20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmatorii de mansarde scot din conturi miliarde

Amatorii de mansarde scot din conturi miliarde

Mansarda îşi face încet loc în peisajul urban cotidian. O asemenea construcţie rezolvă criza de spaţii în imobile noi şi este mai ieftină decât locuinţele clasice, spun unii constructori. Dar cât de sigură este această construcţie?
Lipsa acută a terenurilor pentru construirea de locuinţe noi în oraşe a adus în actualitate un nou tip de construcţie: mansarda. Privită la început ca un lucru exotic, mansarda a început să prindă la unii dintre românii care vor o casă. Dar ea încă este un subiect controversat. Unii sunt pro, iar alţii contra cumpărării unei astfel de locuinţe. „Este mai spaţioasă şi preţurile sunt sub media pieţei“, susţin unii. „Nu e lucru de calitate. Este un apendice al blocului, care nu a fost proiectat iniţial aşa. La un vânt mai puternic, zbori cu tot cu mansardă“, spun alţii. La mica publicitate găseşti din când în când şi anunţuri privind vânzarea de mansarde. „Are 40 de metri pătraţi şi se află încă în construcţie. Toţi pereţii vor fi din BCA, iar, în plus, aveţi posibilitatea să vă alegeţi compartimentarea interioară. Costă 110.000 de lei, dar negociem. Puteţi apela şi la programul «Prima Casă», dar în acest caz lăsăm mai puţin la negociere“, spune angajata unei agenţii imobiliare.
Pentru a ridica o mansardă, doritorii trebuie să obţină acordul tuturor proprietarilor din bloc. Unele firme autorizate pentru astfel de lucrări oferă şi beneficii proprietarilor, în schimbul acordului: zugrăvesc casa scării, o dotează cu senzori de lumină, refac tinichigeria etc. Pentru început, firma care ridică mansarda realizează o expertiză tehnică a imobilului, pentru a vedea în ce măsură structura de rezistenţă a clădirii permite ridicarea unui nou etaj. Ulterior, proiectul merge la avizat la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), iar apoi la primărie, pentru obţinerea autorizaţiei de constuire. După ce este realizată lucrarea, apartamenul este scos pe piaţă. „Important de ştiut este că datele despre proiect şi detaliile despre execuţie trebuie să fie ataşate la cartea tehnică a imobilului. Cine vrea să le consulte, le poate vedea acolo“, a spus Daniel Lozbă, inspector de specialitate în cadrul ISC Dolj.

„Nu ai încredere, nu îţi cumpăra mansardă“

Soluţiile tehnice pot fi diverse: de la structuri metalice şi centuri de beton, la pereţi din BCA, panouri OSB etc. Practic, pentru a fi siguri de calitatea construcţiei, cumpărătorii trebuie să asiste şi să urmărească fiecare etapă de execuţie în parte. În ţară au fost semnalate destule cazuri în care firmele executante au dispărut după ce au vândut apartamentele la mansardă, iar calitatea execuţiei a lăsat de dorit. „Nu neapărat orice material certificat este şi bun. Eu am avut o experienţă neplăcută să constat acasă la mine că faianţa suna a gol după doi ani. Când am desfăcut-o, am observat că adezivul era strâns pe mijlocul plăcilor. Şi acel adeziv era certificat. În ziua de azi, când aprope totul este falsificabil, nu poţi fi sigur de nimic“, a mai spus Daniel Lozbă. Expertul spune că mansardele nu l-au impresionat în nici un fel şi că decizia aparţine fiecărui cumpărător în parte: „Nu ai încredere, nu-ţi cumpăra mansardă. Proiectul garantează rezistenţa, dar, în definitiv, cine poate prevedea cât rezistă construcţia? Nimeni“.
Craiovenii au păreri împărţite referitor la achiziţia unei mansarde. Mulţi nu au încredere, mai ales că ştiu că firmele româneşti urmăresc profit imediat cu cheltuieli minime, investind puţin în calitate.
„Eu aş avea reticenţe să cumpăr o mansardă. Şi nu din raţiuni de proiectare, ci de execuţie. Materialele pot avea certificate de calitate, însă poţi avea surprize neplăcute. Apoi, sunt reticent şi în ce priveşte calitatea execuţiei“, a spus Marian Iancu, un potenţial cumpărător. „Cu toate că mi se par cam scumpe, aş prospecta piaţa. Dacă raportul suprafaţă/preţ este mai bun, cred că aş cumpăra. Bănuiesc că se cer nişte avize şi autorizaţii, nu le fac de capul lor“, a afirmat Andreea Ionescu, o tânără care îşi caută casă.
„Eu nu am încredere că este rezistentă. Iar vara sunt sigură că te coci de cald în ea“, a fost de părere Ioana Georgescu. Dumneavoastră ce spuneţi?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII