29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozit de 44 de lei pentru un venit de 13 lei

Impozit de 44 de lei pentru un venit de 13 lei

Astăzi vă prezentăm alte aberaţii ale Codului fiscal. O persoană fără alte venituri (sau cu o pensie sub 740 de lei), dar care deţine un cupon de acţiuni la SIF Oltenia şi are de luat un dividend de 13 lei pe tot anul este obligată să plătească la stat o contribuţie la Sănătate de 44 de lei, chiar dacă deţinătorul acţiunilor nu îşi ridică dividendele. Aflaţi din GdS cum s-a ajuns la o astfel de situaţie ieşită din comun şi ce ne aşteaptă de la anul.

Nea Ion este pensionar agricultor, cu o pensie cu puţin peste 350 de lei. De la „marea privatizare“ efectuată după 1989, nea Ion s-a trezit acţionar la SIF Oltenia, de exemplu, şi pentru cuponul său de acţiuni, omul are de încasat 13 lei drept dividende, pentru profitul înregistrat de SIF anul trecut şi repartizat în acest an. Dacă omul nu a optat ca banii să îi fie trimişi prin Poştă, atunci el trebuie să îi ridice de la BCR sau direct de la SIF. Dar suma este prea mică, iar deranjul ar fi prea mare pentru nea Ion să vină de la ţară şi să ridice „bruma“ de bani. Mai mult ar da pe transportul până la oraş. Abia acum intervine surpriza pentru micul acţionar şi pentru alte milioane de mici acţionari care deţin câteva acţiuni la SIF Oltenia (de regulă, resturi de acţiuni). Fie că a încasat dividendele, fie că le-a lăsat în contul SIF-ului, nea Ion şi alţii ca el trebuie să plătească la stat contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS). Situaţia este similară în cazul în care o persoană are un singur venit din activităţi independente. Pe lângă 16% impozit pe venit, această persoană datorează şi contribuţia la CASS. Zis şi făcut, dar cuantumul contribuţiei este ieşit din comun, mult mai mare decât venitul în sine.

Taxa la stat, de trei ori mai mare decât venitul

Şi pentru ca aberaţia fiscală să fie şi mai mare, pentru un venit de 13 lei, bătrânul acţionar trebuie să plătească la stat o contribuţie de 44 de lei, adică de aproape trei ori mai mare decât venitul propriu-zis. Cum s-a ajuns într-o astfel de situaţie incredibilă? Ca şi în cazul veniturilor din chirii, la fel se întâmplă şi în cazul în care cineva are doar venituri din dividende şi trebuie să contribuie la Sănătate. O modificare a Codului fiscal făcute anii anteriori prevede că aceste contribuţii se calculează la nivelul salariului minim pe economie. Aşa se face că cei amărâţi care primesc 13 lei pe an sub formă de dividende de la SIF sau de la alte societăţi la care deţin acţiuni de pe vremea „cuponiadei“ vor plăti la Sănătate, nu câţiva lei, cum reiese din calcul dacă am aplica 5,5% asupra venitului efectiv, ci sunt obligaţi să plătească 44 de lei, adică 5,5% din salariul minim pe economie (care este de 800 de lei, de la 1 iulie 2013). Întrebat cum este posibil ca impozitul de fie de trei ori mai mare decât venitul, Ilie Bălan, şef Serviciu Contribuabili din cadrul Fiscului doljean, a precizat: „Noi nu putem să interpretăm legea şi legea spune clar că baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât salariul minim pe economie şi nici mai mare decât cinci salarii“.
Într-o situaţie similară sunt şi micii acţionari ai unor companii care au dat dividende anul acesta pentru anul trecut, cum ar fi: SNP Petrom (dividend de 0,028 lei pe acţiune), Mercur Craiova (2,3 lei pe acţiune), Artego Târgu Jiu (0,59 lei pe acţiune), iar Alro Slatina a dat dividend aferent anului 2011 (0,31 lei pe acţiune). Acestora li se adaugă SIF Oltenia (cu 0,13 lei pe acţiune) care are milioane de „cuponari“. În concluzie, micii acţionari ai acestor companii şi ai altora se pot trezi cu somaţie de la Fisc pentru dividende cuvenite şi neîncasate, dacă au pensii mici de 740 de lei sau dacă nu au nici un fel de venit. În cazul în care un om care are de încasat 13 lei drept dividend şi nu îşi va plăti cei 44 de lei la CASS se poate trezi executat silit de Fisc.
Culmea fiscalităţii în România este aceea că, dacă o persoană are salariu şi pe lângă salariu mai are şi acţiuni, indiferent de numărul acestora şi de suma obţinută din dividende, acea persoană nu datorează CASS pentru veniturile din dividende, ci doar impozit pe venit (de 16%). La fel prevede legislaţia fiscală şi pentru cei care au pensia peste 740 de lei. Lor statul le ia CASS de 5,5% din pensie, deci nu mai sunt obligaţi să plătească acea contribuţie din dividende. Dar dacă pensia este sub 740 de lei, atunci omul achită taxa pentru Sănătate din dividendele cuvenite, chiar dacă nu le-a încasat.
Directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu, a precizat cine are obligaţia să achite 5,5% la Sănătate, în afara celor cu salarii: „Mai au obligaţia cei care au venituri din activităţi independente, venituri din chirii, venituri din investiţii, adică din dividende sau din transferul valorilor mobiliare (…) Se plăteşte contribuţia de 5,5% de către pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi de către acele categorii de contribuabili care obţin numai venituri din dividende sau din alte investiţii sau din dobânzi“. În cazul dividendelor, pentru aceste venituri se plăteşte CASS, iar această contribuţie se impozitează doar în luna în care s-a efectuat venitul.

Cum ia statul banii

Plătitorul venitului – în cazul nostru SIF Oltenia – depune la Finanţe declaraţia informativă privind venitul realizat de persoanele care au avut de primit dividend. Am cerut clarificări Fiscului regional despre modul de calcul şi de reţinere a acestei contribuţii de la cei cu venituri mici sau de la cei care nu mai au alte venituri, în afara dividendelor. „Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează de organul fiscal în anul următor celui de realizare a venitului pe baza declaraţiei informative privind calculul şi reţinerea impozitului pe fiecare beneficiar de venit, transmisă de plătitorul de venit până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul expirat“, a precizat Mircea Pârvuleţu, directorul DGRFP Craiova. Cu alte cuvinte, SIF sau altă firmă care reţine impozitul îi transmite Fiscului declaraţia cu cei care ar fi trebuit să beneficieze de venitul respectiv. Fiscul verifică dacă oamenii au salariu sau nu au nici un alt venit şi trec la impozitarea acestora, la transmiterea deciziilor pentru ca micii acţionari să îşi plătească dările către stat, inclusiv contribuţia la Sănătate. „Dacă persoana în cauză nu a ridicat efectiv dividendele tot datorează 44 de lei drept contribuţie la Sănătate. Este treaba lui dacă îşi ridică sau nu dividendele. Mulţi îşi primesc banii în cont sau prin Poştă. Cei care nu ridică dividendul tot trebuie să contribuie la CASS. Este ca şi în cazul salariaţilor. Dacă un salariat nu îşi ridică salariul de la casierie, atunci firma nu îi mai plăteşte contribuţiile? Le va plăti. Aşa este şi la aceste venituri. Plătitorul de venit declară la noi venitul pe fiecare persoană, iar noi le trimitem înştiinţare de plată contribuabililor“, a declarat directorul executiv al DGRFP Craiova, Mihai Antonescu.

Cei care se simt nedreptăţiţi pot contesta decizia de impunere la Fisc

Dacă o persoană are de încasat 13 lei de la SIF sau 10-20 de lei de la altă societate la care are acţiuni, iar contribuţia la Sănătate aferentă acelui venit este de 44 de lei, atunci totul este „perfect legal“, spune directorul Mihai Antonescu. Întrebat ce pot face oamenii care se simt nedreptăţiţi de o astfel de situaţie creată de Codul fiscal modificat, directorul executiv a precizat că ei „pot face contestaţie, care se înregistrează la Registratura Finanţelor“. Până în acest moment, la nivelul Doljului s-au înregistrat „câteva zeci de contestaţii, pornite de la faptul că se calculează CASS la nivelul salariului minim pe economie“, a mai spus reprezentantul Finanţelor regionale. Reamintim că şi în cazul chiriilor este la fel. Chiar dacă o persoană are doar un venit din chirie de 100-150 de lei pe lună (şi nu are salariu), atunci la stat trebuie să achite 5,5% din salariul minim pe economie, adică 44 de lei şi nu 8,25 lei, cât ar reprezenta 5,5% din venitul efectiv al omului.

Din 2014, contribuţia la sănătate se plăteşte din toate veniturile

De la 1 ianuarie 2014, potrivit noilor modificări ale Codului fiscal, vor plăti CASS pe veniturile din chirii atât cei care au şi salariu, cât şi cei care nu au venituri. În plus, de la anul vor achita 5,5% şi cei care obţin venituri din arendă.
„Potrivit modificărilor Codului fiscal, începând cu 1 ianuarie 2014, contribuabilii care realizează venituri din chirii, adică din cedarea folosinţei bunurilor, indiferent dacă mai au sau nu alte venituri, vor plăti obligatoriu contribuţia de 5,5%. De asemenea, şi cei care obţin venituri din arendă vor plăti, tot din 2014 acest impozit, această contribuţie de 5,5% tot din 2014. Chiar dacă acea categorie de contribuabili are şi venituri din salarii, atunci plătitorul venitului (angajatorul) îi reţine pe stat 5,5% din salariu, iar noi, organul fiscal, pe baza contractului de închiriere şi/sau pe baza declaraţiei care se depune la organul fiscal de care aparţine contribuabilul vom emite o decizie de impunere, prin care se evidenţiază plata, pe de o parte a impozitului pe venitul din chirii (16%), iar, pe de altă parte, şi contribuţia de 5,5% calculată la venitul din chirii, din care se scade o cotă forfetară de 25%“, a declarat directorul Mihai Antonescu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, difuzată luni, de Radio Sud. Din 2014, cei care obţin venituri din arendarea terenurilor sau din chirii vor plăti şi impozit de 16% şi contribuţie de 5,5% la Sănătate, indiferent dacă mai au sau nu alte venituri din salarii sau sub altă formă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS