12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de fermieri riscă să piardă sprijinul pe suprafaţă

Mii de fermieri riscă să piardă sprijinul pe suprafaţă

Fermierii care nu se duc să-şi clarifice situaţia privind cele declarate în cererea de plată pentru subvenţia pe suprafaţă riscă să-şi piardă banii. Până în prezent, doar 64% dintre fermierii doljeni programaţi au răspuns notificărilor în acest sens.

Fie pentru că au declarat suprafeţe mai mari de teren decât deţineau, fie pentru că au spus că au teren în alte locuri decât aveau, anul acesta, zeci de mii de fermieri vor fi nevoiţi să se prezinte la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a-şi clarifica situaţia. „Şi anul acesta au fost constatate supradeclarări şi suprapuneri în 1.347 de blocuri fizice (acele suprafeţe de teren delimitate de graniţe naturale – râuri, păduri ale fiecărei localităţi). În acele blocuri fizice au declarat că ar avea suprafeţe de teren 15.901 fermieri (din totalul de 58.608 care au solicitat sprijin pe suprafaţă pentru 2010)“, a spus Emil Călugăru, directorul executiv adjunct al APIA Dolj. Aproximativ 64% din aceşti fermieri s-au întâlnit deja cu reprezentanţii APIA pentru a-şi clarifica situaţia.

„Cu cât suprafaţa supradeclarată este mai mare, cu atât cresc penalizările aplicate“

5.600 de fermieri riscă să piardă sprijinul pe suprafaţă. „APIA trimite două solicitări de clarificări. Dacă fermierii nu se prezintă la APIA în termen de zece zile de la cea de-a doua clarificare, suprafeţele aflate în supradeclarări vor fi excluse de la plată. Cu cât suprafaţa supradeclarată este mai mare, cu atât cresc penalizările aplicate“, a adăugat Emil Călugăru. Astfel, dacă fermierul a solicitat sprijin pe suprafaţă pentru un teren cu 20% mai mare decât suprafaţa pe care o deţine, atunci el riscă să piardă banii integral.
Acesta nu este singurul control la care vor fi supuşi fermierii. Din cele 58.608 persoane care au solicitat sprijin pe suprafaţă pentru anul 2010, 1.818 (adică 3,1%) au fost selectate aleatoriu la controlul prin teledetecţie.

Sprijin pe suprafaţă de 81 euro/mp

Anul acesta, sprijinul pe suprafaţă primit de fermierii români se ridică la 81 euro/ha. Cuantumul exact în lei al acestuia va fi însă stabilit în funcţie de cursul de schimb pentru euro publicat de Banca Centrală Europeană la 1 octombrie 2010. La această sumă se va adăuga sprijinul acordat pentru culturile agricole, prin Plăţile Naţionale Directe Complementare (PNDC), a cărui valoare se va stabili ulterior printr-un Ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII