10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAglomeraţie la centrele sociale din Bănie

Aglomeraţie la centrele sociale din Bănie

Numărul persoanelor cazate în cele două centre medico-sociale din Craiova a crescut în ultimele zile din cauza frigului. Din datele oferite de primărie, ieri, la Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile“, de pe strada Râului nr. 42, erau internate 19 persoane, alte 31 fiind cazate la Căminul pentru persoane vârstnice de pe strada Tabaci, nr. 3. „Toate cele 50 de persoane au fost îmbăiate, li s-au oferit haine de schimb şi trei mese pe zi. Poliţia Locală, Poliţia Municipiului şi autorităţile din cadrul Comandamentului de iarnă continuă să intervină pentru a aduce persoanele fără adăpost în aceste centre“, susţin reprezentanţii Primăriei Craiova.
Autoritatea publică locală face şi un apel la cetăţeni ca în situaţia în care observă persoane fără adăpost, să anunţe acest lucru la următoarele numere de telefon: 0251/984 – Telefonul Cetăţeanului; 0251/437617 – Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova; 0251/533578 – Căminul pentru persoane vârstnice Craiova; 0766494895 – Sorin Pîrvănescu, coordonatorul Centrului de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile“.
„Dată fiind situaţia de necesitate, numărul locurilor de cazare în cele două centre sociale se poate suplimenta dacă solicitările cresc, în aceste condiţii nefiind probleme legate de cazarea şi îngrijirea persoanelor fără adăpost aflate în situaţii de risc în municipiul Craiova“, este anunţul făcut de autorităţile locale.

Centrul de la Amărăştii de Jos este plin

În ultimele zile au existat discuţii în ceea ce priveşte centrele medico-sociale din judeţ. Au apărut acuze că la unele astfel de unităţi din Dolj cazurile aduse nu sunt primite. Managerul Serviciului de Ambulanţă Dolj, Cristian Gângioveanu, a dat exemplul unui bătrân din Daneţi care a avut nevoie de îngrijiri medicale şi care a fost adus cu salvarea la Căminul pentru persoane vârstnice Craiova, pentru că de la centrul Amărăştii de Jos li s-a transmis că nu mai sunt locuri disponibile. „Este adevărat că în prezent avem 20 de paturi şi că sunt ocupate, de aceea am şi cerut o suplimentare de şase paturi, dar la noi nu a ajuns niciodată o ambulanţă cu vreun caz care să fie refuzat. Nu este deontologic şi nici moral. Dacă nu mai sunt locuri, găsim o soluţie, punem câte doi în pat, dar nu lăsăm pe nimeni pe dinafară“, a spus dr. Gelu Burtea, directorul Centrului medico-social de la Amărăştii de Jos. În Dolj, funcţionează şapte centre medico-sociale, la Pleniţa, Bechet, Melineşti, Brabova, Cetate, Sadova şi Amărăştii de Jos.
Managerul Serviciului de Ambulanţă a precizat că discuţia cu centrul de la Amărăştii de Jos a fost doar telefonică şi că în urma ei s-a luat decizia ca pacientul să fie dus la un centru social din Craiova. Cristian Gângioveanu a mai menţionat că, în condiţiile meteo actuale, ambulanţele pot ajunge cu întârziere la unele cazuri şi a făcut apel către populaţie să sune la salvare doar pentru cazurile cu adevărat grave.      

Cod galben de ninsori şi viscol

Problemele cauzate de zăpadă vor continua şi în zilele următoare. Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, viscol şi polei, care vizează toată ţara, valabilă de astăzi, la ora 10.00, până duminică, de la ora 20.00. De sâmbătă dimineață, local, în regiunile sudice şi centrale, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă, fapt care poate duce şi la formarea de polei. Atenţionarea cod portocaliu de ger, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pe 30 ianuarie, expiră astăzi.
Directorul ANM, Ion Sandu, susţine că avertizarea cod galben de ninsori şi viscol ar putea fi prelungită duminică, dar că nu există motive de îngrijorare. „Avem cod galben de ninsori valabil până duminică. Vedem atunci dacă-l prelungim sau nu. Va ninge, iar stratul de zăpadă va crește cu 20-30 de centimetri, nimic spectaculos. Sigur, depinde şi cum este viscolită această zăpadă, depinde de mai multe chestiuni, dar concluzia este că, în prezent, nu e cazul să intrăm în panică“, a declarat ieri Ion Sandu.
• Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS