20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDaniel Morar: Corupţia, o problemă gravă, încă nerezolvată

Daniel Morar: Corupţia, o problemă gravă, încă nerezolvată

Fenomenul corupţiei nu regresează în România, rămânând o problemă gravă, încă nerezolvată, este de părere procurorul-şef al DNA, Daniel Morar. „Mie mi se pare că este un fenomen care nu regresează din moment ce avem un număr destul de mare de inculpaţi trimişi în judecată, un număr de inculpaţi care, de la an la an, în mare, nu scade, poate creşte pe alocuri, şi din moment ce numărul condamnaţilor pentru fapte de corupţie este tot mare. Este clar că nu scade şi că este o problemă gravă, pe care nu am rezolvat-o încă“, a afirmat şeful DNA, la postul public de radio, potrivit Agerpres.
Morar spune, însă, că Direcţia Naţională Anticorupţie nu poate fi considerată vinovată pentru aceste lucruri: „DNA a fost înfiinţat tocmai ca să combată acest fenomen. Combaterea corupţiei depinde nu doar de partea represivă, de ceea ce fac procurorii, de ceea ce fac poliţiştii, ci şi de activităţile de ansamblu în acest sens, de campanii de conştientizare, de politici publice în acest sens. Nu spune procurorul-şef al DNA sau un procuror că România este o ţară coruptă, ci cetăţenii de pe stradă când sunt întrebaţi dacă ei percep existenţa corupţiei în România, iar ei spun da, din moment ce stăm atât de prost la indicele percepţiei“, a arătat Daniel Morar, făcând referire la indicele de percepţie efectuat de Transparency International.
„Eu nu spun că este o aşa mare diferenţă între percepţie şi corupţia reală. Este totuşi o diferenţă pentru că este dată de instrumentele de măsură pe care le folosim. Însă, s-a înfiinţat o instituţie specializată să combată corupţia la nivel înalt şi mediu pentru că este o instituţie care există şi în alte state europene sau există în statele în care s-a apreciat că fenomenul corupţiei reprezintă o problemă, dar faptul că au fost condamnate atâtea persoane cu funcţii de conducere, chiar cu demnităţi, rezultatele de până acum ale DNA arată din plin că această instituţie îşi face treaba. Adică sunt date statistice care pot fi lesne comparate cu cele ale Ministerului Public de până în 2005, să spunem, până în 2004, când a început să funcţioneze efectiv instituţia şi se poate observa diferenţa, diferenţă care este în favoarea existenţei şi eficienţei acestei instituţii“, a adăugat procurorul-şef al DNA.
Daniel Morar a mai arătat că se aşteaptă ca raportul intermediar al Comisiei Europene, care urmează să fie dat publicităţii în această lună, să constate că DNA îşi menţine ritmul de investigare a faptelor de medie şi mare corupţie: „Întrucât DNA nu şi-a schimbat atitudinea faţă de activitatea proprie, mă aştept ca şi raportul din martie să fie în aceiaşi parametri ca în precedentele raporturi, adică să constate că DNA îşi menţine ritmul de investigare a faptelor de medie şi mare corupţie şi că obţine condamnări pe acest palier“.
El a adăugat că România va continua să fie monitorizată de CE la capitolul justiţie până când ţara noastră va dovedi că poate să combată fenomenul corupţiei din interior, fără a mai avea nevoie de rapoarte periodice.

de Alina NEAGU,
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII