9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPan Group ar fi vândut o parte din active

Pan Group ar fi vândut o parte din active

Producătorul de sucuri Tymbark Maspex Romania ar fi cumpărat mărcile de biscuiţi şi de paste făinoase de la Pan Group, dar şi liniile de producţie. Potrivit unor surse, noul proprietar a început deja să demonteze liniile achiziţionate, pentru a reloca producţia la Vălenii de Munte.

În curând, am putea cumpăra de pe piaţă biscuiţi Salatini produşi sub brandul Tymbark şi nu sub brandul local Pan Group, care a consacrat marca respectivă pe piaţa românească.
Cel mai mare producător de pâine din Dolj ar fi vândut o parte din active, renunţând, practic, la o ramură din producţia colaterală panificaţiei. După negocieri de câteva luni, secţia de producţie a biscuiţilor şi a pastelor făinoase, realizate sub brandul Pan Group, ar fi fost vândută companiei producătoare de băuturi răcoritoare Tymbark Maspex România SRL, cu sediul în Prahova. La nivel oficial, Pan Group nici nu confirmă, dar nici nu infirmă zvonurile, însă activele menţionate au fost aprobate spre vânzare încă din decembrie, în AGA de la compania producătoare de pâine.

Liniile de producţie ar fi relocate

Din informaţiile care se vehiculează în jurul Pan Group, în prezent, ar fi, început dezmembrarea liniilor de producţie de paste (lungi şi scurte) din fabrica de pe Calea Bucureşti, urmând ca ulterior să demareze dezmembrarea liniei de producţie din fabrica Pan Group de la gară, unde se produc biscuiţii, ruladele şi prăjiturelele. Ele ar urma să fie relocate la Vălenii de Munte, la sediul Tymbark.

Mărcile reprezentau „vârful vânzărilor“ Pan Group

Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, Pan Group ar fi vândut mărcile de biscuiţi şi paste lungi şi scurte la preţul de două milioane de euro, iar liniile de producţie ar fi fost tranzacţionate cu 400.000 de euro. Potrivit altor surse, compania din sectorul panificaţiei din Craiova ar fi vândut doar mărcile, nu şi brandul Pan Group. Managerul Florin Busuioc a declarat, în 2012, pentru revista noastră de afaceri, Oltenia Business, că vârful vânzărilor companiei craiovene îl reprezintă exact câteva dintre mărcile pe care Pan Group le-a vândut către Tymbark. Iată ce spunea concret Florin Busuioc pentru Oltenia Business, în urmă cu câteva luni: „Avem un portofoliu diversificat de produse, însă vârfurile de vânzări sunt atinse, evident, de mărcile consacrate la nivel naţional, dar şi internaţional: Salatini (crackers), Capollini (brezel) şi Rollini D’Oro (rulade şi prăjituri). Să nu uităm, totodată, de „Pâinea Pan“ Group“- un brand oltenesc crescut odată cu generaţiile de consumatori. Sectorul de panificaţie reprezintă un business important cu o pondere ridicată în cifra de afaceri a companiei şi, de aceea, atenţia noastră rămâne, în continuare, îndreptată spre susţinerea şi promovarea produselor de panificaţie“.

Pan Group nu vorbeşte despre potenţiala tranzacţie

Contactată de GdS zilele acestea în repetate rânduri, conducerea companiei Pan Group nu a dorit să facă vreun comentariu despre posibila tranzacţie cu Tymbark.
Anul trecut, directorul de marketing al Pan Group, Florin Busuioc, declara pentru GdS că o parte din fabrică era pregătită pentru vânzare şi că erau interesate de compania craioveană mai mulţi potenţiali investitori. „Există interes pentru companie din partea unor fonduri străine de investiţii“.

Ce răspunde Tymbark

Contactaţi de GdS, reprezentanţii Tymbark Maspex România nu au negat efectiv informaţia, dar au precizat că doresc să se extindă şi pe alte pieţe în România: „(…)Vă comunicăm faptul că obiectivul principal al companiei noastre, în România, este acela de consolidare a poziției deținute pe pieţele pe care activăm, neexcluzând de principiu dezvoltarea și pe alte piețe de consum. Vă vom ține la curent în cazul în care vom avea informații privind eventuale proceduri de achiziții sau fuziuni pe piața românească, momentan nefiind cazul“.

Datorii la stat

Potrivit listei publicate de ANAF la sfârşitul anului 2012, în care se evidenţiează companiile cu datorii la stat la 30 septembrie 2012, Pan Group figurează cu sume neplătite la timp către bugetul consolidat al statului în sumă de 6,16 milioane de lei. Cele mai multe dintre aceste datorii la stat evidenţiate la data respectivă erau pentru neplata TVA (3,63 milioane de lei), a impozitului pe venitul din salarii (147.032 de lei), iar dobânzile şi penalităţile aferente au atins 2,23 milioane de lei. Anul trecut, Florin Busuioc declara pentru GdS că intenţionează ca până la finalul anului că achite toate datoriile la stat. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS