17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul forţează falimentul firmelor

Fiscul forţează falimentul firmelor

Codul de Procedură Fiscală recent modificat de guvern aduce două penalizări în acelaşi timp pentru firmele care nu îşi achită la timp obligaţiile fiscale. Cu toate că dobânda penalizatoare a scăzut la 0,05% pe fiecare zi de întârziere, s-au introdus şi majorări de întârziere de 15% din impozitele datorate. Pe ansamblu, firmele vor plăti mai mult. Patronatele spun că ordonanţa este neconstituţională.

Statul a atârnat de gâtul firmelor private încă o „bazaconie fiscală“, care le ajută se se îngroape şi mai adânc în datorii. Cu cât firma are probleme mai mari şi cu cât întârzie mai mult achitarea debitelor către stat, cu atât sunt mai mari penalităţile pe care Fiscul le percepe. Guvernul a aprobat modificarea Codului de Procedură fiscală printr-o ordonanţă de urgenţă ale cărei prevederi (cele mai importante dintre ele) vor intra în vigoare de la 1 iulie 2010. Sunt încurajate firmele să întârzie plata datoriilor, dar nu mai mult de 30 de zile. Dacă depăşesc termenul, vor plăti şi dobânzi penalizatoare, şi majorări de întârziere. Cu toate că dobânzile penalizatoare sunt mai mici, în cazul companiilor care întârzie plata impozitelor mai mult de două luni, penalităţile de întârziere sunt uriaşe. Practic, cu cât firmele sunt mai înglodate în datorii, cu atât le sugrumă statul şi mai mult cu suprataxarea.

Penalităţi de 15%

Societăţile comerciale vor plăti dobânzi penalizatoare de 0,05% pentru fiecare zi de întârziere a achitării obligaţiilor fiscale. Până acum, penalităţile erau de 0,1% pe zi. Dar pentru aceleaşi sume datorate statului, firmele care nu pot plăti la termen vor fi obligate să achite şi dobânzile penalizatoare, şi majorări de întârziere care pot ajunge până la 15% din totalul obligaţiilor fiscale neachitate la termen. Potrivit noului Cod de Procedură Fiscală, dacă firmele îşi plătesc datoriile în primele 30 de zile de la data scadentă, atunci vor plăti majorările de întârziere de 0,05% pe zi, deci mai puţin decât achitau la stat până acum dacă întârziau plata impozitelor. Dacă firma îşi achită dările în 60 de zile, atunci pe lângă dobânda de 0,05% pe zi, contribuabilul este obligat să achite şi penalităţi de întârziere de 5% din totalul obligaţiilor. Dacă societatea plăteşte impozitele peste 60 de zile, atunci pe lângă dobânzile percepute se adaugă 15% penalităţi. Directorul coordonator adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că pe termen mai mare de 60 de zile, firmele care oricum nu şi-au putut achita la termen impozitele şi contribuţiile vor avea de plată mai mult decât până acum. „De acest nou act normativ vor fi avantajaţi cei care au probleme de moment, adică dacă au datorii de până la 30 de zile“, a menţionat Antonescu.

„Ne forţează falimentul!“

Mediul de afaceri s-a revoltat la auzul veştii că, de fapt, ieftinirea este o scumpire a dărilor către stat. „Este o mare greşeală a Fiscului. Practic, Fiscul ne forţează falimentul. Firmele stau prost cu încasarea la termen şi astfel că întârzie şi plăţile către stat. Dacă şi 0,1% pe zi era greu de suportat, acum cu penalităţi de 15% ne-au terminat de tot. Cu aceste penalităţi de 15%, în şase luni se dublează suma pe care o avem de plată către stat şi nu vom mai putea plăti deloc. Nu ştiu dacă este sau constituţional un astfel de act normativ, dar cel puţin bunul-simţ îi obliga pe cei de la ANAF să nu perceapă două penalităţi pentru aceeaşi sumă“, a precizat vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea. El a menţionat că vor mai rămâne „în viaţă“ doar firmele care mai au piaţă de desfacere şi cele care lucrează foarte mult la negru. De fapt, suprataxarea firmelor cu datorii conduce la încurajarea activităţii fără acte.  

„Vrem ca şi statul să plătească dobânzi!“

Oamenii de afaceri locali susţin că atâta timp cât statul percepe dobânzi şi majorări de întârziere pentru sumele pe care mediul de afaceri le are de achitat către stat, tot aşa ar trebui ca şi statul să le plătească dobânzi companiilor private pentru sumele neachitate la timp. „Statul are să ne dea mulţi bani. Vrem ca şi statul să ne plătească nouă dobânzi şi penalităţi în aceleaşi procente pentru sumele pe care nu ni le achită la timp. Firmele au de recuperat de la stat sume de anul trecut. Vă daţi seama într-un an ce dobânzi ar trebui să plătească statul către mediul de afaceri?“, a spus Valentin Cristea.

Penalităţi mari şi la impozitul pe locuinţe

Potrivit proiectului de OUG publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor nu scapă de penalităţi nici persoanele (fizice sau juridice) care au de achitat impozite către bugetele locale (pe case, terenuri şi maşini). Articolul 124 din Codul de Procedură Fiscală spune că aceia care nu şi-au achitat impozitele locale la termen vor plăti majorări de întârziere de 2% din suma datorată primăriei, calculată pe fiecare lună sau fracţiune de lună de întârziere. Nu se percep dobânzi şi penalităţi pentru amenzile de orice fel neplătite la termen.

De ce este neconstituţională ordonanţa
CNIPMMR a înaintat guvernului o expunere de motive prin care explică faptul că ordonanţa de urgenţă prin care se schimbă Codul de Procedură Fiscală este neconstituţională. Patronatul susţine că actul normativ încalcă o serie de articole din Constituţia României: „Art. 56, alin. (2): Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale şi art. 139, alin. (1): Impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege“.     
  

Cât plăteşte o firmă
Dacă o societate are de achitat către stat 100.000 de lei şi întârzie 90 de zile plata impozitelor, înainte de modificarea Codului de Procedură Fiscală avea de plată 109.000 de lei, cu tot cu penalităţi. După ce va intra în vigoare actul normativ recent, firma va trebui să plătească 119.500 de lei către stat. Deci, după noile legi, firma care nu poate plăti la timp şi întârzie 90 de zile va trebui să achite în plus 10.500 de lei, în ciuda faptului că a scăzut dobânda penalizatoare la 0,05% de la 0,1%. Însă s-a introdus o penalitate de 15%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII