30.9 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024

Adio, impozit minim!

De astăzi se scoate „forfetarul“ care se aplica până acum, iar pe ultimul trimestru din an firmele vor plăti doar impozitul pe profit. Cine mai are profit… Într-o lună trebuie să apară o nouă formă de impozit forfetar, aplicabilă din 2011, doar pentru domeniile de activitate în care evaziunea nu poate fi controlată de Fisc. În Dolj, doar 7,5 milioane de lei provin din acest bir eliminat de astăzi.

Impozitul minim dispare începând din această lună. Anunţul a fost făcut ieri de noul ministru al finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, citat de NewsIn. A fost aprobată încă o ordonanţă de urgenţă care modifică din nou Codul Fiscal, şi care face referire la eliminarea impozitului minim, printre altele. Practic, operatorii economici nu vor mai achita, de la 1 octombrie şi până la sfârşitul anului, decât impozit pe profit.

Firmele pe pierdere nu mai plătesc impozit… Momentan

Pe ultimele trei luni din an, firmele aflate pe pierdere răsuflă uşurate. Ele nu mai sunt obligate să achite impozitul minim în forma sa de până acum, ci plătesc doar cota parte aferentă primelor nouă luni din 2010. Practic, pe octombrie, noiembrie şi decembrie, aceste companii nu mai plătesc la stat decât contribuţiile pentru angajaţi şi eventual TVA, dacă sunt plătitori. De anul viitor, însă, anumite companii vor fi obligate să achite un impozit forfetar, care trebuie gândit în cel mult o lună de cei de la Finanţe. Forfetarul ar urma să se aplice firmelor din anumite domenii de activitate unde fenomenul evazionist este de amploare şi nu poate fi controlat de organele fiscale. În urmă cu câteva luni, domeniile expuse la evaziune şi cărora ar urma să li se aplice un impozit forfetar nou erau în special în sectorul serviciilor: restaurante, baruri, hoteluri, pensiuni turistice, frizerii etc. Până acum erau obligate să plătească impozit minim chiar şi firmele cu activitate „zero“. Impozitul era cuprins între 2.200 de lei pe an pentru firmele cu venituri anuale modice în anul precedent, între 0-52.000 de lei, şi 43.000 de lei pe an pentru acele companii care aveau venituri anuale de peste 129.000.001 lei. Este de notorietate faptul că exact firmele mici erau „îngropate“ de forfetar, în forma aceasta, mai ales că legiuitorul stabilise să se plătească fie impozit pe profit, dacă acesta era mai mare decât impozitul minim, fie acest impozit minim, dacă el depăşea cuantumul impozitului pe profit rezultat din calcule. Nu erau obligaţi la plata impozitului minim operatorii economici aflaţi în insolvenţă, cei a căror activitate a fost suspendată pe trei ani, conform legii, şi cei care alegeau calea dizolvării.

Vechiul „forfetar“ a suspendat mii de firme

Anul trecut, introducerea impozitului minim a determinat mii de patroni doljeni să suspende activitatea firmelor. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj, fenomenul suspendărilor s-a mai temperat anul acesta. „În primele opt luni din anul 2009 şi-au suspendat activitatea 2.819 firme, iar în perioada ianuarie – august 2010, a fost suspendată activitatea a 1.218 firme, adică mai puţin cu 56,79% decât în aceeaşi perioadă a anului trecut“, a spus Oana Dincă, director al ORC Dolj. Pe tot anul 2009, peste 3.000 de firme şi-au suspendat activitatea.

Se achită doar impozit pe profit

Ministrul finanţelor a explicat, zilele trecute, cum vor plăti firmele de acum înainte impozit către bugetul de stat. „Firmele vor plăti de la 1 octombrie până la 31 decembrie 2010 impozitul pe profit. Ultima dată pentru plata impozitului minim va fi 25 octombrie, pentru trimestrul al III-lea. Ce se va întâmpla? Toate firmele vor plăti în trimestrul IV impozitul pe profit, urmând ca de la 1 ianuarie pentru firmele care sunt în zona de evaziune ridicată şi prin măsuri administrative nu putem să o diminuăm, să aplicăm un impozit care va fi ţintit mult mai bine asupra acestei zone. Deci, impozitul minim şi-a încetat activitatea începând cu 1 octombrie. Firmele care se încadrează în prevederile legii privind plata impozitului minim în 25 octombrie vor plăti acest impozit, iar începând cu 25 februarie, ele vor plăti impozitul pe profit pe trimestrul IV“, a explicat ministrul finanţelor, citat de NewsIn.

Impozit minim…, minim în Dolj

La nivelul judeţului, anul acesta, în perioada ianuarie – august, s-a încasat din impozitul minim în jur de 7,5 milioane de lei, informează Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Directorul adjunct al instituţiei, Mihai Antonescu, a precizat că pe primele opt luni din 2010 s-a încasat impozit pe profit şi impozit minim în total de 88,7 milioane de lei, din care „impozitul minim este undeva la 7,5 milioane de lei“. Suma a fost stabilită de către oamenii Fiscului prin diverse calcule, ea nefiind evidenţiată într-un cont separat, pentru că impozitul pe profit şi cel minim se virează în acelaşi cont. „Din punct de vedere al contribuabilului, prin eliminarea impozitului minim se stimulează economia, pentru că va plăti impozit doar cine realizează profit“, a spus directorul adjunct al DGFP Dolj. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, Ioan Vigaru, a spus că este bine că s-a eliminat impozitul minim, dar măsura este tardivă. „Să zicem că este un mic avantaj pentru mediul de afaceri, dar este foarte puţin şi foarte târziu. Această măsură vine după ce s-au închis mii de firme, după ce şi-au suspendat activitatea alte câteva mii. Pe cine mai ajută această măsură acum, când persoane care aveau o firmă şi munceau şi câştigau cât să le asigure existenţa lor şi a familiei şi-au suspendat activitatea? Acest impozit nu trebuia introdus deloc“, a spus Ioan Vigaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU