20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri suspecte la pieţe

Afaceri suspecte la pieţe

La negoţul din pieţele Craiovei, accesul se face după gusturile serviciului delegat de primărie să administreze domeniul public, susţin chiar reprezentanţii municipalităţii.

După ce a îngropat neregulile descoperite în ultimii ani la atribuirea contractelor din pieţele Craiovei, primăria este nevoită acum să le pună din nou pe tapet. Contractele dintre câteva societăţi beneficiare a zeci de metri pătraţi de expunere în pieţe au expirat, iar executivul este obligat să prezinte situaţiile în faţa consiliului local, singurul competent să avizeze prelungirea contractelor. Ceea ce urmează să se şi întâmple în şedinţa ordinară din 25 februarie. Când consilierii locali sunt chemaţi să aprobe, de pildă, prelungirea contractului nr. 80 din 2007. Potrivit experţilor direcţiei de patrimoniu a primăriei, acest contract a fost încheiat iniţial pentru suprafaţa de 87 de metri pătraţi în Piaţa Centrală, iar după doi ani, în februarie 2009, prin act adiţional, suprafaţa a fost diminuată la 48,77 metri pătraţi. Numai că, în februarie 2010, susţin reprezentanţii direcţiei de patrimoniu, beneficiarul contractului, SC Agro-Predeşti SRL, ocupa tot 87 de metri pătraţi. Aceiaşi funcţionari mai susţin, prin referatul nr. 23.640 din 11 februarie 2010, că două dintre contractele propuse pentru prelungire au fost atribuite în urma unor licitaţii organizate de Serviciul Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova fără avizul consiliului local. Este vorba de un teren în suprafaţă de 14 metri pătraţi, situat tot în Piaţa Centrală, deţinut în chirie de SC Lavime SRL, şi de altul, în suprafaţă de 30 de metri pătraţi, amplasat tot în Piaţa Centrală, deţinut de SC Laburgerland SRL. Întrebaţi cum pot veni pe ordinea de zi cu propunerea de prelungire a unor nelegalităţi, reprezentanţii municipalităţii ne-au comunicat: „Aceasta este propunerea Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor. Ea va fi analizată în comisiile de specialitate şi apoi în consiliul local“. Directorul Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova, Gheorghe Călinoiu, nu a comentat informaţiile din referatul colegilor de la patrimoniu.

Conflict vechi

Aspectele sesizate recent de juriştii direcţiei de patrimoniu au mai fost rumegate şi de membrii comisiei de disciplină a primăriei, care în 2008 au şi propus desfacerea contractului de muncă al şefului de la pieţe, Gheorghe Călinoiu. Acesta s-a considerat atunci nedreptăţit, a dat primăria în judecată şi a câştigat procesul. În 2009, municipalitatea a încercat să modifice regulamentul de funcţionare a administraţiei pieţelor în sensul reînnoirii contractului de management prin organizarea unui concurs pentru şefia pieţelor. Directorul a fost însă protejat de prefectul de Dolj de la acea vreme, coleg de partid cu Călinoiu, care a considerat nelegală modificarea regulamentului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII