14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSă ne jucăm cu semnătura consultanţilor fiscali

Să ne jucăm cu semnătura consultanţilor fiscali

Teoretic, declaraţiile de profit ale firmelor ar trebui să fie supervizate luna aceasta de către un consultant fiscal. Practic, legea nu mai obligă firmele să plătească asemenea servicii.
Legiuitorii s-au jucat cu nervii oamenilor de afaceri doi ani la rând în ceea ce priveşte necesitatea supervizării declaraţiilor fiscale anuale de către un consultant fiscal. Nici acum lucrurile nu sunt clare 100%, în sensul că legislaţia prevede în continuare că declaraţiile trebuie să fie certificate de un consultant fiscal, dar firmele s-au prins că nu există sancţiuni dacă depun actele la Fisc fără respectiva semnătură. În plus, GdS a aflat că Finanţele doljene au primit recent o circulară de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care li se spune funcţionarilor Fiscului să primească declaraţiile de profit de la firme şi fără viza consultantului fiscal. Şefii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au dat de înţeles că firmele nu mai trebuie să plătească pentru serviciile consultanţilor fiscali, pentru că nu este nevoie. În lipsa cererii, consultanţii nu au stabilit tarife clare pentru a-şi pune semnăturile pe documentele firmelor, dar surse din branşă afirmă că este vorba despre câteva sute de lei, în funcţie de mărimea firmei.

Cum au fost încurcaţi oamenii de afaceri

În urmă cu doi ani, legislaţia fiscală prevedea faptul că Fiscul va primi declaraţiile doar cu viza consultanţilor. Apoi, printr-o ordonanţă de urgenţă din 2008, a fost suspendată prevederea, până la 1 ianuarie 2010, pe motiv că se numărau pe degete consultanţii fiscali. Deci, la ora actuală, potrivit articolului 85, alineatul 5, din Codul de Procedură Fiscală, este în vigoare faptul că declaraţiile anuale trebuie supervizate de consultanţi fiscali. Potrivit datelor publicate de Camera Consultanţilor Fiscali din România, în Dolj există doar 55 de consultanţi fiscali activi. În acelaşi timp, există aproximativ 15.000 de firme cu activitate în judeţ, ceea ce înseamnă că fiecărui consultant fiscal i-ar fi revenit, în medie, 273 de firme. Fie numai să semneze atâtea declaraţii însemna ceva timp, dar consultantul trebuia şi să verifice conţinutul documentului şi să şi-l asume, aspect pe care nici consultanţii nu şi l-au permis. Camera Consultanţilor Fiscali este condusă de unul dintre foştii preşedinţi ai ANAF.

Nu există sancţiuni în lege

Lucrurile par să se descurce anul acesta, iar firmele scapă de încă un stres. Cum pe 25 februarie este primul termen de depunere a declaraţiilor de către firme, cine a apucat să plătească astfel de servicii de consultanţă fiscală s-a păcălit. „Legea nu prevede obligativitatea expresă ca situaţiile anuale să fie semnate de un consultant fiscal şi nici nu există sancţiuni pentru firmele care nu au această semnătură“, a spus un consultant fiscal activ din Dolj.  
„Legislaţia prevede că declaraţiile trebuie depuse cu semnătura consultantului fiscal, dar DGFP Dolj le va primi şi fără această semnătură, pentru că nu există sancţiuni în legislaţie“, a spus directorul coordonator adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. El a arătat că firmele care îşi depun declaraţiile fără viza consultantului fiscal vor fi notificate de către Fisc pe motiv că „nu şi-au îndeplinit obligaţiile fiscale ce le revin, dar nu sancţionăm pe nimeni“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII