17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCEO a pus în funcţiune ambele blocuri energetice de la Işalniţa

CEO a pus în funcţiune ambele blocuri energetice de la Işalniţa

 

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a intrat din nou într-un vârf de producţie, miercuri având pornite opt grupuri energetice. Producţia atinsă şi livrată în sistem a fost de 2.000 de MWh. Ca urmare a creşterii cantităţii de energie electrică cerută în sistem, Complexul Energetic Oltenia a fost nevoit să pună în premieră în funcţiune în acest an ambele grupuri energetice de la Işalniţa. Acest lucru nu s-a mai întâmplat de ceva vreme, iar faptul că blocurile energetice produc energie asigură şi un consum al cărbunelui aflat în depozitele carierelor şi al termocentralelor. Conducerea Complexului Energetic Oltenia s-a plâns de mai multe ori că stocurile de lignit sunt prea mari, peste 2 milioane de tone, iar cărbunele riscă să se deterioreze. Este de precizat că, pe lângă cele două grupuri energetice funcţionale la Işalniţa, mai este funcţional un bloc energetic la Craiova II, trei la termocentrala de la Turceni şi două la termocentrala de la Rovinari.

Fond de salarii majorat ilegal

În ciuda faptului că Divizia Energetică a început să livreze din nou curent electric în sistem la un nivel ridicat, directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că sunt totuşi destul de multe motive pentru ca prima de Crăciun să nu poată fi acordată. Unul dintre acestea se referă la majorarea ilegală cu cinci milioane de lei a fondului de salarii, de către fosta conducere. Banii trebuie recuperaţi de la angajaţi şi returnaţi bugetului de stat. „Ar trebui să luăm câte 600 de lei la toţi foştii angajaţi SNLO până în Sărbători. Dacă nu se întâmplă până pe 31 decembrie, legea spune că actuala conducere ar fi pasibilă de închisoare de la şase luni la un an pentru neexecutarea deciziilor Curţii de Conturi. O să recuperez banii de la cei care se fac vinovaţi, de la Consiliile de Administraţie, AGA“, a declarat Laurenţiu Ciurel. Totodată, CEO mai are de înapoiat statului suma de opt milioane de lei, după ce magistraţii au decis că banii au fost viraţi ilegal ca sponsorizări pentru Clubul Pandurii. Mai mult decât atât, judecătorii au decis că banii nu pot fi recuperaţi de la Pandurii, ci de la persoanele care au finanţat clubul. Este vorba de foştii şefi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai Complexurilor Energetice.

Şanse mari ca prima să fie acordată

În ciuda faptului că producătorul de cărbune şi electricitate din Oltenia se confruntă cu o serie de dificultăţi, legate de lichidităţi sau de probleme mai vechi cu gestionarea banilor companiei, sindicatele şi administraţia negociază de câteva săptămâni posibilitatea ca angajaţii să beneficieze de o primă de Crăciun. Potrivit unor surse din interiorul Complexului Energetic Oltenia, până în prezent au fost verificate la nivelul fiecărei subunităţi situaţiile financiare pentru a se vedea care sunt fondurile disponibile pentru a se acorda prima respectivă. Sunt şanse ca aceasta să fie acordată, însă mai trebuie stabilit cuantumul şi dacă vor fi acordaţi numai bani sau şi tichete cadou. Cert este că prima de Crăciun acordată salariaţilor figurează într-o anexă a contractului coletiv de muncă semnat între sindicate şi administraţie. Conducerea Complexului Energetic Oltenia a condiţionat însă acordarea primei de 700 de lei de existenţa profitului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS