9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCaracal - pământ japonez

Caracal – pământ japonez

În noua fabrică de cablaje auto Yazaki, inaugurată ieri la Caracal, lucrează deja 580 de oameni, iar la anul, numărul angajaţilor va ajunge la 1.000

Compania japoneză Yazaki a inaugurat ieri, în oraşul Caracal, judeţul Olt, cea de-a treia fabrică din România, după operaţiunile deschise din 2003 încoace la Arad şi Ploieşti. Vicepreşedintele Yazaki Europa, Uran Zaman, împreună cu premierul Emil Boc, au plantat un stejar în faţa fabricii şi au dezvelit o placă inaugurală, în prezenţa altor personalităţi, printre care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, şi reprezentanţi ai Ambasadei Japoniei la Bucureşti.

Fabrica produce din martie

Producătorul de cablaje auto Yazaki România a început activitatea la Caracal încă din luna martie a acestui an, practic activitatea fiind relocată de la Ploieşti. Spaţiul de producţie a fost închiriat de la fabrica de textile Romaniţa. Investiţia iniţială a fost de două milioane de euro, iar în total compania are planificate pentru Caracal patru milioane de euro. Se lucrează în două ture, iar media de vârstă a angajaţilor este sub 30 de ani. „Salariile sunt la nivelul celor din industria auto“, a declarat Elena Iancu, responsabilă cu comunicarea la Yazaki. Primarul din Caracal, Gheorghe Anghel, declara recent pentru GdS că media salarială la noua fabrică este de 1.000 de lei pe lună. „Pe primele două luni, cât durează pregătirea personalului, oamenii primesc salariul minim pe economie, plus tichete de masă, urmând ca după două luni să ia 1.000 de lei pe lună şi bonuri de masă“, a spus primarul Anghel în urmă cu o săptămână. Potrivit oficialilor companiei, în prezent în fabrică se execută patru tipuri de cablaje pentru autoturismele Ford Fiesta produse la Köln, în Germania. Întreaga producţie de la Caracal ajunge la export până anul viitor, când va începe fabricarea autovehiculului Ford B-Max la Craiova, iar cablajele auto realizate la Caracal vor lua drumul Craiovei.
„În ciuda contextului economic actual, am creat peste 500 de locuri de muncă în Caracal. Atunci când vom ajunge la capacitate maximă de producţie, vom avea 1.000 de angajaţi“, a spus managerul general al Yazaki România, Jorge Damasceno. Preşedintele Ford România, Jan Gijsen, a arătat că „industria auto globală a suferit cel mai mult de pe urma reducerii cererii“ şi a reconfirmat promisiunea făcută în martie 2008, la preluarea fabricii auto de la Craiova, şi anume aceea ca „partenerii globali ai Ford“ să urmeze compania în România. Gijsen a amintit în treacăt şi de modelul Ford B-Max, despre care a spus că va intra în fabricaţie anul viitor. Premierul Emil Boc a apreciat efortul investiţional al celor de la Yazaki în România: „Un investitor care a adus peste 5.000 de locuri de muncă în România şi a investit peste 80 de milioane de euro merită respect şi suport“. 

Ajutorul de stat pentru Ford va fi deblocat

Întrebat dacă guvernul va debloca ajutorul de stat pentru Ford, care nu se mai acordă temporar de către Ministerul Finanţelor, premierul Emil Boc a răspuns: „Sigur că da. E una dintre priorităţile majore şi cred că a fost una dintre primele măsuri pe care le-am luat ca prim-ministru, de acordare a garanţiilor guvernamentale pentru Ford. Din punctul nostru de vedere, există toată deschiderea necesară pentru a continua şi a susţine investiţia de la Craiova şi, implicit, pe cea de la Caracal“. 

Interviu În GdS

Luni, 10 octombrie 2011, puteţi citi în GdS un interviu cu managerul general al Yazaki România, Jorge Damasceno. Oficialul Yazaki a explicat de ce nu şi-a poziţionat compania noua fabrică în Craiova şi a preferat Caracalul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII