29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞtergerea penalităţilor la întreţinere, în stand-by

Ştergerea penalităţilor la întreţinere, în stand-by

Asociaţiile de proprietari din Craiova refuză să şteargă penalităţile datornicilor la întreţinere, deşi de aproximativ două luni există o lege în vigoare care prevede ştergerea penalităţilor unor restanţieri. Furnizorii de căldură şi apă consideră legea inaplicabilă în prezent.
„Oamenii spun că au un debit, de exemplu de 3.000 de lei, şi plătesc numai 2.000, datoria de bază, iar penalităţile refuză să le plătească. Eu nu pot să şterg penalităţile, pentru că nu ştiu cum să aplic legea care este în vigoare pentru că nu are norme metodologice de punere în aplicare, iar furnizorul calculează în continuare penalităţi. Această lege a iscat mari dispute între noi şi locatari“, a spus administratorul Asociaţiei nr. 18 Brazda lui Novac, Vasile Calciu.
Nici primăria, unde există un serviciu specializat, nu ştie care este modalitatea de punere în aplicare a respectivului act normativ, cu toate că reprezentanţii asociaţiilor de proprietari le-au cerut sprijinul.
„Mulţi dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au solicitat sfatul angajaţilor de la Serviciul coordonare asociaţii în aplicarea acestei legi (Legea nr. 175/2010), pentru că sunt la rândul lor asaltaţi de proprietarii interesaţi să scape de datorii. Sfatul acestora este ca asociaţiile să fie prudente în aplicarea legii şi proprietarii să aibă răbdare până la apariţia normelor metodologice“, explică purtătorul de cuvânt al primăriei, Carmen Licu.
Furnizorul de căldură şi apă caldă al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare, unde craiovenii au cele mai mari datorii dublate de penalităţi, susţine că atâta timp cât producătorul de energie termică, în speţă Complexul Energetic Craiova, aplică penalităţi, nici el nu renunţă la acestea. Singurele „facilităţi“ impuse de noile modificări ale Codului Fiscal sunt scăderea procentului acestora de la 0,1% pentru fiecare zi de întârziere la 0,05%.
„Noi nu putem să ştergem penalităţile, pentru că nu există o modalitate de aplicare a legii. Iar furnizorul aplică în continuare penalităţi pentru întârzierea plăţilor. Prin scăderea procentului nu am făcut altceva decât să aplicăm noile modificări ale Codului Fiscal“, a declarat directorul economic al RATf, Olimpia Geantă.

Contradicţie

În urmă cu o lună, iniţiatorul legii, deputatul Bogdan Ciucă, spunea într-un interviu: „Legea nu are norme de aplicare, se aplică din momentul publicării în Monitorul Oficial! Procesele câştigate de societăţi împotriva datornicilor nu mai pot fi influenţate, hotărârile instanţelor se aplică. Noi vorbim de ce nu a fost tranşat în instanţă. Cetăţeanul merge la asociaţie cu adeverinţele veniturilor, asociaţia ştie câte persoane sunt şi dacă se încadrează în prevederile legii, îi spune cât are de plătit. Când s-a achitat integral debitul, asociaţia face menţiunea în tabelul de plăţi cu penalităţile desfiinţate şi comunică societăţii furnizoare“ (cotidianul Viaţa Liberă, Galaţi).

Legea nu se aplică

„Atunci când o lege este publicată în Monitorul Oficial, în cuprinsul ei se prevede data la care intră în vigoare aceasta şi perioada în care legiuitorul urmează să elaboreze normele de punere în aplicare. În acest caz, există o lege în vigoare, dar care nu se aplică“, a explicat magistratul Aurel Ilie, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII