20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPensionarii refuză biletele de tratament din lipsa banilor

Pensionarii refuză biletele de tratament din lipsa banilor

Casa Judeţeană de Pensii Gorj a rămas cu 255 de bilete de tratament balnear nedistribuite, din cauză că pensionarii fie nu au mai avut bani să le achite, fie nu au fost mulţumiţi de perioadă, staţiune sau locaţie.

O parte din pensionarii gorjeni care au depus cereri pentru a beneficia de un bilet de tratament balnear au renunţat să mai meargă în staţiuni din cauza lipsei banilor. Oamenii au dorit să îşi trateze, într-o staţiune balneară din ţară, afecţiunile de care suferă şi au depus şi cereri în acest sens, însă au ajuns la concluzia că nu au suficienţi bani pentru a-şi permite „luxul“ de a beneficia de acest tip de tratament medical. Potrivit Casei Judeţene de Pensii Gorj, contribuţia suportată de pensionari este de 50% din cuantumul pensiei, fără a se lua în calcul indemnizaţiile. În cazul asiguraţilor, contribuţia este de 50% din valoarea biletului, dacă veniturile brute lunare sunt mai mici decât salariul mediu brut. În cazul în care veniturile sunt mai mari decât salariul mediu brut, atunci angajatul achită biletul integral. Până în prezent, la Casa Judeţeană de Pensii s-au primit 5.392 de cereri de bilete de tratament balnear pentru întreg anul 2010. Cu toate acestea, Casa Naţională de Pensii a repartizat pentru judeţul Gorj numai 2.510 bilete.

Au rămas fără bani

Cu toate că numărul cererilor primite a fost în acest an dublu faţă de numărul de bilete balneare repartizate de la nivel naţional, au mai rămas 255 de bilete nevalorificate. Ioana Talău, directoarea adjunctă a Casei Judeţene de Pensii Gorj, a declarat că, de cele mai multe ori, pensionarii au renunţat la bilete din lipsa banilor: „Pensionarii au depus din timp cererile şi au menţionat şi perioada în care ar dori să meargă la tratament, precum şi locaţia. Mulţi însă, când a trebuit să îşi achite biletele, au venit şi ne-au anunţat că sunt nevoiţi să renunţe pentru că nu mai au bani. Vine sezonul rece şi probabil îşi iau măsuri de precauţie. Preferă să nu se trateze decât să rămână fără bani în perioada aceasta. Am avut şi nemulţumiţi din cauza perioadei, locaţiei sau a staţiunii şi au refuzat biletele. În privinţa cazurilor speciale, când tratamentul este vital, am intervenit tot timpul la Casa Naţională şi am primit bilete“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS