28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScad dobânzile!... Doar la depozite

Scad dobânzile!… Doar la depozite

În timp ce unele bănci fac eforturi disperate să atragă economiile populaţiei, altele au scăzut atât de mult dobânzile la depo-zite, încât acestea nu mai sunt deloc atractive pentru populaţie. Dobânzile pe piaţa bancară au scăzut până la un minim de 4% pe an. Maxima este de 7,5%, la câteva bănci de top. Bancherii consideră că în perioada următoare unele bănci ar putea creşte uşor dobânzile la depozite, pentru a acoperi inflaţia.

De la dobânzile formate din două cifre cu care instituţiile de credit ne-au obişnuit anii trecuţi, în noiembrie 2010, dobânzile oferite populaţiei care doreşte să îşi păstreze economiile în depozite bancare se situează la un nivel destul de scăzut. Unele bănci au redus atât de mult dobânda oferită clienţilor – persoane fizice -, încât nu mai există, practic, nici un avantaj pentru persoana care vrea să îşi ţină banii la bancă. De exemplu, dacă depui 5.000 de lei la o bancă ce practică o dobândă de 4,1% pe an la depozitele la termen pe trei luni (cu dobândă fixă), rezultă că la scadenţă ar trebui să primeşti o dobândă de fix 50 de lei. Dacă scazi impozitul de 16%, atunci ai câştigat exact 42 de lei în trei luni. Ceea ce nu este deloc atractiv pentru economisire. Dacă banca mai percepe şi un comision de administrare a contului, atunci omul chiar că nu se alege cu nimic. „Astfel de dobânzi sunt practicate de băncile care nu mai au nevoie să atragă lichidităţi de la populaţie, într-o perioadă anume“, spunea ieri un bancher local.

Dobânzile, în picaj… Până acum

Dacă dobânzile sunt fixe, atunci cuantumul acestora este mai ridicat, dar la dobânzi variabile, băncile de top au coborât cuantumul dobânzilor la 4,1% sau 4,5% pe an. Sunt şi bănci care îi atrag pe cei care sunt deja clienţii lor. BCR practică o dobândă de 8% pe an, dar numai pentru cei care primesc salariile sau pensiile prin conturile băncii. Pentru restul lumii, dobânda fixă la depozite ajunge la maximum 7,5% pe an. Banca a anunţat zilele trecute că a eliminat limita minimă de constituire a depozitelor, tocmai pentru a atrage mai mulţi clienţi. Aceeaşi bancă practică însă una dintre cele mai mici dobânzi de pe piaţă, 4,1% pe an, în cazul în care depozitul este la termen cu dobândă variabilă. Mai există în piaţă dobânzi de 7,5% pe an, cum ar fi la Banca Transilvania (BT), dar banca
respectivă condiţionează persoana fizică în cauză să-şi constituie un depozit de peste 500.000 de lei ca să obţină respectiva marjă a dobânzii. În rest, BT are acum o dobândă de 6,75% pe an, pentru depozitele pe termen de trei luni. Şi Raiffeisen Bank practică două procente diferite de dobânzi la depozite, în funcţie de persoana care îşi constituie economii. Dacă omul este deja client al băncii, atunci primeşte o dobândă la depozite mai mare cu 0,5% decât dobânzile standard. Astfel că dobânda standard este de 6,4%, în această perioadă. CEC Bank, una dintre băncile de stat din România, practică o dobândă de 7,25% pe an pentru depozitele la trei luni. Alpha Bank oferă clienţilor persoane fizice 6,75% pe an, dar oferta băncii este pentru depozite pe 15 săptămâni sau 15 luni. Cea mai mare dobândă oferită de BRD populaţiei este de 6,25% pe an, apoi marjele scad şi până la 5,5% la produsele de economisire.

Dobânzile ar putea creşte uşor, din cauza inflaţiei

Un bancher local a explicat pentru GdS de ce au scăzut dobânzile faţă de anul trecut, dar şi de ce ar putea creşte uşor în perioada următoare: „Există o corelaţie între dobânda la depozite şi dobânda la credite practicată de o bancă. După ceea ce a spus domnul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, se pare că dobânzile la depozite va trebui să crească uşor, pentru a depăşi inflaţia. Astfel că dobânzile ar trebui să fie real-pozitive. Cel puţin la banca noastră vor creşte uşor chiar de săptămâna viitoare“. Ieri, Mugur Isărescu a anunţat că BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pe anul 2010, de la 7,8% la 8,2%, în principal din cauza majorării TVA din luna iulie de la 19% la 24%. Dar pentru a avea dobânzi mai mari la depozite, băncile vor fi nevoite să mărească şi dobânzile la credite. Rămâne de văzut dacă piaţa bancară mai poate suporta creşteri de dobânzi sau dacă acestea se vor prăbuşi, în lipsa cererii satisfăcătoare.  

Cât au economisit doljenii

Potrivit ultimelor statistici date publicităţii de BNR, până la începutul lunii octombrie a acestui an doljenii strânseseră în depozite bancare la termen 1,802 miliarde de lei, dintre care 1,196 miliarde de lei reprezentau economiile populaţiei. De asemenea, BNR a informat că populaţia şi firmele au economisit în valută echivalentul a 547 de milioane de lei. Din această sumă, persoanele fizice au pus deoparte sub formă de depozite bancare în valută 484 de milioane de lei.

Ce dobânzi maximale se practică
la depozitele în lei, la termen (trei luni)*

Nr. crt.    Banca    Dobânda (pe an)
1.    Alpha Bank    6,75%
2.    BCR    7,5%
3.    BRD    6,25%
4.    CEC Bank    7,25%
5.    Raiffeisen Bank    6,4%
6.    Banca Transilvania    6,75%
*Datele au fost preluate de pe site-urile băncilor citate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII