15.5 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024

Reclamagii la Fisc

Multe persoane îşi reclamă vecinii sau foştii parteneri de afaceri care prestează activităţi, dar nu plătesc impozite. Finanţele încurajează micile „turnătorii“, pentru că sunt aducătoare de venit către bugetul statului. Micii întreprinzători fără acte află astfel că nu pot scăpa de dările către stat.

Fiscul doljean confirmă că a crescut numărul persoanelor care reclamă alte persoane că înregistrează venituri, dar nu plătesc la stat nici un leu sau achită mult mai puţin decât ar trebui. Pe principiul „Să moară capra vecinului!“, cei mai mulţi reclamagii sunt chiar vecinii care îi pârăsc pe cei de lângă ei la Fisc. „Cele mai multe reclamaţii vin de la vecini şi vizează persoane fizice care efectuează diverse activităţi şi nu plătesc impozite (zugrăveli, transport, lucrări agricole). Unii dintre cei care reclamă chiar au avut de-a face cu vecinii şi au fost nemulţumiţi de serviciile prestate“, a spus directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu. El a mai spus că Finanţele au reclamaţii chiar de la foştii parteneri de afaceri, care susţin că au fost înşelaţi de celălalt partener la împărţirea patrimoniului şi că respectivul nu a achitat tot ce se cuvenea statului. Ambii foşti parteneri de afaceri răspund în faţa legii în astfel de situaţii.

Fiscul vrea cât mai mulţi „turnători“

Finanţiştii consideră că mai mulţi doljeni ar trebui să dea dovadă de spirit civic şi să-i denunţe pe cei care desfăşoară activităţi şi nu plătesc impozite. „Cu cât sunt mai mulţi, cu atât mai bine. Noi încurajăm astfel de practici pentru că, dacă ar fi cât mai mulţi oameni cu spirit civic, s-ar descoperi mai multe sume care se cuvin bugetului de stat“, a spus Ioan Filipescu. Este foarte important ca sesizările trimise Fiscului să nu fie anonime, pentru că nu pot fi luate în calcul dacă nu sunt semnate de reclamant. Astfel începe marea luptă a Finanţelor împotriva evaziunii fiscale. Cum se procedează după ce vecinul a trimis reclamaţia la Fisc? Inspectorii fiscali merg la partenerii de afaceri ai persoanei reclamate (la cei cărora le-ar fi prestat acesta servicii), implicit la cel care face reclamaţia. Iau declaraţii de la respectivele persoane, iar în urma acestora îl somează pe cel reclamat să plătească o sumă de bani către stat, sumă stabilită din oficiu. Mai exact, îl taxează din oficiu pe zugrav, pe cel care deţine un tractor şi efectuează lucrări agricole prin comună sau pe cei care vând parfumuri sau efectuează transporturi cu autoturismul personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII