Două maşini din trei nu au vinietă

Autori


Pe 31 martie expiră termenul până la care persoanele fizice şi juridice din Craiova îşi pot achita taxa de parcare pe anul 2012 pentru autovehiculele pe care le deţin, primind cu această ocazie şi un autocolant, numit vinietă de parcare. După această dată, nu doar că se vor percepe penalităţi, dar Poliţia Locală este împuternicită să aplice şi amenzi celor care nu au vinieta lipită în parbriz, chiar dacă şi-au achitat taxa de parcare.

„De luna viitoare vom trece la depistarea şi sancţionarea proprietarilor de vehicule care parchează pe domeniul public fără să fi achitat taxa de parcare. În cazul autovehiculelor care sunt în baza de date, le vom aplica doar amenda stabilită prin hotărâre de consiliu local. În schimb, maşinile care nu se află în baza noastră de date – şi mă refer aici mai ales la cele cu numere străine – vor fi ridicate şi transportate în spaţiul special amenajat din curtea autobazei RAT Craiova“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.

După 31 martie, amenzi şi penalităţi

Reamintim că, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Craiova, orice şofer care parchează pe domeniul public din municipiu este obligat să achite o taxă. Craiovenii plătesc 40 de lei pe an pentru parcare, sumă care li se percepe odată cu impozitul pe maşină. Celor din alte localităţi sau care au maşini înmatriculate în Bulgaria, Italia, Franţa, Germania sau în orice altă ţară li se va percepe, la alegere, o taxă de 40 de lei pe an, 15 lei pe lună sau un leu pe zi, în funcţie de perioada cât rămân în Craiova.

La achitarea taxei de parcare, şoferii primesc o vinietă, pe care sunt obligaţi s-o lipească în parbriz sau măcar s-o aibă afişată pe bord, la loc vizibil. După data de 31 martie, Poliţia Locală ar urma să verifice parcările. Cei care n-au achitat taxa de parcare până la data menţionată riscă până la 500 de lei amendă, iar cei care au plătit taxa, dar nu şi-au lipit vineta în parbriz pot fi şi ei sancţionaţi cu până la 200 de lei amendă. În termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau, după caz, de la data comunicării acestuia, contravenienţii pot plăti jumătate din minimul amenzii.

32.800 de taxe la 99.966 de maşini


Vinietele roşii (pe o zi) şi cele galbene (pe o lună) pot fi achiziţionate de şoferii aflaţi în tranzit şi de la chioşcurile de ziare sau de la casieriile Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova. Până ieri, Fiscul craiovean a distribuit către tonetele RAT şi chioşcurile de ziare circa 3.000 de viniete roşii şi 3.000 galbene. Vinietele albastre, reprezentând achitarea taxei de parcare pentru un an, pot fi obţinute numai de la casieriile Direcţiei de Impozite şi Taxe ale Primăriei Craiova.

În evidenţele Fiscului sunt înregistrate 99.966 de autovehicule pe numele locuitorilor Craiovei sau al firmelor care îşi au aici sediul. Doar pentru o treime dintre ele s-a achitat până acum taxa de parcare, după cum a precizat Mihaela Claudia Udrescu, director executiv adjunct al Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova. „Până marţi a fost încasată suma de 1.182.030 de lei, reprezentând taxa de parcare pentru circa 32.800 de autovehicule aflate în evidenţa noastră“, a spus directoarea Udrescu.

Nici măcar cei 32.800 de plătitori nu sunt însă cu adevărat în regulă, pentru că doar 11.650 dintre ei şi-au ridicat de la ghişeele Direcţiei de Impozite şi Taxe şi vinietele de parcare pe care trebuie să le lipească în parbriz.

Pe lângă craiovenii care au obligaţia să-şi achite taxa de parcare, s-au prezentat la ghişeele Fiscului şi peste 2.000 de deţinători de autovehicule înmatriculate în alte localităţi sau alte ţări, dar care au dorit să obţină viniete pe un an. „Pentru vehiculele din alte localităţi sau ţări am încasat 104.898 de lei, reprezentând contravaloarea a 2.687 de viniete“, a explicat Mihaela Udrescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 15 martie 2012

Actualitate

» Biblioteca Aman şi-a „tras“ televizoare şi laptopuri
» Mehedinţi: Şofer de taxi rănit în urma unui accident produs pe DE 70
» FMI a aprobat un împrumut de 28 miliarde de euro pentru Grecia
» Barroso: Este corect ca România să devină membru al Spaţiului Schengen
» Slovenia suspendă ratificarea acordului ACTA
» Penalităţile, cămătărie oficializată
» Scandal pe mobilierul școlii din Târgu Cărbuneşti
» Reţea de gaze pentru un singur abonat
» Casa „Sânziana“, adăpost pentru victimele violenţei în familie
» Statul român plăteşte pensii pentru peste 170.000 de persoane din străinătate
» Transalpina, la Târgul Naţional de Turism
» Drepturile de autor, în pragul unui scandal
» Gorj: Patronul firmei Bugda, liber cu voia judecătorilor
» Etiopia a lansat un atac militar în Eritreea
» Traian Băsescu a promulgat Legea pentru modificarea Codului penal
» Zi de doliu naţional în Belgia, după accidentul produs marţi în Elveţia

Local

» Poliţist rutier, în arest
» Vâlcov ar putea pleca din PDL la PSD
» Cea mai periculoasă grupare infracţională şi-a primit pedeapsa
» Centrul a intrat în reparaţii
» Finanțele Olt au încasat bine
» Poliţiştii-hoţi de la frontieră
» După alegeri, scapă cine-și poate plăti facturile!
» Încep lucrările pe strada Fulger
» Creşele, insuficiente pentru numărul de copii din Craiova
» Doi tineri se căsătoresc la cota 1.900, în Rânca

Gorj

» Ministrul Gabriel Berca, aşteptat în Gorj
» Brâncuşi, omagiat la Belgrad

Sport

» Chindia ar putea juca la Craiova
» ALRO şi FC Olt, optimiste înaintea derbiului
» Doar Rusu revine
» Dueluri cu spada la mall
» Oltchim a transferat portarul vicecampioanei mondiale
» Patru olteni la All Star Game

Bani & Afaceri

» CEZ, trimisă la podea de ANRE
» Două maşini din trei nu au vinietă

Magazin

» Şoareci, oameni şi medicamente
» Supravieţuind viitorului
» Personajele din „Las Fierbinţi“ au cont pe Facebook
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Moarte interzisă
» HOROSCOP
» Jim Carrey, din nou îndrăgostit
» Julia Roberts, o mamă vigilentă
» Olivia Wilde, „torturată de anxietate“
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Opinii

» Mihai Răzvan Ungureanu la Antena 3
» Ordin de zi: Luați-o de la început

Top