9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Afaceri instant

Firmele noi apar precum ciupercile după ploaie, deşi oficial nu am ieşit din criză. Probabil că oltenii au descoperit domenii noi de activitate, aducătoare de profit, că altfel nu se explică afluxul de firme noi, într-o perioadă în care economia rămâne amorţită, iar previziunile nu sunt tocmai bune. În toate judeţele Olteniei, în primele opt luni ale anului s-au înfiinţat mii de societăţi noi şi persoane fizice care desfăşoară activităţi comerciale, cu mult peste numărul afacerilor noi, înfiinţate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Concret, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în Dolj au apărut anul acesta 3.126 de comercianţi, pe când în 2010, tot pe primele opt luni, se înfiinţaseră doar 2.193 de firme. În Gorj, situaţia este similară: 1.331 de agenţi economici nou-înfiinţaţi în 2011, faţă de 1.035 – pe primele opt luni din anul 2010. În Olt, numărul firmelor noi aproape că s-a dublat: de la 941 în perioada analizată din 2010, la 1.662 de firme în 2011. Până şi în Mehedinţi s-a intensificat activitatea economică, cel puțin pe hârtie. În acest judeţ se înfiinţaseră 821 de firme pe primele opt luni din 2010, iar acum numărul lor a ajuns deja la 1.350. La fel şi în Vâlcea: anul trecut erau 1.153 de firme nou-înfiinţate în primele opt luni, iar acum sunt deja 1.617. Trendul s-a menţinut la nivel naţional, unde, potrivit ONRC, numărul înmatriculărilor de societăţi a crescut cu 27% din ianuarie până în august, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Agricultura şi intermedierile financiare – în top

Cele mai multe firme nou-înfiinţate în Dolj au declarat la Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj obiect principal de activitate în domenii tot mai variate. Cel mai bine stă agricultura, un domeniu în care firmele au apărut precum ciupercile după ploaie. „Cele mai multe societăţi nou-înfiinţate activează în agricultură, silvicultură şi pescuit, unde înmatriculările au crescut cu 161% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în intermedieri financiare şi asigurări, unde au crescut cu 78% faţă de aceeaşi perioadă, şi în construcţii, unde creşterea este de 58%. În agricultură, cele mai multe sunt persoane fizice autorizate (PFA), care s-au înfiinţat în special pentru a atrage fonduri europene, pe diverse programe existente“, a precizat Oana Dincă, directorul ORC Dolj. De asemenea, mulţi dintre cei care şi-au deschis firme ori s-au înregistrat ca PFA nu sunt neapărat puşi pe afaceri. „În cazul PFA, foarte multe persoane au ales această formă de organizare la cererea angajatorului, în special în asigurări, nu neapărat că desfăşoară o activitate comercială“, a spus Oana Dincă. Euforia pentru afaceri este greu de explicat şi de către finanţişti, pentru că numărul mare de firme nou-înfiinţate încă nu se simte la veniturile virate către buget. „Se închid unele firme, dar nu ca anii anteriori, respectiv se deschid altele, dar nu se simte că foarte multe firme noi şi-ar fi început activitatea“, a spus Mihai Antonescu, directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.

O firmă la fiecare 31 de locuitori

ORC susţine că, în prezent, în Dolj există 23.792 de comercianţi activi, dintre care 16.551 sunt persoane juridice, iar 7.241 sunt persoane fizice sub diverse forme de organizare (PFA, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale). Ceea ce înseamnă că, la un judeţ cu o populaţie de peste 734.000 de locuitori, există un comerciant la fiecare 31 de persoane. Dintre cele 16.551 de persoane juridice, există doar puţin peste 12.000 de firme care au activitate şi depun lunar declaraţii fiscale, potrivit datelor de la DGFP Dolj.

Mai puţine insolvenţe

Şi numărul insolvenţelor a scăzut în Oltenia. În luna august a acestui an, de exemplu, în Dolj au intrat în insolvenţă nouă societăţi, în Vâlcea – trei, iar în Gorj, Olt şi Mehedinţi nu s-a înregistrat nici o firmă în procedură de insolvenţă. Statisticile oficiale de la ONRC arată că s-a temperat şi suspendarea activităţii firmelor, la acest capitol fiind scăderi între 60% şi 80% faţă de anul trecut, pe fiecare judeţ al Olteniei. Şi dizolvările sunt în scădere în regiune.

Debutanţii în afaceri, concentraţi pe servicii

Tinerii debutanţi în afaceri, adică aceia care aşteaptă cei 10.000 de euro de la stat pentru a desfăşura un business, s-au axat pe domenii de activitate, în general, din servicii. Potrivit ORC Dolj, cele mai multe SRL-D-uri înfiinţate anul acesta au declarat drept obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor (service-uri auto), pe locul al doilea au fost societăţile care desfăşoară activităţi de administratori de reţele de calculatoare, iar pe locul al treilea se situează firme care desfăşoară activităţi de alimentaţie publică (catering) pentru evenimente. Până acum, în Dolj s-au înfiinţat 128 de astfel de firme, numite SRL-D, şi încă 20 au făcut rezervare de denumire la Registrul Comerţului. Există şi mulţi tineri până în 35 de ani care, cel mai probabil, au renunţat pe parcurs să îşi mai înfiinţeze o firmă, astfel că în 69 de cazuri perioada în care trebuia să rezerve un nume pentru societate a expirat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII