17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIoan Niculae, interesat să cumpere Doljchim

Ioan Niculae, interesat să cumpere Doljchim

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat pentru GdS că intenţionează să cumpere combinatul Doljchim. Ioan Niculae susţine că ar dura un an şi jumătate până când se va relua producţia la Doljchim, din cauza condiţiilor de mediu ce trebuie îndeplinite.

Omul de afaceri Ioan Niculae, deţinătorul grupului InterAgro, intenţionează să cumpere combinatul Doljchim. La câteva luni după anunţul OMV-Petrom legat de închiderea Doljchim către finalul acestui an, Ioan Niculae a depus la Petrom o scrisoare de intenţie, prin care îşi manifestă interesul pentru combinatul craiovean. Surse apropiate Petrom au confirmat, pentru GdS, că Ioan Niculae este interesat de preluarea combinatului chimic de lângă Craiova, dar au menţionat că intenţiile omului de afaceri în legătură cu Doljchim sunt „în stadiu incipient“, nefiind vorba despre negocieri cu Ioan Niculae în acest moment. Contactat de GdS, Ioan Niculae a spus că a promis două lucruri în scrisoarea de intenţie către Petrom: „În urmă cu o lună şi jumătate am înaintat către Petrom, către primul-ministru şi către ministrul economiei o scrisoare de intenţie. Vrem să cumpărăm Doljchim pentru repornirea fabricilor de acolo. Două lucruri am promis în scrisoare: că voi menţine numărul angajaţilor de acolo şi că voi continua investiţiile de mediu până în 2014, potrivit programului de conformitate“. Niculae a menţionat că nu poate da toate detaliile, pentru că are un contract de confidenţialitate semnat cu Petrom, dar a arătat ce intenţii are în ceea ce priveşte Doljchim. Omul de afaceri deţine controlul asupra multor combinate chimice din ţară. Prin diverse firme care compun grupul InterAgro, el este acţionar majoritar la combinatele chimice Azochim Săvineşti (Piatra Neamţ), Donawchem (fostul combinat Turnu Măgurele), Sofert Bacău etc. Niculae deţine şi fabrica de bioetanol din Zimnicea. Compania InterAgro este cunoscută pentru investiţiile în agricultură.

De ce Doljchim?

Ioan Niculae a precizat că doreşte să investească în Doljchim pentru că „încă un combinat chimic ar fi un câştig pentru grupul de firme. Având fabrici de îngrăşăminte în toată ţara, putem asigura necesarul de îngrăşăminte pe teritoriul României şi vrem să ne extindem şi la export“. Afaceristul nu a dezvăluit ce sumă este dispus să plătească pentru Doljchim, însă a menţionat că „până acum, Petrom nu a vrut să vândă“. În urmă cu mai bine de un an, o companie controlată de Ioan Niculae se mai arătase interesată de Doljchim, aspect confirmat şi de Petrom la vremea respectivă. Surse din fabrică susţineau atunci că Petrom ceruse un preţ prea mare pe combinat, iar potenţialul cumpărător s-a retras din cursă. Alte surse erau de părere că firmele lui Niculae nu veniseră cu o ofertă propriu-zisă.  

Probleme de mediu

Investiţiile de mediu sunt cele mai costisitoare la Doljchim. „Sunt probleme mari la Doljchim. Combinatul nu mai are voie să funcţioneze din trimestrul IV 2010 dacă nu sunt continuate investiţiile de mediu. Ori aceste investiţii sunt sume de ordinul a zeci de milioane de euro. Chiar dacă aş lua Doljchim, cel puţin un an sau un an şi jumătate nu am putea funcţiona acolo, pentru că, pentru a reporni fabrica, este nevoie de investiţii de mediu“, a arătat Niculae. Combinatul este prins într-un program de mediu care se întinde pe mai mulţi ani.
GdS a solicitat un punct de vedere de la actualul acţionar majoritar al Doljchim legat de afirmaţiile omului de afaceri, însă Petrom a dorit să nu comenteze informaţiile.

Disponibilizări la Doljchim
În decembrie 2009, Petrom anunţa că începe procesul de închidere a Doljchim, proces care se va încheia până la finalul anului 2010. La începutul lunii martie, 375 de angajaţi de la combinat au fost trimişi acasă, printr-un program de concedieri voluntare al Petrom. Anul trecut, alte sute de oameni au părăsit combinatul, primind plăţi compensatorii consistente. În prezent, aproximativ 600 de oameni mai lucrează la Doljchim.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII