14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajaţii unei primării, fără salarii de şapte luni

Angajaţii unei primării, fără salarii de şapte luni

Angajaţii Primăriei Verbiţa din judeţul Dolj lucrează de mai bine de o jumătate de an fără salarii deoarece bugetul local nu mai are bani să îi plătească. Ultima leafă încasată de aceştia este cea aferentă lunii iulie 2009, iar astăzi, potrivit primarului comunei, Marian Brăneci, oamenii ar urma să-şi primească banii pe luna august a anului trecut. Contactat telefonic şi întrebat cum s-a ajuns în această situaţie, primarul Brăneci a declarat: „Aşa bine! Nu sunt bani. Sunt bani mulţi de colectat din sat“.
Bugetul primăriilor, potrivit legii, se completează prin fonduri împărţite de direcţii Finanţelor Publice din sumele defalcate din impozitul pe venit şi cotele defalcate din TVA, dar se „amendează“ cu gradul de necolectare a taxelor şi impozitelor locale. Formula de calcul ce include gradul de colectare a taxelor a creat mari dificultăţi anul trecut mai multor primării doljene, ce s-au găsit în situaţia de a epuiza în câteva luni banii ce ar fi trebuit să acopere cheltuielile de personal şi funcţionare pe întregul an.
Conducerea executivă a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj a avertizat că şi în 2010 există riscul ca fie din cauza sărăciei, fie a lentorii cu care se colectează dările locale, unele primării să ajungă în aceeaşi situaţie ca anul trecut. „Avem cazuri în care există pericolul ca primăriile să rămână fără bani de salarii şi de funcţionare prin iulie-august. Primarii să nu se mai bazeze pe rectificări bugetare pentru că se poate întâmpla, dată fiind situaţia actuală din ţară, să nu se mai facă ori, mai grav, să fie negative“, a avertizat vicepreşedintele economic al CJ Dolj, Dan Mogoş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU