19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOperaţiunea „Contorul“ face valuri

Operaţiunea „Contorul“ face valuri

CEZ derulează din noiembrie 2009 o amplă acţiune de înlocuire a contoarelor de energie electrică. Dar au aceste aparate verificare metrologică? Aflaţi mai jos răspunsurile CEZ, nemulţumirile clienţilor şi ce pot face consumatorii, conform legii.

Compania cehă CEZ, furnizorul de energie electrică în Oltenia, a demarat în lunile noiembrie şi decembrie 2009 un amplu program de înlocuire a contoarelor de energie electrică la consumatorii casnici. După o scurtă perioadă de timp, au început nemulţumirile din partea abonaţilor. Unul dintre cazuri a fost relatat în numărul de ieri al GdS, sub titlul „Contoarele CEZ, suspectate de abonaţi“. Ca răspuns la acel material, unii cititori şi-au exprimat pe forum nemulţumirile. „Am vecini care la o lună de la montarea contorului au 1.000 kV! Cum este posibil? Nu se face verificare metrologică?“, se întreabă „Lelya“. „Contoarele astea înregistrează şi când bagi încărcătorul de la telefon în priză. Dacă înainte făceam economie la curent, acum sunt pe plus“, ne spune la rândul său „Dani“. „Nu-i lăsaţi să vă schimbe contorul fără verificare metrologică, pentru că nu au ce vă face“, îşi exprimă opinia „Dan“. Dând curs nemulţumirilor cititorilor, am verificat la Direcţia Regională de Metrologie Legală Craiova a Biroului Român de Metrologie Legală (BRML). „Am primit sesizări de la cetăţeni referitor la aceste aspecte şi au existat cazuri în care verificările metrologice nu au fost realizate la timp. În aceste situaţii, am aplicat sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei“, a declarat Maria Magdalena Poenaru, şefa instituţiei. Nemulţumirea abonaţilor CEZ se leagă de faptul că aparatele ar măsura în plus. Ne-am întrebat şi ne întrebăm cum poate CEZ să instaleze contoarele fără ca abonaţii săi să primească o copie după verificarea metrologică a aparatelor. Practic, dacă abonaţii vor să fie convinşi că aparatele funcţionează corect, trebuie să achite companiei CEZ o taxă de verificare metrologică în valoare de 35,32 lei. Să vedem ce spune legea. Potrivit Anexei nr. 1 a HG nr. 264/2006 – privind stabilirea condiţiilor de punere pe piaţă şi de punere în funcţiune a mijloacelor de măsurare: „Un mijloc de măsurare trebuie să asigure un înalt nivel de protecţie metrologică, astfel încât părţile implicate să aibă încredere în rezultatul măsurătorii“. Or, cum poate avea consumatorul CEZ încredere în rezultatul măsurătorii, dacă furnizorul nu-i pune la dispoziţie o copie a buletinului de verificare metrologică?

CEZ – pasibil de amenzi

Altă problemă delicată se referă la intervalul de timp în care trebuie verificate metrologic contoarele de energie electrică. Trebuie spus că, în ultimii zece ani, legislaţia în domeniu s-a schimbat deja de trei ori. Dacă în 2001 intervalul maxim între două verificări metrologice era de zece ani, în 2004 (prin Ordinul BRML nr. 27/2004), intervalul a scăzut la cinci ani, pentru ca prin Ordinul BRML nr. 101/2006 acesta să fie crescut la opt ani. Ne întrebăm când a fost făcută ultima verificare metrologică la contoarele nou-instalate. Consumatorii pot verifica singuri în „Ordin de serviciu copie client“ fişa care le-a fost lăsată de angajaţii CEZ. La rubrica „Bon de mişcare contor“ există specificaţia „An fabricaţie/an verificare metrologică“. Apoi pot confrunta cu cele de mai sus. Ce mai trebuie să ştie clienţii: noile contoare sunt conforme numai dacă îndeplinesc cerinţele HG nr. 264/2006 – privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de punere în funcţiune a mijloacelor de măsurare, cu modificările şi completările ulterioare. Confruntând cu legislaţia, consumatorii pot verifica şi singuri dacă unele cerinţe sunt îndeplinite. Cea mai la îndemână metodă este să întrerupă toţi consumatorii de curent. Potrivit Anexei MI – 004 din HG nr. 264/2006 –
privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de punere în funcţiune a mijloacelor de măsurare, în acest caz „contorul nu trebuie să înregistreze nici o valoare a energiei, oricare ar fi valoarea tensiunii între 0,8 – U (n) şi 1,1 U (n)“. Cu alte cuvinte, dacă aparatul înregistrează fără ca vreun consumator de curent să fie pornit, este neconform. Potrivit art. 8 alin. (2) din HG nr. 264/2006, „mijloacele de măsurare pot fi introduse pe piaţă şi/sau puse în funcţiune numai dacă îndeplinesc cerinţele din prezenta hotărâre“. În caz contrar, ele se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, precum şi cu retragerea de pe piaţă şi interzicerea introducerii pe piaţă şi a punerii în funcţiune a aparatelor respective. Altfel spus, consumatorii trebuie să ştie că, în acest caz, compania CEZ este pasibilă de amendă din partea BRML, dacă fac reclamaţie.

Răspunsurile CEZ

Iată în continuare răspunsurile CEZ la întrebările adresate luni de GdS. Pe parcursul anului 2009, CEZ a înlocuit peste 171.000 de contoare în aria sa de acoperire (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea, Olt, Teleorman). Proprietarul aparatelor este CEZ Distribuţie, iar contoarele se montează cu aviz BRML. Buletinul de verificare metrologică este pus la dispoziţie de producător proprietarului, adică CEZ Distribuţie. De asemenea, CEZ susţine că în instalaţii se montează numai contoare verificate de un laborator autorizat BRML. Costurile verificării contoarelor scadente (la opt ani) sunt suportate de CEZ, iar cele ocazionale, care se dovedesc reclamaţii neîntemeiate, de către reclamant, mai spune CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII