17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreavize pentru unii, tichete-cadou pentru alţii

Preavize pentru unii, tichete-cadou pentru alţii

SNLO a înmânat ieri preavizele de concediere colectivă pentru 250 de ortaci. În timp ce SNLO are datorii de 250 de milioane de lei şi se pregăteşte să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic, boşii din minerit cheltuiesc patru milioane de lei cu primele de Paşti.

Boşii din conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) au criterii proprii de a evalua efectele crizei economice. În timpul în care dau din colţ în colţ să facă rost de banii pentru cărbunele livrat CET-urilor şi după ce au încheiat anul 2009 cu pierderi de 50 de milioane de lei, şefii SNLO au cheltuit patru milioane de lei pentru a achita contravaloarea tichetelor-cadou pentru angajaţi. Fiecare salariat va beneficia de o primă de Paşti, în valoare de 600 de lei. Întrucât nu dispun de lichidităţi, banii vor fi oferiţi sub formă de tichete-cadou. Totodată, după ce le va înmâna primele de sărbători, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia îşi va trimite salariaţii în şomaj tehnic, aceasta fiind ultima săptămână de lucru pentru ortacii din Oltenia. Perioada în care minerii nu vor lucra şi vor încasa 75% din salariu este cuprinsă între 29 martie şi 11 aprilie.

Liber la preavize

Mai mult decât atât, de ieri a început să fie pus în practică programul de disponibilizări colective. 250 de salariaţi, în special din categoria celor care mai au un an sau doi până la pensionare, au primit preavizele de concediere. Muncitorii vor încasa la fel ca şi anul trecut 29.000 de lei, reprezentând salarii compensatorii. Până la sfârşitul acestui an, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia ar mai putea trimite acasă 50 de salariaţi, programul de disponibilizări colective pentru 2010 fiind de 300 de angajaţi. „Am început să distribuim preavizele şi oamenii vor pleca acasă, urmând să beneficieze de salariile compensatorii. În măsura în care vor mai apărea cazuri de angajaţi care se încadrează în condiţiile prevăzute de sistemul disponibilizărilor colective, mai avem posibilitatea ca până la sfârşitul anului să concediem încă 50 de persoane. Pentru anul 2011 avem prevăzute tot 300 de concedieri colective“, a declarat Daniel Burlan, directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Nu se ştie cum vor creşte salariile minerilor în Electra

Şeful Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a mai spus că trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic va aduce economii de 19 milioane de lei la bugetul unităţii. În timp ce şomajul va aduce economii, SNLO cheltuieşte patru milioane de lei cu tichetele-cadou de Paşti şi se află practic într-un blocaj financiar. Aceasta întrucât are de plătit la bugetul de stat, bănci şi la prestatori 250 de milioane de lei şi nu poate încasa de la beneficiari 370 de milioane de lei. În plus, odată cu intrarea SNLO în Compania Naţională Electra, salariile minerilor din Societatea Lignitului vor trebui egalizate cu cele ale minerilor din Complexurile Energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova. Deci, va fi nevoie ca şefii SNLO să „jongleze“ cu bugetul: „Ştim că este criză, dar tichetele-cadou trebuia acordate pentru că sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă. Este impropriu să numim pierderi datoriile pe care le are SNLO. Noi nu încasăm banii pe lignitul livrat CET-urilor din ţară pentru asigurarea încălzirii. Dacă am primi banii şi am achita datoriile noastre, cred că am fi pe zero. În prezent, încercăm să găsim soluţii pentru a creşte salariul mediu de la SNLO de la 2.800, cât e acum, la 3.000 de lei. Nu ştiu exact ce se va întâmpla. Acum se lucrează pe comisii comune. Nu ştiu nici dacă cei de la Complexuri vor scădea salariul mediu la ei, să îi ajungem noi cu al nostru. Noi încercăm să redistribuim la cariere personalul TESA din Exploatări. Probabil că vor face şi ei redistribuiri şi salariul mediu va mai scădea. Nu e nimic clar acum“, a afirmat Burlan. Salariul mediu la Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni este însă de 3.600 – 3.700 de lei. Atât Complexurile Energetice din Oltenia, cât şi SNLO vor face parte din Electra, despre care se spune că va începe să funcţioneze din această vară. Situaţia dificilă pentru SNLO abia acum începe, întrucât sezonul rece se încheie, iar comenzile pentru cărbune se vor reduce.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII