De ce preferă firmele angajaţii cu 2-4 ore pe zi

Autori


În Dolj, există 2.800 de firme care au mai mult de trei angajaţi, fiecare salariat având contract de muncă pe timp parţial de lucru. În 40% dintre firmele verificate timpul de lucru şi salariul sunt diminuate doar pe hârtie.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a demarat verificările în rândul firmelor care au mai mult de trei persoane angajate cu timp parţial de lucru, adică două, patru ore pe zi, şi nu cu normă întreagă, de opt ore. „Am verificat 300 de firme dintre cele care au mai mulţi angajaţi cu timp parţial de lucru. În 40% dintre firmele verificate au fost constatate deficienţe, adică existau angajaţi care lucrau efectiv mai mult decât orele declarate în acte“, a precizat inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora. La nivelul judeţului Dolj există 2.800 de firme care au mai mult de trei angajaţi cu contracte de muncă cu timp parţial de lucru, iar, teoretic, toate ar putea fi controlate de ITM.

Cocoşaţi de taxe, contribuţii şi impozite, angajatorii aleg această formă de muncă „la gri“, în sensul că angajaţii au contracte de muncă, dar timpul de lucru nu corespunde cu cel din realitate. Cum controalele au demonstrat-o, există şi firme corecte, care se respectă, iar angajaţii chiar lucrează part-time, pentru că atâta timp are nevoie societatea de ei.

„Complicitate a angajatului cu angajatorul“

Disperaţi, oamenii acceptă să li se diminueze timpul de lucru doar în acte, în timp ce unii dintre ei nici nu ştiau că nu mai erau angajaţi cu normă întreagă, ci aveau în acte jumătate de normă (patru ore pe zi) sau chiar mai puţin. Şeful ITM Dolj susţine că „există o complicitate a angajatului cu angajatorul, pentru a nu-şi pierde locul de muncă. Acesta acceptă să semneze un act adiţional la contractul de muncă, prin care îi este diminuat timpul de lucru şi salariul, fără să ştie ce consecinţe poate avea asupra lui un astfel de gest“. Mohora a explicat că, pe lângă protecţia socială scăzută, angajatul care acceptă să figureze cu două-patru ore pe zi în acte, când, de fapt, muncesc mai mult „nu pot avea siguranţa salariului, pentru că principalul motiv pentru care angajatorul îi face contract pe două ore este acela de a-i diminua salariul, pentru a nu plăti la stat contribuţii mari“.

O nouă modă…

Cătălin Mohora a mai dezvăluit că printre firmele cu mulţi angajaţi cu timp parţial de lucru verificate recent s-a descoperit o nouă modă de a atrage angajaţii să accepte diminuarea salariului în documentele oficiale, în corespondenţă cu reducerea timpului de lucru evidenţiat de la opt ore la mult mai puţine. „Se încheie un acord între angajator şi angajat, prin care firma îi promite angajatului că îi dă în plus la salariu încă 50 de lei, dacă acceptă să îi fie modificat contractul de muncă şi să îi fie trecute două ore pe zi, faţă de opt ore iniţial“, a arătat inspectorul-şef al ITM Dolj.

Firmele care practică fenomenul muncii „la gri“ riscă să plătească între 1.000 şi 5.000 de lei, mergând până la 10.000 de lei pentru firmele care nu înregistrează în REVISAL contractele de muncă modificate (pentru a nu se vedea timpul de lucru evidenţiat în acte). Inspectorul-şef al ITM Dolj susţine că din verificările pe luna iulie, firmele depistate cu angajaţi care lucrau mai mult timp decât aveau în acte au fost amendate cu sume ce totalizează aproximativ 100.000 de lei. Şeful instituţiei a menţionat că amenzile de 10.000 de lei se aplică firmelor care, deşi le modifică angajaţilor contractele individuale de muncă, astfel încât în evidenţele contabile sunt corect înregistrate, dările sunt reţinute şi virate la stat corect, nu introduc în REVISAL noul act adiţional la contract, tocmai pentru a nu fi evidenţiat timpul de lucru diminuat.

Ce spun angajatorii


Firmele au văzut ca o portiţă de a micşora presiunea fiscală asupra firmei această posibilitate de reducere a salariilor din acte, prin introducerea unor contracte part-time. În ideea că „decât să dăm 400 de lei lunar la stat pentru un contract de opt ore pe zi, mai bine plătim 200 de lei la stat, pe un contract cu timp de lucru diminuat“, calculele sunt făcute la salariul minim pe economie. Un angajator din Craiova spune că preferă angajaţii care acceptă contract cu timp parţial de lucru. El a explicat de ce doreşte astfel de angajaţi: „Decât să dau bani la stat pentru contribuţii şi impozite, mai bine îi dau omului în mână acei bani să se folosească de ei. Că… statul nu mă ajută cu nimic. Şi cu contract part-time, angajaţii sunt asiguraţi, li se plătesc dările la Sănătate, la pensii etc.“.

Firmele mari au externalizat multe dintre serviciile lor, astfel că mulţi specialişti, necesari firmei doar câteva zile pe lună sau câteva ore pe zi, sunt angajaţi din start cu astfel de contracte pe două, trei sau patru ore pe zi.

Ce trebuie să ştie angajaţii:

– patronii nu pot să le diminueze timpul de lucru fără să-i înştiinţeze pe angajaţi;

– angajaţii trebuie să semneze actul adiţional la contractul de muncă prin care li se diminuează timpul de lucru (fără semnătura lor, contractul nu este valabil);

– atunci când ai contract de muncă pe patru ore pe zi, timpul de lucru trebuie să fie dublu decât în cazul unei persoane angajate cu normă întreagă, pentru a beneficia de ajutor de şomaj (cine e angajat cu patru ore pe zi trebuie să fi lucrat 24 de luni în ultimii ani pentru a beneficia de şomaj. La normă întreagă, trebuie să fi lucrat 12 luni în ultimii doi ani pentru a beneficia de şomaj);

– chiar dacă au un contract cu mai puţin de opt ore pe zi, angajaţii sunt asiguraţi la Sănătate şi în sistemul public de pensii.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 31 iulie 2013

Actualitate

» EXCLUSIV – Craiova: Directori noi la Termocentralele Işalniţa şi Craiova II din cadrul CEO
» Guvernul închide portiţa către scutirea de la plata timbrului de mediu
» Parcurile Craiovei, într-un tablou al contrastelor
» Saună la preţ redus
» Raportările contabile se depun doar de firmele cu afaceri mai mari
» Bani de la buget pentru trei festivaluri
» Elevi hipoacuzici, în practică în Italia
» Scurte ştiri
» Imobile de patrimoniu, abandonate de proprietari
» Producătorii anunţă dezastru pe piaţa băuturilor alcoolice
» Mehedinţi: Alegeri interne la PNL Drobeta Turnu Severin
» Se lărgeşte Carol I
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Ministrul Apărării a discutat achiziţia avioanelor F-16 cu secretarul de stat pentru armamente al Ministerului Apărării din Portugalia

Local

» CNAS: Au fost produse primele 215.000 carduri electronice de sănătate
» Craiovenii, puşi la fiert în staţiile RAT
» Femeia, mai bine reprezentată în societate
» Tătic de meserie pentru copiii abandonaţi
» Blocul Materno-Infantil, finalizat după 20 de ani
» Copilul bolnav de obezitate morbidă, din nou la spital
» Ciobanul din Cerăt a decedat
» Rectorul Universităţii „Ovidius“, prins când primea mită
» August, luna bâlciurilor în judeţul Olt
» Mehedinţi: Incendiu puternic în apropierea unei păduri de pini

Dolj

» Bianca Roman, copila care nu renunţă
» Bătrână ucisă la Unirea – Dolj

Sport

» Tenis – Perechea Cîrstea-Wickmayer, eliminată în primul tur la Washington
» Fotbal – Old Boys Craiova Maxima a câştigat jocul demonstrativ cu suporterii
» Fotbal – FC Universitatea Craiova – FC Balş, scor 3-1, într-un joc amical
» Fotbal – AS Podari – Pandurii II Târgu Jiu, scor 0-1, în Cupa României
» Tecău, aproape de „divorţ“ de Mîrnîi
» Luptătorii, pe podium la Chiajna
» Dănuţ Ceici, campion balcanic
» CS U, victorioasă cu OFK Petrovac
» AS Podari luptă în Cupă cu Pandurii II
» FC Universitatea, în faţa primului test
» Punct muncit la Ploieşti
» Fotbal – FC Universitatea şi CS Universitatea, amânate din nou
» Formula 1 – Marele Premiu al Indiei nu va fi organizat în 2014

Bani & Afaceri

» Ministrul Muncii: Există bani pentru disponibilizaţii de la Oltchim şi Poşta Română
» Bulgaria reduce din nou preţul la electricitate
» Noi disponibilizări la Electroputere Craiova
» De ce preferă firmele angajaţii cu 2-4 ore pe zi
» Interconectorul de gaze între România şi Bulgaria, practicabil anul viitor

Sanatate

» Noua listă de medicamente compensate, amânată pentru 2014
» Proiectul privind malpraxisul a fost finalizat, urmează să fie pus în dezbatere publică
» Ministrul Sănătăţii: Pachetul de bază oferă servicii medicale tuturor cetăţenilor

Educatie

» Candidaţi la postul de profesor, eliminaţi din examen

Magazin

» Horoscop

Top