16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRiscul terorist în ţara noastră este scăzut

Riscul terorist în ţara noastră este scăzut

Ameninţarea teroristă la adresa României, atât în interiorul ţării, cât şi pentru românii şi interesele româneşti din străinătate, este scăzută, conform evaluării făcute de Serviciul Român de Informaţii (SRI), arată raportul anual în ceea ce priveşte terorismul al Departamentului de Stat.
România, notează raportul, a început implementarea Strategiei Naţionale Antiterorism, care s-a dovedit un mecanism eficient pentru prevenirea folosirii instituţiilor financiare, inclusiv a sistemului naţional bancar, în scopul finanţării activităţilor de natură teroristă.
Consiliul Suprem pentru Apărare a Ţării (CSAT) a considerat terorismul drept prioritate şi a asigurat sprijinul politic şi material pentru Sistemul Naţional de Prevenire şi Contracarare a Terorismului (SNPCT), în special prin desemnarea SRI ca autoritatea naţională pentru contraterorism şi coordonatorul tehnic al SNPCT, menţionează raportul Departamentului de Stat în secţiunea dedicată ţării noastre.
România a continuat să dovedească un larg sprijin public, militar şi diplomatic pentru eforturile antiteroriste globale, consideră Departamentul de Stat. La 1 iulie, Traian Băsescu a declarat că misiunea României în Irak s-a încheiat. Din ianuarie până în iunie inclusiv, România a fost a treia ţară din Irak ca număr de trupe furnizate la solicitarea guvernului irakian. După 1 iulie, în Irak au rămas cinci soldaţi români, care iau parte la misiunea NATO de antrenare a armatei irakiene.
În decembrie 2009, aproape 1.050 de soldaţi români serveau în Afganistan, ca parte a coaliţiei internaţionale şi a NATO, cu precădere în regiunile Zabul şi Kandahar, reţine raportul Departamentului de Stat. România a continuat, de asemenea, să pună la dispoziţia SUA şi a forţelor NATO spaţiul său aerian, infrastructura terestră şi facilităţile navale, scrie raportul Departamentului de Stat consacrat situaţiei terorismului în lume în 2009.
Documentul informează că diplomaţia americană menţine patru ţări pe lista neagră a statelor care susţin terorismul – Iranul, Sudanul, Siria şi Cuba. Coreea de Nord rămâne în afara listei pentru al doilea an consecutiv, în ciuda incidentului din martie, când a torpilat o navă sud-coreeană, atac soldat cu 46 de morţi.
Raportul mai notează că 11.000 de atentate cu fost comise anul trecut în 83 de ţări, în total 15.700 de persoane pierzându-şi viaţa. Cifrele sunt în scădere, pentru al doilea an consecutiv.
În ceea ce priveşte Statele Unite, Al-Qaida rămâne principala ameninţare, deşi a suferit multe înfrângeri, consideră Departamentul de Stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU