9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCeccarelli, Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Mecanică

Ceccarelli, Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Mecanică

Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii din Craiova a dat ieri startul Conferinţei Internaţionale de Inginerie Mecanică ICOME 2010. Cu acest prilej, profesorul şi omul de ştiinţă Marco Ceccarelli a primit titlul Doctor Honoris Causa.  

Figură marcantă în cercetarea ştiinţifică internaţională, membru al unor societăţi ştiinţifice şi profesionale, editor sau recenzor la jurnale de prestigiu, Marco Ceccarelli s-a născut în 1958 la Roma. Aici a urmat cursurile Universităţii Sapienzia, pe care le-a absolvit în 1982, obţinând titlul de inginer mecanic, diploma cum laude. Şi-a continuat activitatea academică, fiind „visiting scholar“ la Standford University, SUA. În 1988 a obţinut titlul de doctor inginer în mecanică aplicată la Universitatea Sapienzia, Roma. În 1990 o obţinut o bursă CNR-NATO ca visiting profesor la Technical University din Valencia. De 20 de ani predă cursurile de „Organe de maşini şi mecanisme“, precum şi „Mecanica roboţilor“ la Şcoala de Inginerie a Universităţii din Cassino, Italia, instituţie în care exercita funcţia de director al Laboratorului de Roboţi şi Mecatronică. „Verificările Domniei sale acoperă domenii ca: teoria maşinilor şi mecanismelor şi mecanica roboţilor, proiectarea mecanică a manipulatoarelor, roboţi păşitori, mecanisme de prehensiune şi mâini robotizate, mecanisme de apucare, istoria şi teoria maşinilor şi mecanismelor. În mod particular, Domnia sa a elaborat abordări originale ale formulărilor algebrice pentru descrierea spaţiului de lucru şi sinteza manipulatoarelor cu cuple de rotaţie. Altă contribuţie relevantă poate fi recunoscută în proiectarea şi validarea experimentală a noilor aplicaţii pentru manipulatoarele paralele, dezvoltând în 1995 o modalitate nouă de proiectare, denumită CAPAMAN, ca un stimulator 3D pentru cutremure“, a menţionat prof. dr. ing. Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică a Universităţii din Craiova.  

Este autor sau coautor a circa 450 de lucrări publicate

Activitatea de cercetare a lui Marco Ceccarelli nu se opreşte însă aici, una dintre cele mai reprezentative fiind cea a manipulatoarelor cu cabluri pentru roboţii medicali, încheind colaborări cu institute de prestigiu din întreaga lume. „Colectivul de cercetare coordonat de Domnia sa a dezvoltat câteva soluţii remarcabile: mâna robotică, robotul hexapod mobil cassino şi alţi câţiva roboţi păşitori. A pus într-o lumină nouă realizări remarcabile din trecut“, a adăugat decanul Facultăţii de Mecanică. Profesorul Ceccarelli a iniţiat seria de Conferinţe Europene în Ştiinţa Mecanismelor la care participă peste 200 de cercetători. A dezvoltat, de asemenea, o serie de roboţi cu arhitectură paralelă, cu aplicaţii în chirurgie şi fizioterapie destinaţi membrelor umane, sub controlul unui terapeut. Este autorul sau coautorul a circa 450 de lucrări publicate, membru al societăţilor ştiinţifice şi profesionale de prestigiu din lume, editor sau recenzor la jurnale ştiinţifice, coordonatorul mai multor proiecte bilaterale în cadrul unor programe ministeriale, ultimele fiind de colaborare între China şi Italia, Rusia şi Italia etc. „Având în vedere acest CV impresionant, corpul academic al Facultăţii de Mecanică este onorat să acorde titlul Doctor Honoris Causa unei persoane care şi-a dedicat viaţa descoperirilor ştiinţifice. Până pe 30 aprilie, Facultatea de Mecanică găzduieşte Conferinţa Internaţională ICOME 2010“, a adăugat decanul Nicolae Dumitru.
La conferinţa internaţională, alături de universitari craioveni participă reprezentanţi de la Universitatea Cassino-Italia, Universitatea „Transilvania“- Braşov, Universitatea Duisburg-Essen – Germania, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Hitit din Turcia, Universitatea Comtem din Franţa, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Piteşti, Universitatea Politehnică-Timişoara, Universitatea „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.

Colaborări şi parteneriate
Facultatea de Mecanică din Craiova se află în relaţii de parteneriat şi colaborare cu centre universitare din SUA, Olanda, Franţa, Germania, Japonia, Anglia, Iugoslavia etc. Oferă, de asemenea, mobilitate internaţională studenţilor prin Programul Socrates-Erasmus, burse de studiu de cinci luni sau burse de tip plasament – de trei luni etc. 

Colectivul de cercetare coordonat de Domnia sa a dezvoltat câteva soluţii remarcabile: mâna robotică, robotul hexapod mobil cassino şi alţi câţiva roboţi păşitori“.

Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII