20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMicroîntreprinderile primesc finanţare 100 la sută nerambursabilă

Microîntreprinderile primesc finanţare 100 la sută nerambursabilă

Microîntreprinderile care depun proiecte pentru finanţare UE prin Programul Operaţional Regional vor primi fonduri nerambursabile în proporţie de 100% din costurile eligibile ale proiectului, în limita sumei de 200.000 de euro – anunţă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Aceştia nu mai trebuie să contribuie cu 30% din costurile eligibile, cum au fost regulile până în prezent. „Este o măsură anticriză, în sprijinul firmelor micro, dat fiind că există deja un număr mare de contracte reziliate şi dorim să prevenim escaladarea numărului de rezilieri“, a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Ştefan Ciobanu, directorul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (MFP).
„Pentru Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 4.3 «Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor», CM POR a decis eliminarea contribuţiei proprii a beneficiarilor la cheltuielile aferente cererilor de finanţare. În consecinţă, valoarea maximă a finanţării acordate va fi de 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului, nu mai mult de 200.000 de euro. Decizia a fost luată în contextul procesului de simplificare a accesării fondurilor structurale şi al crizei economico-financiare“, transmite MDRT.
„Suntem presaţi de nevoia de a ajuta întreprinzătorii şi, dacă este o măsură la îndemâna autorităţilor, a fost pusă în aplicare, mai ales că băncile nu sunt încă receptive la cerinţele beneficiarilor de proiecte care au nevoie de cofinanţare“, a spus Ştefan Ciobanu.
Acesta a explicat că legislaţia UE permite statelor membre să acorde până la 100% finanţare nerambursabilă pe proiectele care sunt realizate în cadrul regulamentului de ajutor de stat denumit „de minimis“. Iniţiativa de a permite finanţare maximă a aparţinut Autorităţii de Management POR de la Ministerul Dezvoltării.
Însă, trebuie spus că acest regulament funcţionează şi în cazul altor scheme de finanţare, spre exemplu unele de investiţii ale IMM, la programul Creşterea Competitivităţii Economice (Ministerul Economiei) sau la programul Dezvoltarea Resurselor Umane (Ministerul Muncii). „Probabil că vor analiza şi ceilalţi în ce măsură este util să realizeze o schemă similară, în funcţie de specificitatea proiectelor. Este decizia autorităţii de management, eu nu pot spune nici că vor mai fi şi altele, nici că nu vor mai fi“, a explicat Ştefan Ciobanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS