14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţii germane şi britanice în mineritul din Oltenia

Investiţii germane şi britanice în mineritul din Oltenia

Complexul Energetic Oltenia (CEO) ar putea furniza materie primă pentru două investiţii cu finanţare germană. Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, alături de deputatul de Gorj, Camelia Khraibani, au anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă comună, cu au început demersuri privind materializarea a două proiecte cu finanţare germană şi britanică. Afacerile vor folosi drept materie primă lignitul produs de Complexul Energetic Oltenia, iar dacă se vor concretiza vor putea asigura peste 340 de locuri de muncă în zona municipiului Motru. Doi investitori din Germania şi Marea Britanie vor să construiască în Motru o fabrică de brichetare a cărbunelui şi alta de gazeificare şi lichefiere pe bază de cărbune. Potrivit parlamentarului şi managerului CEO, termenul de finalizare a celor două investiţii este 2015. „Sunt două proiecte: unul mai mare, unul mai mic. O staţie de brichetare a cărbunelui care se adresează deşeurilor din cărbune şi obţinerea brichetelor cu uz casnic într-o primă etapă şi o staţie de lichefiere şi gazeificare. Din punctul meu de vedere, eu mă leg întotdeauna de faptul că este nevoie tot timpul de locuri de muncă, dar este foarte greu să faci acest lucru. Şi pentru un singur loc de muncă sunt necesare foarte multe eforturi. Staţia de brichetare are undeva în jur de 16 – 20 de locuri de muncă, iar cea de lichefiere şi gazeificare, undeva până la 300 – 320 de locuri de muncă“, a spus parlamentarul de Gorj.

Aşteaptă propuneri şi de la alţi parlamentari

Laurenţiu Ciurel, managerul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că este important ca în zonele miniere să se dezvolte astfel de afaceri pentru a prelua din forţa de muncă. De asemenea, compania va putea furniza fără nici un fel de probleme materie primă. Directorul producătorului de electricitate din Oltenia susţine că din cauza Transelectrica şi a altor instituţii nu a putut exporta energie electrică şi că este necesară reorientarea către alte investiţii din care CEO să câştige. „În curând, în zona Motru s-ar putea să avem o poveste foarte bună. Anul acesta a fost un semnal de alarmă, dar a fost predictibil. Eu vorbesc de mai multă vreme că trebuia să vină şi vremurile astea şi să creăm soluţii alternative. Nu cu mult timp în urmă, doamna deputat mi-a prezentat o variantă de afaceri. Dânsa mi-a făcut legătura cu o firmă care a fost deja de două ori în Gorj şi cu care am discutat. Este vorba de un proces de gazeificare şi lichefiere a cărbunelui, a lignitului şi pentru valorificarea lui superioară. Sunt investiţii de care suntem interesaţi şi pe care le susţinem, întrucât suntem beneficiari direcţi ai acestor investiţii ca furnizori de materie primă. Câştigăm o diversificare a sursei de venit prin astfel de investiţii. Cărbunele care ar fi trebuit să ajungă la termocentrale va ajunge la aceşti investitori, atunci când termo nu consumă. Cu partea de brichetare va fi parteneriat cu Primăria Motru şi cu firma cea mare noi vom fi parteneri direcţi. Vom ajunge în timp la livrări anuale de două milioane de tone de cărbune către aceste investiţii. Încercăm să găsim variante pentru perioade lungi în care Craiova nu o să meargă. Avem cereri de cărbune şi dinspre Serbia. Facem calcule să vedem cum este cu transportul şi cu taxele. Afacerea cu brichetarea vrem să fie de la anul în piaţă, iar partea de lichefiere şi gazeificare vrem să fie în piaţă până în 2015“, a menţionat managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Acesta a precizat că a avut discuţii cu mai mulţi parlamentari de Gorj pentru a aduce investitori în mineritul din Oltenia, însă, până în prezent, doar parlamentarul ales în zona Motru a venit cu propuneri.

Nemulţumit de Condescu

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, de la sediul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel a mai declarat că este nemulţumit în continuare de modul în care acţionarii Clubului Pandurii, condus de Marin Condescu, au înţeles să îi pună la dispoziţie datele financiare ale echipei. Ciurel a menţionat că s-ar putea merge până propunerea de schimbare din funcţie a lui Marin Condescu, dacă reprezentanţii CEO, care deţine 70% din Clubul Pandurii, nu vor primi bilanţul pe anul trecut şi alte date privind bugetul de venituri şi cheltuieli din diferite perioade. Totodată, Ciurel a spus că a fost contactat de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie ai Judeţului Gorj pentru a le pune la dispoziţie documente legate de o tranzacţie efectuată între fosta SNLO şi familia omului de afaceri Mihai Râmescu, referitoare la o expropriere care a adus venituri însemnate în buzunarul familiei Râmescu. O altă anchetă, însă internă, vizează lipsa unei cantităţi de 140.000 de tone de cărbune (valoare 1,5 milioane de euro) din stocurile Sucursalei Electrocentrale Işalniţa. Directorul Sucursalei, Constantin Bălăşoiu, a contestat rezultatul preliminar al verificărilor, iar măsurătorile stocului de cărbune au fost reluate.

S-a redus din nou consumul

Vânzările de energie electrică au scăzut din nou la Complexul Energetic Oltenia. Duminică, CEO livra în Sistemul Energetic Naţional doar 350 de megawaţi oră, cu ajutorul a două grupuri energetice, deşi există o hotărâre de guvern care prevede ca CEO să livreze în sistem cantitatea de minimum 500 de MWh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS