14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVlădescu: Emil Boc are o înţelegere limitată a economiei

Vlădescu: Emil Boc are o înţelegere limitată a economiei

Taxa pe valoare adăugată, majorată începând cu 1 iulie de la 19% la 24%, „nu va putea fi redusă în următorii trei ani, indiferent cine va guverna“, a declarat, ieri-dimineaţă, fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, invitat la o emisiune la Pro Tv, potrivit Mediafax.

Sebastian Vlădescu a afirmat, în aceeaşi emisiune, că premierul Emil Boc ar avea „o înţelegere limitată“ a economiei, într-o „perioadă extrem de dificilă“: „În ceea ce priveşte capacitatea primului-ministru de a înţelege complexitatea economiei româneşti şi, mai ales, dificultăţile economiei româneşti, cred că există o limită care este generată în primul rând de pregătirea Domniei sale, de faptul că a fost nevoit să preia economia românească într-un moment de criză“.
Fostul ministru al finanţelor este de părere că, în cazul în care economia românească ar fi fost într-o perioadă de creştere, ca în anii 2005-2006, ar fi fost mult mai uşor pentru premier: „Vorbesc despre o înţelegere limitată într-o perioadă extrem de dificilă“.
Întrebat şi cine din guvern se pricepe la economie, Sebastian Vlădescu a răspuns că, din perspectiva articolelor din ziare, nimeni nu ar avea această capacitate: „Dacă e să mă iau după ceea ce cred eu că am făcut, (…) în Ministerul Finanţelor s-au făcut lucruri absolut necesare pentru România, care se vor vedea peste ani“.

Reducerea TVA, exclusă în următorii trei ani

În ceea ce priveşte scăderea TVA, Sebastian Vlădescu a spus: „Părerea mea e că nu. Cel puţin la un nivel de aşteptare rezonabilă de ordinul anilor nu. Nu ştiu să fac prognoze peste cinci ani sau zece ani. Eu nu cred că TVA, indiferent cine va guverna România în următorii trei ani, va putea să se reducă“.
Fostul ministru a adăugat că singura modalitate pentru a diminua nivelul actual de 24% ar fi introducerea unui sistem de impozitare cu cote progresive, discuţia fiind însă exclusă politic.
Sebastian Vlădescu a adăugat că, în opinia sa, reducerea cotei unice de impozitare de la nivelul actual de 16% nu ar putea susţine stabilitatea sistemului fiscal.
TVA a fost majorată la 1 iulie de la 19% la 24%, ca măsură compensatorie după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor cu 15%, decizia fiind parte a unui pachet mai mare de iniţiative fiscale pentru a reduce deficitul bugetar în limita stabilită cu FMI.

Vlădescu: Băsescu m-a susţinut, ce nu a funcţionat a fost relaţia cu premierul

Fostul ministru a mai mărturisit că preşedintele Traian Băsescu l-a susţinut în perioada mandatului său la conducerea Ministerului Finanţelor, însă ceea ce nu a funcţionat a fost relaţia sa cu primul-ministru: „Din câte ştiu eu, preşedintele Băsescu m-a susţinut, ceea ce n-a funcţionat a fost relaţia mea cu primul-ministru“.
El a apreciat drept foarte corectă hotărârea ca primul-ministru să lucreze cu alt ministru al finanţelor, în urma deciziei politice ca guvernul Boc să nu îşi depună mandatul, ci să se facă o remaniere.
Întrebat dacă Traian Băsescu a condus până acum guvernul, Vlădescu a replicat că preşedintele Băsescu este „un om politic puternic în acest moment“, dar şi Emil Boc este „un om politic puternic în acest moment având în spate decizia PDL de a-l menţine în poziţia de prim-ministru“, iar „expresia corectă este că între imaginea publică şi capacitatea efectivă de a influenţa deciziile guvernamentale a preşedintelui există o diferenţă consistentă“.
Sebastian Vlădescu a părăsit guvernul în urma remanierii de la începutul acestei luni, alături de alţi cinci miniştri.

Vlădescu: S-a ştiut din ianuarie că va fi nevoie de măsuri dure de austeritate, o decizie greu de asumat politic

Sebastian Vlădescu a mărturisit şi că autorităţile au ştiut încă din prima lună a anului de necesitatea introducerii unor măsuri dure de austeritate, însă anunţul a fost amânat până în luna mai, întrucât o astfel de decizie este extrem de greu de asumat politic. „Ministrul finanţelor din ianuarie 2010 (Sebastian Vlădescu – n.r.) ştia din ianuarie 2010. Tipul acesta de anunţ public este extrem de grav. El nu poate fi făcut de ministrul finanţelor. Este nevoie ca decizia de restructurare a cheltuielilor bugetare să fie o decizie asumată politic“, a afirmat Sebastian Vlădescu.
„De ce între momentul în care am avut datele necesare şi momentul în care s-a luat decizia a curs o perioadă de timp mai lungă decat ar fi trebuit… e o decizie extrem de greu de asumat politic. Este o decizie extrem de greu de asumat din punctul de vedere al unui prim-ministru care este preşedintele unui partid. Este extrem de greu de asumat de către un partid aflat la conducere“, a precizat Vlădescu.
El a arătat că o astfel de decizie, care vizează inclusiv reducerea pensiilor, presupune o consistentă pierdere politică, lucru care s-a şi întâmplat: „Să accepţi această pierdere politică după nişte alegeri dramatice, cum au fost cele prezidenţiale, e foarte greu. A trebuit o perioadă de timp în care oamenii să fie convinşi că nu există altă soluţie, pentru că întotdeauna s-a sperat că există altă soluţie decât această dramatică reducere a salariilor şi pensiilor“.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat pe 6 mai un pachet de măsuri dure de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar în ţinta stabilită cu FMI, printre care reducerea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. Reducerea pensiilor cu 15% a fost ulterior respinsă de Curtea Constituţională, astfel că guvernul a decis ca TVA să fie majorată la 1 iulie de la 19% la 24%, ca măsură compensatorie.

Alina NEAGU HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII