30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎncepe nebunia TVA la încasarea facturii

Începe nebunia TVA la încasarea facturii

Aproape 9.000 de firme doljene au avut o cifră de afaceri sub 2,25 milioane de lei şi plătesc TVA la încasarea facturii. Aflaţi din GdS cum puteţi să verificaţi dacă partenerul dumneavoastră de afaceri se găseşte în registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare.

De la 1 ianuarie 2013 a intrat în vigoare noua prevedere din Codul Fiscal prin care anumite firme care anul trecut au avut o cifră de afaceri sub plafonul de 2,25 milioane de lei sunt obligate să plătească la stat TVA după încasarea facturii emise către firmele partenere, dar nu mai târziu de 90 de zile de la emiterea facturii. Prevederea este alambicată în toate actele normative, iar firmele au ridicat mari semne de întrebare, în special firmele mari, care trebuie să urmărească dacă partenerii de afaceri folosesc sau nu sistemul de plată a TVA la încasarea facturii. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că sunt înscrişi, până acum, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul de TVA la încasare aproape 9.000 de firme doljene, care au avut o cifră de afaceri sub 2,25 milioane de lei. Dacă 2.242 de societăţi din Dolj şi-au declarat singure cifra de afaceri la Fisc, în restul de peste 6.600 de cazuri, Fiscul a stabilit din oficiu ca acestea să fie obligate să plătească TVA după încasarea facturii, a menţionat Antonescu.

Cum puteţi afla cu cine lucraţi

Sistemul de TVA la încasare se rezumă la două aspecte: firmele care emit facturi trebuie să plătească TVA-ul la încasarea facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la emitere, iar firmele care au primit factura nu îşi pot deduce TVA decât când o achită. Dacă cei ce emit facturi sunt obligaţi să  scrie pe document dacă folosesc sistemul de TVA la încasare, probleme apar pentru restul companiilor, care au cifre de afaceri peste 2,25 milioane de lei şi fac afaceri cu societăţile mici, care plătesc TVA la încasare. Partea bună este că firmele mari trebuie să-şi achite obligaţiile către furnizorii mici, la cel mult 90 de zile de la emiterea facturii de către aceştia.
Dacă doriţi să aflaţi dacă firma căreia îi emiteţi factură este sau nu plătitoare de TVA la încasarea facturii, atunci puteţi accesa site-ul ANAF la link-ul următor: http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infoagec/TVAIncasare. Dar, atenţie! site-ul ANAF se blochează adesea. În cazul de faţă, am încercat să ne logăm de la ora 11.00, dar registrul a putut fi consultat abia după ora 15.30. O altă modalitate de a consulta acest registru la nivel naţional este să accesaţi site-ul ANAF (www.anaf.ro), iar în josul paginii accesaţi „servicii on-line“, apoi daţi clik pe „TVA la încasare“ şi „Registru“. Nici în acest fel nu puteţi afla operativ dacă un partener este sau nu plătitor de TVA la încasare, pentru că site-ul se blochează adesea. Dacă totuşi reuşiţi să deschideţi site-ul şi să urmaţi paşii respectivi, pentru a vă informa despre TVA la încasare trebuie să introduceţi codul de TVA al firmei cu care faceţi afaceri (codul valid de TVA este chiar codul unic de înregistrare al companiei). Abia atunci primiţi informaţia din Registru pentru care aplicaţi.
Fiscul are şi un serviciu de Asistenţă contribuabili, unde firmele se pot interesa despre TVA la încasarea facturii. Viorel Ghencea, şef Birou Asistenţă Contribuabili din cadrul DGFP Dolj, spune că s-au interesat de TVA la încasare mai mult firmele care nu se încadrează în acel plafon. Practic, firmele se vor agita luna viitoare, când vor trebui să depună decontul de TVA la Fisc (cele care depun lunar). „Nebunia va începe în februarie, când se va depune primul decont de TVA pentru luna ianuarie, de la intrarea în vigoare a noilor modificări fiscale. Atunci vor conştientiza mulţi ce presupune TVA la încasare, când vor fi puşi în faţa unor evenimente în cadrul firmelor pe care le reprezintă“, a spus Ghencea.
În cazul în care există firme care nu au clarificată legislaţia despre TVA la încasarea facturii, ele se pot adresa serviciului Asistenţă contribuabili din cadrul Fiscului doljean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS