11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele amână plata datoriilor către stat

Firmele amână plata datoriilor către stat

Finanţiştii susţin că societăţile care doresc amânarea la plată a debitelor către stat mai pot obţine acest lucru doar până pe 30 iunie. Deja şase firme nu au putut să respecte condiţiile impuse de lege, astfel că au pierdut amânarea la plată şi sunt executate silit.

Peste 70 de firme din Dolj au obţinut amânarea la plată a datoriilor pe o perioadă de şase luni, în baza OUG nr. 92/2009, au informat, într-o conferinţă de presă, şefii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj. Suma totală pe care firmele nu o mai achită timp de şase luni la stat este de 28,3 milioane de lei. „Multe societăţi care au obţinut amânarea la plată sunt dintre firmele mijlocii, care au mulţi salariaţi. Agenţii economici sunt mult mai protejaţi de acest act normativ privind amânarea la plată decât dacă ar intra în insolvenţă. Când intră în insolvenţă, nu mai decid deţinătorii firmei“, a spus Eugen Călinoiu, directorul coordonator al DGFP Dolj.

Data-limită: 30 iunie

Conducerea fiscului doljean a anunţat că societăţile care vor această înlesnire la plată mai pot depune cereri la fisc până pe 30 iunie 2010, deoarece actul normativ poate fi aplicat doar până la acea dată, iar cele şase luni de amânări la plată pot fi numai pe parcursul anului în curs.

Există şi rateuri

Amânarea la plată este o gură de oxigen pentru firmele cu datorii la stat, dar nu toate pot să respecte condiţiile impuse de legiuitor. Şase dintre companiile care obţinuseră deja amânarea la plată a datoriilor pe o perioadă de şase luni au pierdut acest drept, din cauză că nu au putut să respecte unele dintre condiţiile actului normativ. „Aceste firme fie nu au depus garanţiile cerute de actul normativ, adică garanţii de bunuri sau scrisori de garanţie pentru 40% din sumele pe care doresc să le amâne la plată, fie nu au putut să-şi achite datoriile curente. Toate creanţele ar fi trebuit să fie scadente în maximum 30 de zile de la data înregistrării obligaţiei. Pentru cele şase firme se continuă executarea silită“, a precizat directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. Firmele care cer amânarea la plată trebuie să ştie că li se percep penalităţi de întârziere pe perioada respectivă, dar acestea sunt de 0,05% pe fiecare zi de întârziere. În cazul în care societăţile nu-şi achită datoriile curente, atunci majorările de întârziere revin la 0,1%, la fel ca la restul firmelor. Patronatele spuneau de multă vreme că amânarea la plată este dificil de realizat, pentru că multe societăţi nu pot să îşi achite nici măcar datoriile curente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU