9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStart la disponibilizările la stat

Start la disponibilizările la stat

Chiar dacă 2010 a început cu veşti bune pentru angajaţii doljeni, numărul disponibilizărilor fiind în scădere faţă de 2009, nu la fel de bine se va şi termina. Singura diferenţă este că disponibilizările vor face ravagii în rândul angajaţilor de la stat.

Dacă în primele cinci luni ale anului trecut numărul angajaţilor la care firmele doljene au anunţat că vor să renunţe s-a ridicat la 1.533, în aceeaşi perioadă a acestui an au fost cu aproximativ 21% mai puţini. Totuşi, până la sfârşitul anului, numărul persoanelor rămase fără un loc de muncă din pricina disponibilizărilor s-ar putea apropia de nivelul din 2009 (3.300).
„În perioada august-septembrie, angajatorii doljeni au anunţat că intenţionează să disponibilizeze 874 de persoane“, a declarat Aneta Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj. Aceasta a explicat că domeniile de activitate care vor fi atinse de disponibilizări în următoarele luni sunt din cele mai variate: fabricarea de construcţii metalice, servicii de tehnologia informaţiilor, fabricarea de ingrediente chimice, construcţii de clădiri. Cei mai afectaţi vor fi însă angajaţii din administraţia publică. În următoarele două luni, aproape 700 de angajaţi din administraţia publică şi-ar putea pierde locul de muncă. Dintre aceştia 453 ar putea rămâne şomeri în luna august, iar 245 – în luna septembrie.

Locuri de muncă vacante

Persoanele rămase fără un loc de muncă au la dispoziţie 341 de posturi libere oferite de angajatorii doljeni. La acestea se adaugă cele 448 de locuri de muncă vacante, disponibile pentru români în străinătate, prin reţeaua Eures. Majoritatea dintre acestea sunt disponibile în Malta (220), Cipru (144) şi România (72). Restul sunt în Spania (5), Marea Britanie (3), Suedia (1) şi Slovacia (1). Acestea vizează, printre altele, meserii precum farmacist, asistent medical, medic diverse specializări, bucătar, brutar, patiser, cofetar, chelner/ospătar, montator piscine şi tehnician aer, îngrijitor persoane în vârstă, inginer diverse specializări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII