9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSindicatele anunţă că vor picheta zilnic sediul CEO

Sindicatele anunţă că vor picheta zilnic sediul CEO

Sindicatele care fac parte din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) au anunţat că la nivelul organizaţiei a fost aprobat un program de pichetări zilnice ale sediului Diviziei Miniere, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Protestele vor începe din 12 februarie, programul pichetărilor fiind între 16.30 şi 18.00. Principala nemulţumire a Federaţiei Naţionale Mine Energie, condusă de Marin Condescu, o reprezintă neînceperea negocierilor între administraţie şi sindicate pentru aprobarea unui act adiţional la actualul contract colectiv de muncă. Sindicaliştii solicită, totodată, respectarea contractului colectiv de muncă de anul trecut şi demararea de consultări pentru stabilirea programului de reorganizare a Complexului Energetic Oltenia, inclusiv în ceea ce priveşte disponibilizările colective de personal cu acordarea de plăţi compensatorii. Federaţia Naţională Mine Energie acuză faptul că administraţia face presiuni în favoarea Sindicatului Mine Energie Oltenia, condus de Ion Ruşeţ, fostul adjunct al lui Marin Condescu.

FNME cere intrarea la negocieri

De asemenea, Federaţia Naţională Mine Energie a transmis un comunicat în care le solicită tuturor liderilor de sindicat din Complexul Energetic Oltenia intrarea în comisia de negocieri cu administraţia. Liderii FNME consideră că sindicatele trebuie să facă front comun, dincolo de disputele care există în prezent.
„FNME face un apel către toţi responsabilii sindicali din CE Oltenia ca, dincolo de disputele în justiţie privind constituirea unui nou sindicat, să se unească în ideea singurului obiectiv real: demararea negocierilor actului adiţional la contractul colectiv de muncă la nivelul CEO pe 2014. Nu putem aştepta apariţia unui sindicat majoritar acesta fiind un proces lung şi probabil fără finalitate. Acum, urgent este ca acea comisie stabilită prin contract să se reunească, sindicatele să mandateze federaţiile semnatare pentru a le reprezenta la negociere. În ideea reprezentării acestui interes, acceptăm la negocieri liderii care au ales calea separării de FNME chiar dacă aceştia sunt numeric mai mulţi în comisie. Nu putem lăsa un manager privat să decidă cu cine îi convine să negocieze sau să amâne la nesfârşit începerea negocierilor. Nu putem lăsa salariaţii fără reglementarea drepturilor salariale pe 2014“, se menţionează în comunicatul de presă.

Scandalul de la sindicate, în dezavantajul salariaţilor

Federaţia Naţională Mine Energie nu şi-a ascuns intenţia de a înfiinţa alte sindicate în locul celor care s-au desprins din FNME şi vor să înfiinţeze Sindicatul Mine Energie Oltenia. Federaţia lui Condescu a blocat încă de la primul termen constituirea Sindicatului Mine Energie. Următorul termen este stabilit pentru 13 februarie, la Judecătoria Motru. Disputele dintre sindicatele care există la nivelul CEO sunt în avantajul administraţiei care nu are interesul să existe o mişcare sindicală care să ridice prea multe probleme, mai ales în anul în care administraţia şi-a propus să vândă 15% din acţiuni şi are de cumpărat până în aprilie certificate de emisii de CO2, în valoare de 50 de milioane de euro.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS