14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProgram de reabilitare şi modernizare a 10.000 km de drumuri judeţene şi locale

Program de reabilitare şi modernizare a 10.000 km de drumuri judeţene şi locale

Guvernul a aprobat ieri programul de reabilitare şi modernizare a 10.000 km de drumuri judeţene şi locale, care va fi implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) în 2010 – 2013.
„Programul de reabilitare şi de modernizare a 10.000 de kilometri de drumuri de interes judeţean şi de interes local este extrem de important, mai ales în această perioadă în care guvernul încearca să vină cu un set de măsuri care se referă, pe de o parte la reduceri de cheltuieli bugetare, şi pe de altă parte la măsuri care să stimuleze economia. În acest context, un program care se referă la investiţii în infrastructura rutieră este binevenit, deoarece creează locuri de muncă şi, în acelaşi timp, satisface o nevoie pe care România o are de mai bine de 20 de ani, şi anume de a avea o infrastructură rutieră modernă, capabilă să susţină o economie modernă, aşa cum tindem să avem“, a declarat ieri ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea.
Aceasta a adăugat că speră ca acest program să contribuie la dezvoltarea sectorului de construcţii. „În construirea şi reabilitarea de drumuri judeţene şi de interes local intră mai multă forţă decât la autostrăzi. Sigur, asta nu înseamnă că prioritatea nu este să construim autostrăzi, ci înseamnă că prin acest program vom încerca să sprijinim sectorul de construcţii în această perioadă“, a precizat Udrea.
În cadrul acestui program, prioritate la finanţare vor avea proiectele de reabilitare şi/sau modernizare a drumurilor de interes judeţean şi de interes local din unităţile administrativ – teritoriale care au solicitat finanţare prin programe finanţate din fonduri europene, dar nu au fost selectate la finanţare, sau care dispun de documentaţii tehnico – economice întocmite conform legislaţiei în vigoare, precum şi cele care au fost finanţate într-o primă etapă din fonduri proprii, iar din cauza lipsei surselor de finanţare nu au putut fi realizate integral.
„Programul este iniţiat în contextul în care o analiză a situaţiei existente la nivel naţional a evidenţiat o serie de aspecte deficitare în privinţa reţelelor de drumuri judeţene şi locale. Prin derularea programului se preconizează facilitarea accesului la reţeaua de drumuri naţionale şi descongestionarea acestora, asigurarea legăturilor optime între judeţe şi între localităţile din interiorul acestora, reducerea costurilor şi a timpilor de deplasare aferenţi transportului de mărfuri şi persoane, facilitarea accesului la obiective de interes cultural şi turistic, facilitarea accesului operatorilor economici la furnizori şi/sau pieţe de desfacere, precum şi simplificarea accesului investitorilor la zone cu potenţial economic important“, potrivit MDRT.
Prin implementarea Progra-mului la nivelul întregii ţări vor fi finanţate lucrări de reabilitare, modernizare a drumurilor şi/sau sectoarelor de drum de interes judeţean şi de interes local care în prezent sunt de pământ, pietruite sau care prezintă o stare necorespunzătoare a îmbrăcăminţii bituminoase, betonului asfaltic, betonului ciment, pavajului sau a îmbrăcăminţii asfaltice.
Finanţarea programului se va face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, de la bugetele locale, precum şi din alte surse legal constituite.
„Toate economiile pe care ministerul le va face se vor îndrepta către Programul de reabilitare şi modernizare a 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, acesta fiind cel mai important program de investiţii, la care se adaugă, de asemenea, programul de introducere a reţelei de apă şi canal, precum şi cel de construire de locuinţe pentru tineri“, a conchis Udrea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII