu în evidenţe să nu bată cu calculele Finanţelor, în special din cauza majorărilor. Majorările sunt diferit calculate decât le estimăm noi. Faptul e că-ţi blochează activitatea pentru o zi, două, trei, până când te duci la ei să iei o adeverinţă că ţi-ai plătit. Sau dacă poţi să aştepţi, atunci aştepţi o săptămână, până când îţi virează banca banii la ei şi atunci îţi deblochează automat contul“, a spus proprietarul unei firme din Craiova. Acesta nu este intrigat de faptul că statul face popriri pe conturi, ci de modul în care acesta o făcea până acum, din cauză că bloca activitatea unui agent economic, care nu putea să-şi mai achite furnizorii câteva zile sau o săptămână: „Somaţia vine mai devreme, prin care te anunţă că în 15 zile trebuie să plăteşti, dar înştiinţarea de poprire vine după ce s-a blocat contul. Eu văd că am contul blocat, că nu mai pot face plăţi, că îmi zice furnizorul că nu a primit banii. Abia atunci aflu şi eu că banca mi-a poprit contul pentru Fisc. Deci, îţi blochezi activitatea câteva zile…“.

Poprirea pe conturi – cea mai rapidă formă de executare silită

În anul 2013, Finanţele doljene au înfiinţat 27.940 de popriri, pentru debite totale neachitate de 191,14 milioane de lei, din care au fost încasate 82,88 milioane de lei. De asemenea, anul trecut au fost înfiinţate 2.063 de popriri la terţi (adică la firme care aveau de dat bani către alte firme cu datorii către Fisc), pentru sume de 90,68 milioane de lei, din care s-au încasat doar 2,81 milioane de lei. Dacă terţul poprit nu a avut prea mare succes, totuşi, forma clasică de poprire pe conturi este cea mai eficientă pentru Fisc, deoarece se încasează cel mai rapid banii debitorilor.
„Din totalul executărilor silite, 30% au fost încasate din popriri de conturi, ceea ce pentru noi este de preferat, pentru că este mai uşor de gestionat decât executarea silită de active, care are mai multe costuri, cu evaluarea, cu sechestrul etc.“, a explicat Antonescu.

Firmele pot cere dobândă de la Fisc. Iată în ce condiţii

Dacă aţi plătit bani la Fisc mai mult decât trebuia în urma unui act fiscal, care a fost apoi anulat, atunci puteţi cere dobândă de la Fisc pe o perioadă care va fi din ziua în care aţi făcut plata şi până vă restituie banii sau până când cei de la Finanţe vă fac o compensare cu alte datorii pe care le aveţi de achitat. Prin OUG nr. 8/2014, la articolul 124 din Codul de procedură, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) În cazul creanţelor contribuabilului rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligaţii fiscale de plată şi care au fost stinse anterior anulării, contribuabilul este îndreptăţit la dobândă începând cu ziua în care a operat stingerea creanţei fiscale individualizate în actul administrativ anulat şi până în ziua restituirii sau compensării creanţei contribuabilului rezultate în urma anulării actului administrativ fiscal. Această prevedere nu se aplică în situaţia în care contribuabilul a solicitat acordarea de despăgubiri, în condiţiile art. 18 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în situaţia prevăzută la art., 83 alin. (41)“.

Dobânda penalizatoare scade la 0,03% pe zi

Nivelul dobânzii penalizatoare pentru cei care nu îşi plătesc la timp contribuţiile a scăzut, de la 1 martie 2014, de la 0,04% cât era înainte, la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS