12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerea „Muntele de aur“

Afacerea „Muntele de aur“

Două firme din Craiova au făcut o tranzacţie cu o păşune montană fără valoare, pentru ca apoi să ceară o returnare de TVA peste o jumătate de milion de euro. Şi poate că afacerea ar fi ţinut, dacă n-ar fi fost arestat Genică Boerică.

Procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT au dispus vineri trimiterea în judecată a unui grup de şapte persoane, într-un dosar ce priveşte o returnare ilegală de TVA de circa o jumătate de milion de euro. Cei şapte sunt: Aurelian Victor Mănescu, de 61 de ani, Mariana Neguţ (fostă Ghiţă), de 39 de ani, Marin Niţoiu, de 59 de ani, Marius-Costel Firulescu, de 30 de ani, Petre Stoiean, de 46 de ani, Maria Domnu, de 49 de ani, toţi din Craiova, şi Constantin Coman, de 45 de ani, din comuna Băbiciu, judeţul Olt. În sarcina lor, procurorii de la Crimă Organizată au reţinut săvârşirea unor infracţiuni care merg de la constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani, la înşelăciune, fals în declaraţii, fals intelectual şi fals la Legea contabilităţii.
Ancheta în acest dosar a durat şase ani, după ce doi experţi s-au retras înainte de a finaliza expertiza contabilă, iar al treilea a fost sancţionat pentru comportamentul său, prin care împiedica evoluţia anchetei.

Teren scumpit de 10.000 de ori într-o zi

Istoria afacerii supranumite de poliţişti „Muntele de aur“ începe prin anul 2002, când trei persoane respectabile din Craiova – doctorul Ion Rogoveanu, respectiv avocaţii Felicia Gună şi Silviu-Emil Preoteasa – au fost convinse de către o anume Manuela Roman să achiziţioneze suprafeţe de teren în comuna Budeşti, judeţul Maramureş, în schimbul unor importante sume de bani. Unii dintre ei crezuseră că achiziţionează un teren bogat în minereu folosit în industrie, dar, de fapt, era vorba doar de nişte fâneţe, al căror subsol oricum nu aveau cum să-l exploateze, întrucât bogăţiile subsolului aparţin statului.
Alegându-se aproape fără să vrea cu respectivul teren (primit în schimbul unei sume de bani pe care o împrumutase unei persoane), doctorul Rogoveanu încerca să scape de terenul cu pricina. Aşa că, pe 12 mai 2004, Rogoveanu a vândut cele şase hectare de fâneţe Manuelei Roman, pentru numai 1.500 de lei (aproximativ 400 de dolari). Actul de vânzare-cumpărare s-a încheiat la Biroul notarului public Ilie Găgeatu. În aceeaşi zi şi la acelaşi birou notarial, Manuela Roman a vândut terenul din Maramureş către SC Silicon Data SRL Craiova, contra sumei de 30.000 de lei.
Şi tot în aceeaşi zi, la acelaşi notar Ilie Găgeatu, s-a încheiat alt contract autentic de vânzare-cumpărare, prin care SC Silicon Data SRL Craiova, prin asociatul unic Elena Gabriela Neguţ, a vândut cele şase hectare de fâneţe către SC Mitcos Gen SRL Craiova, reprezentată de Aurelian Victor Mănescu. La această din urmă vânzare, preţul a fost însă de 2.779.305 euro, echivalentul a 11.257.000 de lei, inclusiv TVA. Ca atare, într-o singură zi, prin trei tranzacţii succesive încheiate la acelaşi notar, un teren vândut iniţial doar cu 1.500 de lei s-a scumpit de aproape… 10.000 de ori, ajungând să coste peste 11,2 milioane de lei.

Implicarea lui Niţoiu

Culmea este că la data tranzacţiei, Elena Gabriela Neguţ nici nu se afla în ţară. Femeia plecase de trei luni la muncă în Spania, de unde s-a întors abia în noiembrie 2004, iar firma ei – la care fusese asociată cu… Aurelian Victor Mănescu – îşi încheiase activitatea încă din vara anului 2003. Potrivit unei expertize criminalistice, în locul femeii semnase toate documentele sora acesteia, Mariana Ghiţă, fostă Neguţ.
Potrivit datelor Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), firma Mitcos Gen nu avea posibilitatea de a încheia o asemenea tranzacţie, întrucât în perioada 2002-2004 această societate a înregistrat venituri foarte mici, iar în anul 2004 nu numai că nu a înregistrat venituri, dar a mai adunat şi datorii de 11.340.000 de lei. În plus, firma nici nu avea disponibil în cont la data tranzacţiei. Ca atare, Mănescu nu avea cum să plătească suma de 11,2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului DIICOT, a fost ajutat însă de Marin Niţoiu, considerat de anchetatori drept capul întregii inginerii financiare.
În faţa procurorilor, Niţoiu a susţinut că el l-a împrumutat pe Mănescu, „fără a întocmi vreun document şi fără a avea de faţă vreun martor“, cu suma de… două milioane de euro. Această afirmaţie a fost însă contrazisă chiar de cel apărat, Mănescu susţinând în timp ce era anchetat că a făcut afacerea „cu bani proprii“. Împrumut fictiv sau nu, Niţoiu şi-a recuperat totuşi, ulterior, banii pe care a susţinut că i-ar fi împrumutat.

Restituire cu dus-întors

După ce au fost întocmite formalităţile pentru vânzarea-cumpărarea terenului respectiv, Mănescu Aurelian-Victor s-a preocupat de înregistrarea lor în documentele contabile ale societăţii. Apoi, la 1 iulie 2004, a solicitat Direcţiei Generale de Finanţe Publice (DGFP) Dolj rambursarea sumei de 18.186.301.329 de lei vechi, reprezentând TVA aferentă în principal tranzacţiei efectuate între firmele Mitcos Gen şi Silicon Data. În urma verificărilor, consilierii DGFP Dolj au constatat însă că afacerea era fictivă, refuzând returnarea de TVA.
Dar Mănescu nu s-a lăsat şi, pe 4 august 2004, a contestat refuzul restituirii de TVA. N-a mai aşteptat însă rezultatul şi a cerut altă returnare de TVA, bazată de această dată şi pe un aşa-zis control, efectuat de inspectorul de fisc Gheorghe Albăstroiu, în care se menţiona că „societatea Mitcos Gen SRL are dreptul la rambursarea sumei solicitate prin decontul de TVA“. Subit însă, pe 8 noiembrie 2004, Mănescu se răzgândeşte şi comunică DGFP Dolj faptul că… îşi retrage cererea de restituire de TVA. Explicaţia? Cu o zi înainte, Ministerul Finanţelor şi Parchetul General începuseră o verificare a tuturor returnărilor de TVA din Dolj, având ca obiect sume de peste 500.000 de lei.

Acuzaţie de spălare de bani

Ulterior datei de 3 octombrie 2004 – când Genică Boerică a fost arestat pentru un şir de returnări de TVA – Mănescu a încercat să se scape de firmă. Societatea a fost preluată mai întâi de Costel Delcea şi Maria Urziceanu, dar nici ei nu au reuşit să obţină restituirea de TVA, astfel că au „pasat“ societatea lui Marian Niţoiu. Acesta l-a numit administrator pe profesorul Costel Marius Firulescu şi împreună cu Petre Stoiean ar fi pus la cale o amplă acţiune de spălare de bani, constând în achiziţii fictive de cereale de la particulari, făcută de SC Mitcos Gen, cu livrare către SC Dafic Company SRL. Potrivit procurorilor, ilegalitatea ar fi fost săvârşită cu sprijinul altor două persoane: contabila Maria Domu şi de Constantin Coman, care l-ar fi ajutat pe Niţoiu să retragă ilegal sume de bani din conturile firmei.
„Apreciem că suma spălată este de 2.710.270 de lei, aproximativ 774.363 de euro, reprezentând sumele retrase în numerar din conturile SC Mitcos Gen SRL în perioada aprilie-noiembrie 2006“, se menţionează într-o analiză financiară a ONPCSB privind această cauză.

Arestare refuzată
DIICOT Craiova a solicitat vineri instanţei arestarea preventivă a cinci dintre inculpaţi – Marin Niţoiu, Marius-Costel Firulescu, Petre Stoiean, Maria Domnu şi Constantin Coman. Tribunalul Dolj a respins însă propunerea de arestare preventivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII