11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIsteria contribuţiilor către stat

Isteria contribuţiilor către stat

Cei care desfăşoară activităţi economice ca PFA (persoană fizică autorizată) sau au contracte de drepturi de autor trebuie să plătească la stat contribuţii totale de 16,5% din cât câştigă. Pentru a-şi depune declaraţiile, aceşti oameni trebuie să facă lună de lună drumuri la AJOFM, la Casa de Pensii, iar la Casa de Asigurări de Sănătate pot depune aceste acte trimestrial sau chiar şi anual.

Mii de oameni sunt purtaţi pe la mai multe instituţii ale statului pentru a-şi plăti contribuţiile, recent introduse în legislaţie. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 58/2010, care a modificat Codul Fiscal, prevede ca din luna iulie persoanele fizice care obţin venituri ca PFA (persoană fizică autorizată) şi din activităţi independente, incluzând şi persoanele care au contracte pe drepturi de autor să plătească la stat contribuţii la sănătate, la pensii şi la şomaj. Cu alte cuvinte, cine are contract de drepturi de autor sau PFA trebuie să meargă la instituţiile specializate şi să declare, respectiv să plătească, 16,5% din venitul lor lunar către stat, după cum urmează: 10,5% – contribuţia la pensii, 5,5% – contribuţia la sănătate, iar 0,5% – la şomaj. Lună de lună, aceşti oameni trebuie să meargă la Casa Judeţeană de Pensii Dolj, şi la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj şi, periodic, la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj pentru a-şi plăti contribuţiile. De exemplu, la un venit net de 1.000 de lei, contribuţiile la stat totalizează 165 de lei pe lună. În Dolj sunt câteva mii de persoane care activează ca PFA şi dacă unii chiar desfăşoară activităţi economice, alţii sunt foşti angajaţi obligaţi de angajatori să se transforme în PFA, tocmai pentru a nu mai plăti firmele contribuţii la stat pentru aceşti oameni.
Autorităţile puteau evita debandada din ultimele zile, dacă aceia cu „venituri de natură profesională“ – cum se numesc mai nou veniturile în afara salariului – s-ar fi plătit într-un singur cont şi dacă ar fi fost nevoie de o singură declaraţie.

Cine plăteşte contribuţiile

Potrivit noilor modificări ale Codului Fiscal, oricine are venituri din drepturi de autor (numite în legislaţie drepturi de proprietate individuală) sau din alte activităţi independente are obligaţia plăţii contribuţiilor la sănătate, şomaj şi pensii. Chiar şi cei care au carte de muncă, dar mai obţin venituri şi din contracte de drepturi de autor pentru acestea din urmă tot trebuie să achite contribuţiile stabilite de lege.

Unde se achită

Persoanele în cauză pot merge la CAS, CJP, AJOFM Dolj pentru a-şi achita cota de contribuţii aferente direct la casieria acelor instituţii, fie trimit banii prin mandat poştal sau îi pot vira prin bancă în conturile acelor instituţii. Ieri-dimineaţă, Fiscul doljean le-a comunicat instituţiilor că nu mai pot fi făcute plăţile contribuţiilor direct în Trezorerie. „Aceasta deoarece formularele de declaraţii ale instituţiilor respective precizează clar modalităţile de plată a contribuţiilor: direct prin casieria unităţilor, prin mandat poştal sau prin virament în conturile deschise de CAS, CJP şi AJOFM la Trezoreria statului. Noi le recomandăm persoanelor care plătesc astfel de contribuţii să vireze banii prin cont pentru că este o modalitate mai simplă“, a precizat directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Călinoiu.

La Sănătate poţi plăti trimestrial

Persoanele cu venituri din activităţi independente pot depune declaraţiile la CAS Dolj lunar, trimestrial sau anual, pentru că termenele nu s-au schimbat, ci sunt precizate de Legea nr. 95/2006. Au dreptul să depună până la 25 ianuarie ale anului următor celui în care a realizat venitul, potrivit reprezentanţilor CAS Dolj. Dacă o persoană are drept singur venit din activităţi independente (adică nu lucrează în altă parte cu carte de muncă), atunci contribuţia la sănătate nu poate fi mai mare decât 5,5% aplicat la cinci salarii brute pe economie, dar nici mai mică decât procentul aplicat salariului de bază minim brut pe ţară. Ca şi bază de calcul, procentul se aplică la venitul net lunar (calculat ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile aferente, aceste cheltuieli scăzând la 20% din venit). Cei care nu depun declaraţii iau amendă 50-100 de lei. Sancţiuni nu există pentru cei care nu plătesc la stat contribuţiile la sănătate, doar că peste câţiva ani te trezeşti cu somaţie de plată din urmă, atât pentru suma aferentă, cât şi penalităţile calculate, conform legii. „Declaraţia se depune pe suport de hârtie. (…) Se poate depune şi anual, cu posibilitatea plăţii anticipate în tranşe lunare sau trimestriale“, a spus Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al CAS Dolj. Ea a mai precizat că în cazul PFA-urilor, declaraţiile pot fi depuse trimestrial.

0,5% pentru şomaj

Potrivit legislaţiei în vigoare, declaraţiile privind asigurarea în sistemul asigurărilor pentru şomaj se depun lunar la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) sau prin poştă. „Formularul declaraţiei poate fi accesat pe site-ul AJOFM Dolj (www.dolj.anofm.ro) sau poate fi găsit la sediul agenţiei“, a declarat Aurora Tiribeja, directorul executiv al AJOFM Dolj. Conform OUG nr. 58/2010, cota contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj este de 0,5%, iar baza de calcul a contribuţiei este la fel ca şi la sănătate.

„Penalităţile nu se vor aplica“… momentan

Data limită de depunere a declaraţiilor este 25 august. „Nedepunerea la termen a declaraţiilor este considerată contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei“, a adăugat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj. Totuşi, aceste penalităţi nu se vor aplica până când întregul sistem nu se va pune la punct. „Este normal ca prima oară când se fac astfel de declaraţii, oamenii să nu fie foarte siguri pe ce se completează. Toată săptămâna aceasta pot să-şi depună aceste declaraţii fără nici un fel de problemă, probabil şi după aceea, până când totul o să intre în normal. Penalizările nu sunt făcute ca să dăm în oameni. Penalizările sunt făcute pentru momentul în care, după ce sistemul se pune la punct, se constată rea-credinţă şi faptul că oamenii nu-şi continuă activitatea“, a anunţat ieri, Mihai Şeitan, ministrul muncii, citat de NewsIn.

La Pensii, alţi bani, altă declaraţie

Deocamdată, perioada de depunere a fost însă prelungită oficial doar până vineri, inclusiv. „Termenul pentru depunerea Declaraţiei de Asigurare privind asigurarea în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale a persoanelor fizice care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale pentru care se datorează contribuţia individuală de asigurări sociale, conform OUG nr. 58/2010, se prelungeşte până la 28 august 2010, la nevoie acest termen putând fi prelungit“, a precizat Daniela Becheru, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj. Aceasta a explicat că modelul de declaraţie de asigurare se regăseşte atât pe site-ul Casei Naţionale de Pensii (www.cnpas.org, Secţiunea Contribuţii), cât şi pe site-ul CJP Dolj (www.pensiidolj.ro). Contribuţia de asigurări sociale este în cotă de 10,5% din venitul net realizat, venit care nu poate depăşi cinci salarii medii brute pe economie.

AJOFM şi CJP au avut program
prelungit de lucru

Ieri, pentru a se asigura că nu se vor forma cozi prea mari la ghişee, o parte din instituţiile vizate au lucrat după un program de lucru prelungit. „Programul de lucru al AJOFM Dolj se desfăşoară zilnic între orele 8.30 – 16.30, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, după caz“, a declarat Aurora Tiribeja. O situaţie asemănătoare a fost şi la CJP Dolj. „Astăzi (ieri – n.r.), pentru a evita aglomeraţia, cererile au putut fi depuse începând cu ora 8.30 şi nu începând cu ora 12.30, cum era programul“, a precizat Daniela Becheru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII