Locuitorii Olteniei, datori vânduţi băncilor

Autori


Restanţele populaţiei şi firmelor către bănci continuă să crească. Creditele neperformante în valută au avut cea mai mare creştere în Dolj, de 19 milioane de lei în luna februarie faţă de ianuarie, iar, în Vâlcea, au crescut rapid restanţele la împrumuturile în lei, cu 18 milioane de lei mai mult decât în luna precedentă.

Statisticile Băncii Centrale arată că 700.000 de români aveau mai mult de un milion de restanţe la bănci, la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie.

Locuitorii Olteniei şi firmele care activează în această regiune a ţării se încadrează în tendinţa la nivel naţional de extindere a restanţelor la credite. Oltenii cumulează datorii din ce în ce mai mari către bănci, cu unele excepţii. Banca Naţională a României (BNR) a publicat structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor clienţilor nebancari, neguvernamentali, adică populaţia şi agenţii economici. În luna februarie 2013 faţă de luna ianuarie, restanţele la creditele în lei au crescut în trei dintre cele cinci judeţe ale Olteniei, pe când creditele în valută neplătite la termen sunt şi mai multe şi cuprind toate cele cinci judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Doljul, fruntaş la creditele neperformante în valută

Dacă la împrumuturile în lei Doljul stă cel mai bine din Oltenia, în sensul că volumul creditelor neperformante în moneda naţională s-a redus considerabil cu 16 milioane de lei faţă de luna ianuarie a anului, situaţia este dezastruoasă la împrumuturile în valută. Doljenii şi firmele care s-au împrumutat mai demult în euro nu au putut să-şi mai achite la timp creditele. Aşa se face că, potrivit ultimelor statistici ale BNR, în luna februarie restanţele la creditele în valută au crescut cu 19 milioane de lei faţă de perioada precedentă analizată. Acesta este cel mai mare avans al creditelor în valută neplătite la termen din toată Oltenia. Restanţele la împrumuturile în valută au crescut la toate judeţele în februarie faţă de ianuarie, dar rata de default nu este atât de pregnantă ca la Dolj. Restanţele celor din Gorj la împrumuturile în valută (exprimate în lei) au crescut, în perioada analizată cu un milion de lei, cele din Mehedinţi au crescut cu trei milioane de lei, din Olt au avut un avans de două milioane de lei, iar restanţele din Vâlcea s-au situat cu opt milioane de lei mai mult faţă de cele din luna precedentă analizată.

Restanţe la creditele în lei. Vâlcea e… fruntea

Curios este că la împrumuturile în moneda naţională judeţele Dolj şi Olt şi-au redus din creditele neperformante cu care erau înregistrate în luna ianuarie. Adică, persoanele fizice şi juridice din Dolj au mers la bănci în februarie şi şi-au achitat credite restante în lei în valoare de peste 16 milioane de lei, ceea ce reprezintă un fel de record, am putea spune, pentru o singură lună. La fel şi cei din Olt şi-au redus restanţele cu două milioane de lei faţă de ianuarie. Datori vânduţi sunt cei din Vâlcea, ale căror credite neperformante în lei au urcat brusc de la o lună la alta cu 18 milioane de lei. În Gorj, au crescut restanţele la împrumuturi cu trei milioane de lei, iar în Mehedinţi, creditele neperformante s-au umflat cu şapte milioane de lei.

Apetit pentru depozitele bancare

BNR arată că tot în februarie, în unele judeţe ale Olteniei au crescut substanţial depozitele la termen atât cele ale agenţilor economici, cât şi ale firmelor, semn că tendinţa de economisire se menţine şi în acest an. Ceea ce nu poate spune Banca Naţională este dacă aceia care economisesc sunt aceiaşi cu cei care au restanţe la credite sau sunt alţii. În cazul depozitelor bancare înfiinţate de firme, au crescut sumele din conturile companiilor din Dolj (cu nouă milioane de lei faţă de luna anterioară), Mehedinţi (cu trei milioane de lei) şi Olt (cu 0,5 milioane de lei). În acelaşi timp, au scăzut depozitele în lei ale societăţilor din Gorj (-0,6 milioane de lei) şi Vâlcea (un milion de lei).

Şi populaţia din câteva judeţe a reuşit să pună bani deoparte în februarie. Potrivit datelor de la BNR, în luna analizată au crescut depozitele celor din Dolj  (cu patru milioane de lei) şi din Mehedinţi (cu patru milioane de lei). Uşoare diminuări ale depozitelor bancare în lei s-au înregistrat în Olt (minus patru milioane de lei), în Gorj şi Vâlcea (cu câte un milion de lei în scădere).

De asemenea, la nivel naţional, depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali (adică depozite ale populaţiei şi firmelor) s-au majorat cu 2,7% faţă de februarie, la 200,81 miliarde de lei, a anunţat recent BNR.

Restanţe la creditele în lei în luna februarie faţă de ianuarie 2013*

Dolj – au scăzut restanţele cu 16 milioane de lei:

Gorj – au crescut cu 3 milioane de lei;

Mehedinţi – au crescut cu 7 milioane de lei;


Olt – au scăzut cu 2 milioane de lei;

Vâlcea – au crescut cu 18 milioane de lei.

*Date preluate de la BNR

Restanţe la creditele în valută în luna februarie faţă de ianuarie 2013*

Dolj – au crescut cu 19 milioane de lei;

Gorj – au crescut cu 1 milion de lei;

Mehedinţi – au crescut cu 3 milioane de lei;

Olt – au crescut cu 2 milioane de lei;

Vâlcea – au crescut cu 8 milioane de lei.

*Date preluate de la BNR

Populaţia şi firmele s-au împrumutat mai mult în valută

În ceea ce priveşte creditele noi, se pare că tot cele în valută se situează în preferinţele românilor, mai ales creditul ipotecar, preferat de oameni datorită dobânzilor mai mici decât la cele în lei.

Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a crescut în martie 2013 cu 0,5% faţă de februarie, la 223,88 miliarde de lei, ca urmare a avansului înregistrat la împrumuturile în valută, potrivit datelor anunţate zilele trecute de Banca Naţională a României (BNR). În termeni reali, creşterea a fost de 0,5%, scrie Mediafax. Practic, este vorba despre o creştere a creditului în valută exprimat în lei. În perioada menţionată, creditul în lei a scăzut cu 0,3% (-0,3% în termeni reali), la 84,14 miliarde de lei, în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a majorat cu 1%, la 139,73 miliarde de lei, potrivit wall-street.ro. Dar această creştere este doar raportată la moneda naţională. Exprimat în euro, acelaşi credit în valută a scăzut cu 9,7 milioane de euro, se arată într-un comunicat al BNR.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 aprilie 2013

Actualitate

» Daruri de Paşte pentru două familii sărace din Târgu Jiu
» Se reia circulaţia pe lângă pasaj
» „Pe 3 mai dau totul!“
» Dana Rogoz, în costum popular de Paşte la „De Suflet“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Lene franţuzească
» Mai puţine autobuze pe trasee
» Primăria nu mai percepe taxă pentru mieii vânduţi
» 60.000 de lei pentru Zilele Municipiului Târgu Jiu
» Program special pentru ridicarea gunoiului
» Un pic de alinare pentru oamenii străzii
» Şanse de angajare pentru tineri la Târgul de cariere
» Şcolile cu faimă au epuizat locurile la clasa pregătitoare
» Grup de lucru interministerial pentru dezvoltarea turismului de sănătate în România
» Ia te uită!
» Olanda: Willem-Alexander a depus jurământul în calitate de rege
» Craiova: 18 persoane trimise în judecată pentru evaziune fiscală prin activităţi de comerţ ilegale

Local

» Craiova: Vernisaj al pictorului Alexandru Dina de 1 Mai
» Funcţionarii din Hinova se închină la Sfânta Cuvioasă Lene
» Primăria Craiova se contrazice în scandalul unei licitaţii anulate
» Paștele saltă preţurile în piaţă
» Părinţi pentru copiii speciali
» Începe vânzarea mieilor
» S-a răsturnat cu tirul în mijlocul drumului
» Lotul României a obţinut şase medalii la Olimpiada Internaţională de Chimie
» Mehedinţi: Protestele, interzise în Drobeta Turnu Severin
» O consilieră a leşinat când a aflat că va fi exclusă din CJ Mehedinţi
» Craiova: Vernisaj de pictură la Galeria de Artă “Port Cetate”

Dolj

» Sărbătoare în satele din Dolj
» Dolj: Elevi şi profesori, la proiectul “Europa în inimile copiilor”

Gorj

» Cula „Cioabă-Chinţescu“, preluată de Muzeul Judeţean
» Consiliul Local Turceni, cooptat în Aparegio

Sport

» Vâlcenii au obţinut maximum posibil
» Şahtior, campioană
» Real şi Barcelona cred în minuni
» Calafatul este pe val
» SCM-U, învinsă de Dinamo la limită
» De cinci ori pe podium la U15
» LPS „Petrache Trişcu“ a luat 19 medalii la scrimă
» Aur istoric pentru spadasinii craioveni

Bani & Afaceri

» Angajaţii CEO intră în vacanţă
» Locuitorii Olteniei, datori vânduţi băncilor

Sanatate

» Protocol între MS şi distribuitorii de medicamente privind termenele de plată şi medicaţia pacienţilor

Magazin

» Pregătirea picioarelor pentru sezonul cald
» Horoscop
» Epilarea definitivă, un vis devenit realitate
» Selena Gomez, dată în judecată
» Johnny Depp, într-un muzical
» Shakira se pregăteşte de nuntă

Top