9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNu vindeţi bunuri fără să fiţi asiguraţi la Sănătate!

Nu vindeţi bunuri fără să fiţi asiguraţi la Sănătate!

Dacă aţi rămas fără loc de muncă şi nu faceţi parte din categoria persoanelor scutite de plata contribuţiei la Sănătate, nu înstrăinaţi nici un bun personal a cărui vânzare este supusă impozitării! Veţi fi obligat să plătiţi CASS de 5,5% din suma dobândită în urma vânzării.

Legea nr. 95/2006 care reglementează sistemul sanitar din România şi pentru modificarea căreia s-a creat un adevărat tam-tam, proiectul rămânând însă în aer, are şi situaţii când loveşte în contribuabil. Sau, mai concret spus, când obligă cetăţeanul rămas fără loc de muncă şi fără indemnizaţie de şomaj la plata unei cote procentuale dintr-un bun vândut poate de nevoie pentru a-şi asigura traiul, ca şi contribuţie la Sănătate. Asta după ce ani la rând a contribuit la fondul naţional unic de asigurări sociale de Sănătate, atât el, cât şi ceilalţi membri ai familiei.
Într-o asemenea situaţie s-a trezit o familie din Craiova, care s-a văzut nevoită să plătească aproape 4.000 de lei CASS (contribuţii la asigurările sociale de sănătate), doar pentru ca soţia rămasă fără serviciu şi fără ajutorul de şomaj să poată deveni asigurată. Femeia a dorit să obţină calitatea de coasigurat, persoana asigurată fiind soţul pensionar, iar pentru acest lucru trebuia să nu realizeze venituri proprii, conform Legii sănătăţii nr. 95/2006. Rămasă cu o singură sursă de venit în 2012, pensia de 700 de lei a soţului, după ce soţia terminase şomajul (31 decembrie 2011), familia în cauză a început să o ducă din ce în ce mai greu. „Cum să te descurci cu 700 de lei pe lună, când numai întreţinerea pe timp de iarnă ajunge şi la 500 de lei pe lună? Din ce să mai trăieşti?“, s-a întrebat pe bună dreptate soţul, aflat într-o situaţie în care se regăsesc poate destule familii. Şi atunci, singura soluţie a fost vânzarea apartamentului. „Pentru că nu mai făceam faţă cu cheltuielile, am decis să vindem apartamentul din Craiova şi să ne mutăm la ţară, unde aveam o casă de la părinţi“, povesteşte soţul.

Unde-i lege, nu-i tocmeală

Alegere nu tocmai inspirată, atâta timp cât soţia nu făcea parte din nici un fel de categorie care beneficiază de asigurare de Sănătate, fără plata contribuţiei. Familia a vândut apartamentul prin act notarial, contra sumei de 145.000 lei, în toamna lui 2012, iar soţia a devenit bună de plată la Sănătate pentru venitul realizat. Statul a impozitat o dată venitul astfel obţinut de familie (cu procentul legal de 2%), dar femeia s-a văzut nevoită să mai plătească, în 2013, încă 5,5% din suma încasată, drept contribuţie la Sănătate, pentru a deveni coasigurată, având în vedere că nu era angajată, şomeră, pensionară sau nu făcea parte din nici un fel de categorie scutită de această plată, conform aceleiaşi legi a sănătăţi.
Calculul în cazul femeii a fost extrem de simplu pentru stat. A înregistrat venituri din înstrăinare bunuri imobiliare de 72.500 de lei (jumătate din suma încasată pe apartament, cealaltă jumătate fiind considerată în contul soţului – deja asigurat şi deci fără altă obligaţie la Sănătate), i s-a calculat un impozit în valoare de 1.450 de lei (acei 2%), dar a mai trebuit să plătească 5,5% din cei 72.500 de lei, adică 3.988 de lei, reprezentând „contribuţie datorată de alte persoane asigurate“, după cum apărea pe chitanţa cu care femeia şi-a achitat la Fisc datoria către Sănătate. Totul cu bază legală. „Dacă a fost singurul ei venit da, aşa este legea. La cei care nu au nici un fel de venituri li se aplică acea cotă pentru Sănătate la alte venituri care se supun impozitului pe venit. Actul normativ nu ne aparţine, noi doar colectăm contribuţiile“, spun cei de la Finanţe. „Este o situaţie oarecum ciudată, ca unei persoane fără loc de muncă să-i opreşti la Sănătate cotă procentuală dintr-un venit obţinut din vânzarea unui bun, dar asta e legea“, spun şi cei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.   

Cum se poate evita situaţia

În acest caz, legea pare să ţină cu cei puternici. Orice dezvoltator imobiliar care poate vinde într-un an zeci sau chiar sute de apartamente, fie şi pe persoană fizică, este scutit de plata procentului de 5,5% către Sănătate din valoarea veniturilor realizate într-un an şi supuse impozitării, dacă este angajat. Plata CASS la valoarea unui salariu minim pe economie, de câteva zeci de lei pe lună, de către angajator, scuteşte o persoană de plata unei sume cu multe zerouri, dacă ar figura ca neangajată şi ar înregistra venituri impozabile din tranzacţii imobiliare.
Concluzia este simplă: dacă eşti neasigurat şi vrei să vinzi un bun propriu, care îţi va aduce un venit impozabil, mai întâi trebuie să obţi calitatea de asigurat. Este mult mai bine să plăteşti câteva zeci sau sute de lei înainte, decât câteva mii sau zeci de mii după tranzacţie! „Nu am ştiut cum e cu legea asta, că poate găseam o soluţie, o angajam undeva pe soţie, fie şi temporar, şi nu mai plăteam aceşti bani. 4.000 de lei este pensia mea pe o jumătate de an, dar dacă aşa spune legea, nu am avut ce face. Măcar alţii să ştie şi să nu mai păţească la fel ca noi“, a conchis soţul femeii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS