11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExporturi mai mari, importuri diminuate în 2012

Exporturi mai mari, importuri diminuate în 2012

În judeţele Dolj, Gorj, Olt şi Vâlcea a crescut valoarea exporturilor anul acesta, comparativ cu anul trecut. Aflaţi din GdS în care judeţ s-au dublat exporturile şi la ce valoare au ajuns importurile.

Exporturile în patru judeţe ale Olteniei au crescut pe primele 11 luni ale anului, coroborat cu cifrele realizate pe primele 11 luni ale anului trecut. Datele sunt aferente judeţelor Dolj, Olt, Gorj şi Vâlcea, care sunt în raza de acţiune a Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova. Potrivit DRAOV Craiova, în cele patru judeţe valoarea exporturilor în perioada ianuarie-noiembrie 2011 era de 1,655 miliarde de lei, pe când în aceeaşi perioadă din 2012, valoarea exporturilor în cea mai mare parte a Olteniei (cu excepţia judeţului Mehedinţi) ajunsese la 1,815 miliarde de lei. De asemenea, valoarea importurilor pe judeţele analizate a scăzut considerabil de la 1,859 miliarde de lei anul trecut, la 1,520 miliarde de lei anul acesta.

Unde s-au dublat exporturile

Potrivit datelor furnizate de DRAOV Craiova, la solicitarea GdS, valoarea exporturilor pe judeţul Dolj în perioada analizată a crescut vertiginos, cel mai probabil, datorită începerii producţiei la Ford. În Dolj, dacă pe primele 11 luni ale anului trecut exporturile companiilor doljene totalizau 97,5 milioane de lei, în 2012 s-au dublat, ajungând la aproape 202 milioane de lei. Vama informează că mărfurile care deţin supremaţia la export au fost „autovehicule, părţi şi accesorii ale acestora; maşini, aparate şi echipamente electrice şi părţi ale acestora; articole din fontă, fier, oţel“. Cel mai probabil, începerea producţiei la Ford la mijlocul acestui an şi demararea livrărilor de maşini peste graniţă au atârnat în balanţa comercială a judeţului, în favoarea creşterii exporturilor. Rămâne de văzut cum vor fi influenţate exporturile în lunile următoare, deoarece Ford şi-a înjumătăţit deja producţia în uzina de la Craiova, iar de la 500 de vehicule pe zi, de la jumătatea lui noiembrie încoace se produc aproximativ 250 de maşini pe zi.
Valoarea importurilor în aceeaşi perioadă analizată s-a diminuat în Dolj, dar balanţa comercială a judeţului este tot dezechilibrată, în sensul că importurile sunt, în continuare, mai mari decât exporturile. Datele de la DRAOV Craiova arată că valoarea importurilor în Dolj pe 11 luni din 2011 a fost de 425 de milioane de lei, pe când valoarea mărfurilor importate anul acesta, până la începutul lunii curente, a ajuns la 362 de milioane de lei, în scădere accentuată faţă de 2011. Principalele produse importate în Dolj au fost tot din domeniul industriei, iar în top se situează tot maşinile, dar cele aduse în ţară: autovehicule, părţi şi accesorii ale acestora; maşini, aparate şi echipamente electrice.

Oltul, cel mai mare exportator din Oltenia
Chiar dacă Doljul şi-a dublat exporturile anul acesta, dintre toate judeţele Olteniei există unul singur care exportă de cinci ori mai mult decât Doljul. DRAOV Craiova informează că valoarea totală a exporturilor companiilor care au sediul social în Olt a fost de 1,006 miliarde de lei, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când Oltul exportase produse în valoare de 752 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS